Doktorsitesi.com

DEPRESYONDAKİ KİŞİLERE 13  TAVSİYE

Uzm. Psk. Dan. Ömer Aktürk
Uzm. Psk. Dan. Ömer Aktürk
29 Temmuz 20201634 görüntülenme
Randevu Al
DEPRESYONDAKİ KİŞİLERE 13  TAVSİYE

1- Spor yapın. Yapılan araştırmalar, günde 20 dakikalık ufak egzersizlerin vücuttaki endorfin hormonunun salgılanmasında oldukça etkili olduğunu ortaya koymaktadır.

2-Dengeli beslenmeye özen gösterin.  Özellikle B vitamini, Folik asit, D vitamini, omega 3 yağ asitleri (balık, ceviz, keten tohumu vb.), iyot, demir, selenyum, çinko içeren besinler tüketin.

3-Olumsuz düşüncelerinizin farkına varın. Geçmiş yaşantılarımız hayata bakış açımızı ve düşüncelerimizi şekillendiriyor. Bu yüzden ben olaylara nasıl bakıyorum ve bu bakış açım ne kadar gerçekçi? Sorularını kendinize sorun. Bunun için öncelikle kendinize bir düşünce günlüğü oluşturun.

4-Kendinizi suçlamayı bırakın. Her ne olduysa yaşamış olduğunuz olayları bir kriz değil de fırsat olarak görün. Bu durumdan nasıl ders çıkarırım? Sorusunu kendinize sorun. Nietzche’nin “Beni öldürmeyen şey güçlendirir.” Cümlesini yaşam felsefesi haline getirin.

5-Günlük 15 dakikanızı kas gevşemesi ve nefes egzersizi yaparak geçirin. Vücudunuzdaki gerilimi attığınızda zihinsel olarak ta rahatladığınızı fark edeceksiniz.

6-Affedin. Geçmişte kırgınlıklarınız, dargınlıklarınız, öfkeniz olan kişiler varsa bu kişileri affedin. Affetmenin zor bir şey olduğunu düşünüyorsanız, öncelikle affetmenin ne olduğu konusunu düşünün. Affetmenin karşı tarafı onaylamak, ona hak vermek, onunla barışmak olmadığını, sadece içinizde tuttuğunuz öfkenin artık size zarar vermesini engellemek ve sorumluluğu karşı tarafa yüklemek olduğunu unutmayın.

7-Geçmişe takılı kalmayın. Bir kişi geçmişte yaşıyorsa depresyondadır, gelecekte yaşıyorsa kaygılıdır, şimdi yaşıyorsa mutludur.geçmiş geçmişte kaldı ne kadar düşünseniz de değişmez fakat şu anı iyi değerlendirerek ve keyfini çıkararak geleceğinizi tayin edebilirsiniz.

8-Pozitif düşünün. Yaşamınızda iyi giden yolunda olan bir çok şey var, bunların bir listesini yapın ve bu liste üzerinde düşünün, elinizde olan bu şeyler olmasaydı (sağlık gibi) nasıl hissederdiniz?

9-Bol su için, Güneş ışığı alın

10-Bir hobi edinin. Bir şeyler üretmek, yapmak özellikle kendiniz içinse yaşama  tutunmanız için güzel bir fırsat olacak ve yaşamdan keyif almaya başlayacaksınız.

11-Sosyalleşin. Kendinizi hayattan soyutlamayın. Sevdiğiniz kişilerle bir arada olmaya çalışın. Eski bir dostunuzu arayın. Yeni arkadaşlıklar kurun.

12-Chek listeleri oluşturun. Günlük ve haftalık yapacaklarınızı listeleyin ve yaptıkça üstünü fosforlu kalemle çizin. Yapabilme ve başarabilme kapasitenizi gördükçe kendinizi daha iyi hissedeceksiniz.

13-Enerjinizi alan kişi veya yerlerden uzak durun. Gerekirse ortamınızı değiştirin.

Etiketler

Depresyon ilaçlarıDepresif yakınmalarDepresyon nedirDepresyon tedavisiDepresyonda cinsellikDepresyonda cinsel isteksizlikDepresyon belirtileriDepresyonda ilaçsız tedaviDepresyon nedenleriDepresyon eğilimiDepresyon kimlerde görülürDepresyon türleriDepresyonun evreleriDepresyon tedavisinde beslenmeDepresyon tedavisi sonrasıDepresyon terapisiDepresyon riskiDepresyonu tetikleyen faktörlerDepresyonu tetikleyen nedenlerDepresyonu tetikleyen hastalıklarDepresyonun iyleşme süreciDepresyon ile birlikte görülen hastalıklarDepresyon hangi hastalıklarla birlikte görülürDepresyon sebepleriDepresyon semptomlarıDepresifDepresyon geçirmekte olanların nelere dikkat etmesi gerekirDepresyon teşhisiDepresyon mu? tükenmişlik mı?Depresyon ve beslenmeDepresif kaygıDepresif duygudurumDepresif durumDepresif bozuklukDepresif süreçDepresif kişilerDepresif bozukluklarDepresif nöbetDepresif (çökkün) kişilik bozukluğuDepresif ne demekDepresif kişilikDepresiflikDepresif ilaçlarDepresiyonDepresif tutumDepresifilaçDepresif belirtiDepresif atakDepresyon tedavisi yan etkilriDepresyon tedavisinde kullanılan ilaçlarDepresyon tedavisine genel yaklaşımDepresyon tedavisinde kişisel gelişimDepresyon tedavisinde genel yaklaşımDepresyon tedavisi yan etkileriDepresyon tedavisi nasıl olurDepresyon tedavisinde kullanılan yöntemlerDepresyon tedavisinde erken boşalmayı önleyen ilaçlar hangisiDepresyon tedavisi ve psikoterapi yaklaşımıDepresyon tedavisinde ilaç kullanımıDepresyon tedavısı nasıl yapılır ve prozac işe yararmıDepresyon tedavisi doz ayarlanmasıDepresyon tedavisi kullanılan ilaçlarDepresyon tedavisi iyleşme süreciDepresyon tedavisinde yüksek doz ilaçlarDepresyon tedavisi antidepresanDepresyon tedavisi ilaç kullanımıDepresyonBursa hipnozBursa psikologBursa psikolojik danışmanlık merkeziBursa panikBursa panik bozuklukBursa panikatakbursa onkolojibursa sigara bırakmabursa sigara bıraktırmabursa akupunkturlar sigara bırakmabursa panik atak tedavisibursa disleksi merkezibursa depresyonbursa depresyon terapisi

Yazar Hakkında

Uzm. Psk. Dan. Ömer Aktürk

Uzm. Psk. Dan. Ömer Aktürk

Uzm. Psk. Dan. Ömer Aktürk lisans öncesi eğitimlerinin ardından, 2008 yılında Sakarya Üniversitesi Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık bölümünü onur derecesiyle tamamlamıştır.  

Önemli Bilgilendirme

Site içerisinde bulunan bilgiler bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgilendirme kesinlikle hekimin hastasını tıbbi amaçla muayene etmesi veya tanı koyması yerine geçmez.