Depresyondaki kişilere 13  tavsiye

Depresyondaki kişilere 13  tavsiye

1- Spor yapın. Yapılan araştırmalar, günde 20 dakikalık ufak egzersizlerin vücuttaki endorfin hormonunun salgılanmasında oldukça etkili olduğunu ortaya koymaktadır.

2-Dengeli beslenmeye özen gösterin.  Özellikle B vitamini, Folik asit, D vitamini, omega 3 yağ asitleri (balık, ceviz, keten tohumu vb.), iyot, demir, selenyum, çinko içeren besinler tüketin.

3-Olumsuz düşüncelerinizin farkına varın. Geçmiş yaşantılarımız hayata bakış açımızı ve düşüncelerimizi şekillendiriyor. Bu yüzden ben olaylara nasıl bakıyorum ve bu bakış açım ne kadar gerçekçi? Sorularını kendinize sorun. Bunun için öncelikle kendinize bir düşünce günlüğü oluşturun.

4-Kendinizi suçlamayı bırakın. Her ne olduysa yaşamış olduğunuz olayları bir kriz değil de fırsat olarak görün. Bu durumdan nasıl ders çıkarırım? Sorusunu kendinize sorun. Nietzche’nin “Beni öldürmeyen şey güçlendirir.” Cümlesini yaşam felsefesi haline getirin.

5-Günlük 15 dakikanızı kas gevşemesi ve nefes egzersizi yaparak geçirin. Vücudunuzdaki gerilimi attığınızda zihinsel olarak ta rahatladığınızı fark edeceksiniz.

6-Affedin. Geçmişte kırgınlıklarınız, dargınlıklarınız, öfkeniz olan kişiler varsa bu kişileri affedin. Affetmenin zor bir şey olduğunu düşünüyorsanız, öncelikle affetmenin ne olduğu konusunu düşünün. Affetmenin karşı tarafı onaylamak, ona hak vermek, onunla barışmak olmadığını, sadece içinizde tuttuğunuz öfkenin artık size zarar vermesini engellemek ve sorumluluğu karşı tarafa yüklemek olduğunu unutmayın.

7-Geçmişe takılı kalmayın. Bir kişi geçmişte yaşıyorsa depresyondadır, gelecekte yaşıyorsa kaygılıdır, şimdi yaşıyorsa mutludur.geçmiş geçmişte kaldı ne kadar düşünseniz de değişmez fakat şu anı iyi değerlendirerek ve keyfini çıkararak geleceğinizi tayin edebilirsiniz.

8-Pozitif düşünün. Yaşamınızda iyi giden yolunda olan bir çok şey var, bunların bir listesini yapın ve bu liste üzerinde düşünün, elinizde olan bu şeyler olmasaydı (sağlık gibi) nasıl hissederdiniz?

9-Bol su için, Güneş ışığı alın

10-Bir hobi edinin. Bir şeyler üretmek, yapmak özellikle kendiniz içinse yaşama  tutunmanız için güzel bir fırsat olacak ve yaşamdan keyif almaya başlayacaksınız.

11-Sosyalleşin. Kendinizi hayattan soyutlamayın. Sevdiğiniz kişilerle bir arada olmaya çalışın. Eski bir dostunuzu arayın. Yeni arkadaşlıklar kurun.

12-Chek listeleri oluşturun. Günlük ve haftalık yapacaklarınızı listeleyin ve yaptıkça üstünü fosforlu kalemle çizin. Yapabilme ve başarabilme kapasitenizi gördükçe kendinizi daha iyi hissedeceksiniz.

13-Enerjinizi alan kişi veya yerlerden uzak durun. Gerekirse ortamınızı değiştirin.

Bu makale 29 Temmuz 2020 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Uzm. Psk. Dan. Ömer Aktürk

Uzm. Psk. Dan. Ömer Aktürk lisans öncesi eğitimlerinin ardından, 2008 yılında Sakarya Üniversitesi Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık bölümünü onur derecesiyle tamamlamıştır.     Ardından okul psikolojik danışmanı olarak Milli Eğitim Bakanlığına bağlı tüm eğitim kademelerinde kadrolu olarak görev almıştır.     2008-2017 yılları arasında Adliyelerde bilirkişi pedagog olarak görev almıştır.     Emniyet Müdürlüğü ile ortak projelerde yer alarak suça sürüklenmiş çocukları topluma kazandırmak amacıyla psikolojik danışmanlık yapmıştır.     Türk Silahlı Kuvvetleri Rehberlik Danışma Merkezinde Psikolojik danışman olarak görev almış ve mesleki başarısından dolayı takdir belgesiyle onurlandırılmıştır.    Yüksek lisansını ise Selçuk Üniversitesi Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık alanında “Kişilerarası Problem Çözmenin Anne Baba Tutumu v ...

Yazarı sosyal medya'da takip edin
instagram
Etiketler
Depresyon ilaçları
Uzm. Psk. Dan. Ömer Aktürk
Uzm. Psk. Dan. Ömer Aktürk
Bursa - Psikolojik Danışman
Facebook Twitter Instagram Youtube