Doktorsitesi.com

Mükemmel Eş mi, Mükemmel Eşleşme mi?

Uzm. Kl. Psk. Fatma Nur Köksal Göksu
Uzm. Kl. Psk. Fatma Nur Köksal Göksu
10 Haziran 202434 görüntülenme
Randevu Al
Sen mükemmel eşi ararken bilinç dışı mükemmel eşleşmeyi arar.
Mükemmel Eş mi, Mükemmel Eşleşme mi?

✨ Bizler mükemmel eş araken bilinç dışı mükemmel eşleşmeyi arar. Hayatımıza aldığımız kişileri yalnızca duygusal bağ kurduğumuz için seçmeyiz. Pek çok dış etken bizi etkilese dahi aslında en etkili neden öğrendiğimiz ilişki modeli ile ilgilidir. Bizler büyürken ailemizin ilişki modelini öğrenerek büyürüz ve ilişkilere dair doğru ya da yanlış pek çok bilgiyi burada kayıt altına alırız. Yetişkin hayatında partner seçimi yaparken bu ilişki modeli bize yol göstermektedir. Ya aynısını kopyalar ya da tam zıttını oluştururuz fakat merkezde her zaman öğrendiğim ilişki modeli yer alır. Çocukluk dönemimizde ki deneyimlerimiz yetişkin hayatımızda bazı olumlu-olumsuz düşünce şemaları oluşturmamıza neden olur. Büyürken geliştirdiğimiz patolojiler de bizimle beraber ilişkidedir. Bizler partner seçimi yaparken patolojilerimi besleyen bir partner ile ilişki kurabilirim ve bu mükemmel eş değil, bilinç dışındaki mükemmel eşleşmedir. 

✨ Bizler her ilişkimizde geçmiş deneyimlerimizi iyileştirmeye çalışırız aslında. Çocukluk yaşantımızda yaralı kalanı onarma ve düzeltme çabasına yeni insanlarla devam ederiz. Bu nedenle de toksik bireyleri hayatımıza partner olarak seçeriz. Aslında mesele geçmiştedir.

✨Öncelikli olarak büyüdüğümüz ailede ki ilişki modeli çok önemlidir. Genelde annesi gibi olan kadınlar, babası gibi olan erkekler göze çarpmaktadır. Fedakar, kurtarıcı,kurban olan ebeveynlerin çocukları genelde partnerlerini seçerken farkında olmadan ebeveyninin rolünü üstlenir ve sürekli kurtarılmaya muhtaç bireyleri partner olarak hayatına alabilir. 

✨ Bağlanma şekilleri bu nokta da çok önemlidir. kaygılı bağlanma stiline sahip bireyler genelde soğuk, uzak, terk etmeye meyilli, pek güvenilir olmayan kaçıngan bireyleri hayatına alır ki sürekli o kaygıyı dinamik tutabilsin. Güvenli partnerler onlar için sıkıcıdır çünkü ortada kaygısını tetikleyen bir durum olmaz.

✨ Herkes her zaman ailesinin kopyası bir ilişki de bulunmayabilir. Bunun için farkındalık ve iç görü çok önemlidir. 

✨Çocukluğunda aile içi kaoslara fazla uyarana maruz kalan bireyler, yetişkin olduğunda duygu düzenleme noktasında zorlanıyorlar. Huzurlu bir ilişki onlar için sıkıcı hale gelebiliyor. Dramatik ve kaotik ilişkiler onu kendisinden uzaklaştırıyor ve bu sayede kendisiyle bile bağ kuramayan birisi haline dönüşüyor. Bu nedenle de dingin ve sakin bir aile ortamı kurmak noktasında başarısız olabiliyor. 

✨İlişki tercihi hayatımızda yapacağımız önemli tercihlerden biridir. O nedenle seçim yaparken kendimizi tanıyor olmak çok fayda sağlayacaktır. 
Sağlık ve sevgiyle kalın 🤍
 

Yazar Hakkında

Uzm. Kl. Psk. Fatma Nur Köksal Göksu

Uzm. Kl. Psk. Fatma Nur Köksal Göksu

1996, Almanya doğumluyum. İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi Psikoloji bölümü mezunuyum. İstanbul Kent Üniversitesinde Klinik Psikoloji Yüksek Lisans eğitimimi “üstün onur” derecesi ile tamamladım. Bitirme tezimi  “Çocukların Duygu Durum Düzenlemesinde Sanat Terapisinin Etkileri ” üzerine yazdım.

Önemli Bilgilendirme

Site içerisinde bulunan bilgiler bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgilendirme kesinlikle hekimin hastasını tıbbi amaçla muayene etmesi veya tanı koyması yerine geçmez.

Benzer Makaleler

Bu uzmanın başka makalesi bulunmamaktadır