El – koltuk altı terlemesi ve yüz kızarmasında ets operasyonu

El – koltuk altı terlemesi ve yüz kızarmasında ets operasyonu

Bölgesel hiperhidroz dediğimiz hastalık bazı kişilerde ortaya çıkan el – koltuk altı veya ayaklarda aşırı terleme problemine verilen genel isimdir. Bu hastalarda normal insanlara göre terleme daha fazla olmaktadır. Sosyal hayattan soyutlanmalarına kadar giden psikolojik problemlere de neden olabilen bu durum ETS sempatektomi operasyonu ile çözüme kavuşmaktadır.

Organik herhangi bir hastalık olmadığı kanıtlanmış hastalarda yaklaşık 45 dk civarında süren ETS operasyonu ile video kamera eşliğinde koltuk altı bölgesinden 5 mm kesi ile girilerek terleme bölgesini uyaran sempatik sinire endoskopik olarak 5 mm uzunluğunda klips yerleştirilerek blok işlemi uygulanmaktadır. Klips yerleştirildikten hemen sonrasında ellerde veya koltukaltı bölgesinde terleme kesilir ve belirgin sıcaklık farkı oluşur.

Nadiren bazı hastalarda refleks terleme dediğimiz vücudun farklı bölgelerinde aşırı terleme oluşabilir. Bu durumda cerrahi olarak yerleştirilmiş klips çıkarılarak geri dönüş sağlanır. Ancak sempatektomi esnasında sinir kesilerek işlem uygulanmış ise bu durumda sinir onarımı ve interpozisyonu yapmak gerekebilir.

ETS operasyonu flushing dediğimiz yüz kızarmasında da uygulanabilmektedir. Bölgesel hiperhidroz veya flushing durumunda ETS operasyonu sayesinde yüz güldürücü sonuçlar alınmaktadır. Hastalara operasyon öncesi ve sonrası uyguladığımız yaşam kalitesi anketlerinde belirgin iyileşme mevcuttur. Ayrıca operasyon öncesi sosyal fobi şikayeti olan hastalarda bu problemin de ortadan kalktığı görülmektedir. Cerrahi operasyon sonrası hastalar 1 günlük hastane yatışını takiben taburcu olmakta ve 4-5 gün içerisinde normal hayatına dönmektedir.

Bu makale 7 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Doç. Dr. Tayfun Kermenli

Etiketler
El ayak terlemesi
Doç. Dr. Tayfun Kermenli
Doç. Dr. Tayfun Kermenli
Elazığ - Göğüs Cerrahisi
Facebook Twitter Instagram Youtube