El titremesi (tremor) nedir?

El titremesi (tremor) nedir?

Bazen tek bir el, bazen de her iki elde olabilen titremelere tremor denir. Her el titremesi ciddi bir hastalık belirtisi değildir, ancak günlük işleri zorlaştırabilir. Bazı el titremeleri nörolojik hastalıkların erken belirtisi olabilir. El titremesi yaşıyorsanız, mutlaka nöroloji doktorunuza başvurmalısınız.

Birçok insan ellerde titreme şikayetini, Parkinson hastalığı ile ilişkilendirir ancak bilinenin aksine bu titremenin en  yaygın nedeni esansiyel tremordur.

Esansiyel tremor aynı zamanda yetişkinleri etkileyen en yaygın nörolojik bozukluktur. Nedeni çok iyi bilinmemekle beraber, muhtemelen serebellumun (beyincik)  normal işleyişindeki bir bozulmadan kaynaklanır.

Esansiyel tremor; En sık ellerde ve hareketle artan (yemek yerken, bir şeyler içerken, düğme iliklerken vb) ince titremeler şeklinde başlar. Bu titremeler hasta tarafından kontrol edilemez ve çoğu zaman eller, kollar, baş ve ses tellerinde meydana gelir. Genellikle ailesel bir yatkınlık söz konusudur. Stres, heyecan, açlık, uykusuzluk ve sigara kullanımı ile şikayet daha da artar.

Parkinson Hastalığında ise; genellikle tek tarafta başlayan, istirahat halinde ortaya çıkan, para sayar gibi bir titreme oluşur. Bu titreme ile birlikte hastanın genelde hareketleri yavaşlar, kaslarda katılaşmalar olur, yürüyüş öne doğru eğik bir hal alır. Yüz hareketleri ve mimikler azalır.

En sık görülen bu iki hastalık dışında el titremesine neden olan durumlar sözkonusudur.

El titremesine nedenleri:

Aşırı aktif tiroid (hipertroidi)

Serebellar hastalık

Huntington hastalığı

İlaç yan etkileri

Kafein aşırı doz

Alkol bağımlılığı

Kaygı/Stres

Düşük kan şekeri

Bu makale 9 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Doç. Dr. Hatice Köse Özlece

Doç. Dr. Hatice Köse Özlece, lisans öncesi öğrenimlerinin ardından Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde başladığı tıp eğitimini 2006 yılında başarıyla tamamlayarak Tıp Doktoru unvanı almıştır. İhtisasını ise, Trakya Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde tamamlayarak Nöroloji ( Beyin ve Sinir Hastalıkları) Uzmanı olmuştur.

Edirne Devlet Hastanesi, Kars Devlet Hastanesi, Kafkas Üniversitesi Tıp Fakültesi, Edirne Devlet Hastanesi, Trakya Üniversitesi gibi kurumlarda hasta kabulü yapan Doç. Dr. Hatice Köse Özlece, mesleki çalışmalarına şu an Kayseri Acıbadem Hastanesi'nde devam etmektedir.

Etiketler
El titremesi
Doç. Dr. Hatice Köse Özlece
Doç. Dr. Hatice Köse Özlece
Kayseri - Nöroloji (Beyin ve Sinir Hastalıkları)
Facebook Twitter Instagram Youtube