Emdr terapisi nedir ve niçin kullanılır?

EMDR Terapisi Nedir ve Niçin Kullanılır? Çocuk ve Ergenlerde EMDR Terapisi Kullanımı

Emdr terapisi nedir ve niçin kullanılır?

✨EMDR; endişe, suçluluk duygusu, öfke, travma sonrası reaksiyonları, bazı depresyon çeşitleri, fobi ve yas gibi rahatsızlık veren semptomların azaltılmasında kullanılır.

 

✨Bunun yanı sıra; performans geliştirme (ör: spor ve buna benzer diğer başarı gerektiren konularda), kendilik değeri ve özgüven gibi yapılandırılması gereken duygusal kaynakların kazanımında her geçen gün daha fazla kullanılmaktadır. EMDR özellikle Travma Sonrası Stres Bozukluğu’nun iyileştirilme sürecindeki başarısıyla bilinmektedir ve bu konuda bir çok araştırma yapılmıştır.

 

✨EMDR herkes için farklıdır çünkü iyileştirme süreci kişinin içsel durumuna göre yönlendirilmektedir. Geçmişte yaşanan bazı olaylar ve anılar, hepsi olmamakla birlikte ortaya çıkabilir ve tek bir EMDR seansıyla iyileştirilebilir.

 

✨Çocuklarda EMDR Terapisinin uygulanması yetişkinlerden farklıdır. Çocuklarla çalışılırken kaygı ve korkuyu azaltmak için oyun terapisi içinde çeşitli yapılandırılmış teknikler kullanılmaktadır. Bu yapılandırılmış teknikler uygulanırken çocuklara bir yandan olumlu/pozitif kaynaklar yüklenmektedir. Böylece çocuğun içsel kaynakları arttırılarak baş etme mekanizmaları desteklenmektedir.

Daha küçük çocuklarda EMDR anne ile birlikte uygulanabilmektedir. Çocuğun yaşadığı sıkıntıya özgü hazırlanmış ve özellikle çocuğun kazanması gerektiği düşünülen olumlu düşünceler hikayenin içine yerleştirilir. Çocuk annenin kucağındayken uygulanan bu teknik sayesinde hem anne çocuk arasında ki bağlanma desteklenmiş olur hem de çocuğun içinde barındırdığı olumsuz duygu ve düşünceler azalmaya başlar.

 

Sağlık ve sevgiyle kalın 🤍

Bu makale 10 Haziran 2024 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Uzm. Kl. Psk. Fatma Nur Köksal Göksu

Uzm. Kl. Psk. Fatma Nur Köksal Göksu
Uzm. Kl. Psk. Fatma Nur Köksal Göksu
Denizli - Klinik Psikolog
Facebook Twitter Instagram Youtube