Elli yıllık kibarlık

Kimi zaman kendi istek ve ihtiyaçlarımızı dile getirmeden karşımızdaki kişilerin bunların bizim hakkımız olduğunu bilmelerini ve bunları bize karşı yerine getirmelerini bekliyor ve istiyoruz. Ya da başkalarının isteklerini benimsiyor ve kendi yapacaklarımızdan vazgeçiyor ve ihtiyaçlarımızı ihmal ediyoruz. Ancak kendi ihtiyaç ve isteklerimizi dile getirme noktasına gelmeden daha kendimiz bunları elde etmeye hakkımız olduğuna inanmama noktasındayız. İhtiyaçlarımız olduğunu düşünmek bile kendi içimizde suçluluğa sebep oluyor ve hepsini görmezden gelmeye çalışıyorken, karşımızdakilerin bize ihtiyaçlarımızı vermelerini beklemek ne kadar gerçekçi olabilir?

Elli yıllık kibarlık

Yaşlı bir çift uzun yıllar sonra evliliklerinin altın yılını kutluyormuş. Kahvaltı yaparken kadın şöyle düşünmüş; "Elli yıl boyunca hep kocamı düşündüm ve ekmeğin kabuklu kısmını ona verdim. Sonunda bugün bu tadı ben tatmak istiyorum." Ve ekmeğin kabuklu kısmına yağ sürmüş, diğer kısmını kocasına vermiş. Tahmininin tersine kocası çok mutlu olmuş, onun elini öpmüş ve şöyle demiş: "Sevgilim, bana günün en büyük mutluluğunu verdin. Elli yıl boyunca ekmeğin en çok sevdiğim yumuşak kısmını yiyemedim. Hep çok sevdiğin için o kısmın senin olmasını istedim."

Kimi zaman kendi istek ve ihtiyaçlarımızı dile getirmeden karşımızdaki kişilerin bunların bizim hakkımız olduğunu bilmelerini ve bunları bize karşı yerine getirmelerini bekliyor ve istiyoruz. Ya da başkalarının isteklerini benimsiyor ve kendi yapacaklarımızdan vazgeçiyor ve ihtiyaçlarımızı ihmal ediyoruz.

Ancak kendi ihtiyaç ve isteklerimizi dile getirme noktasına gelmeden daha kendimiz bunları elde etmeye hakkımız olduğuna inanmama noktasındayız. İhtiyaçlarımız olduğunu düşünmek bile kendi içimizde suçluluğa sebep oluyor ve hepsini görmezden gelmeye çalışıyorken, karşımızdakilerin bize ihtiyaçlarımızı vermelerini beklemek ne kadar gerçekçi olabilir?

Bu makale 1 Nisan 2022 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Uzm. Psk. Şeyma Okur Karahan

Merhabalar, ülkemizde giderek önem kazanan ve ihtiyaç duyulan psikoloji alanına dair hem bilgilendirici makaleler yayınladığım hem de bireylerin (çocuk, ergen, yetişkin ve aile ve çiftler) kendilerine daha iyi yardımcı olabilmelerine destek olabilmek adına verdiğim online ve yüz yüze terapi hizmetine ulaşımınızı kolaylaştırmak adına hazırladığım sayfama hoş geldiniz. Ben Şeyma Okur Karahan. Psikoloji alanında lisans eğitimimi tamamladıktan sonra, Adli Tıp ve Adli Bilimler alanında yüksek lisansımı bitirdim. Ayrıca Nörobilim alanında yaptığım ikinci yüksek lisansımı da devam ettirmekteyim. Lisans dönemimde psikolojinin çeşitli alanlarını görmek adına Adli Tıp Kurumu, psikiyatri servisi, adliyenin çocuk ağır ceza mahkemesi, çocuk eğitim merkezi ve Yeşilay Danışmanlık Merkezi’nde stajlarımı tamamladım. Bunun dışında terapi hizmetimi en iyi ...

Etiketler
Çift terapisi
Uzm. Psk. Şeyma Okur Karahan
Uzm. Psk. Şeyma Okur Karahan
Bingöl - Psikoloji
Facebook Twitter Instagram Youtube