Ekonomik şiddet nedir ve nasıl anlarız?

İlişki içerisinde yaşanılan şiddet genelde fiziksel, psikolojik ve cinsel olarak baskın bir şekilde anlatılırken, etkisi gözle görülür olmayan ancak zamanla mağdur olan partneri içinden çıkılamaz bir çembere kapatan bir konu: Ekonomik Şiddet.

Ekonomik şiddet nedir ve nasıl anlarız?

​​​​​Ekonomik şiddet, sıklıkla karşılaşılan psikolojik, cinsel ve fiziksel şiddetgin yanı sıra hafif ama sürekli etkisi olan bir şiddet türüdür. Bir insanın kendini gerçekleştirmesinin kişi için bir çok anlamı olmakla birlikte, kendi maddi özgürlüğünü kazanmak ve ihtiyaçlarını gidermek de bunlar arasında sıklıkla yer alır. Hayatımıza bir partner veya aile faktöründe etkin biri girdiğinde bilinçli olarak veya olmayarak aşağıdaki gibi müdahalelerde bulunabilir. Bir iki kere farketmeden taviz verilmesi durumunda karşı tarafın davranışı sürekli hale gelebilir. Zamanla ekonomik şiddet mağduru taraf kendini tamamen karşı tarafa bağımlı halde bulur ve genelde tüm bunların nasıl ve ne zaman bu hale geldiğini anlayamaz. Ekonomik şiddete dair biz uzmanlar için kırmızı bayrak anlamına gelen durumları aşağıda sizler için listeliyorum. Listeyi incelerken kendinizde de gördüğünüz maddelerin sürekliliğini sorgulamayı unutmayın, örneğin kişi bir dönem sıkıntılı bir süreç yaşadığı için de eve destek veremiyor olabilir. Diğer taraftan kasti olarak evin tüm yükünü bir kişiye yüklüyor da olabilir. 

  • Kişinin partnerinin çalışmasına izin vermemesi ya da işten ayrılmasına neden olması,
  • Kişinin işi gereği gitmesi gereken faaliyetlere engel olması,
  • Kişiyi istemediği bir işte çalışmaya zorlamak
  • Partnerin, iş bulmak amacıyla katılmak istediği kurslara katılmasını engellemek,
  • Kişinin borçlandırılması,
  • Kişinin gelirini veya kişisel mallarını elinden alma
  • Ev harcamaları için para vermemek,
  • Paranın kontrolünü elinde tutmak,
  • Koşullu ekonomik destek,
  • ".... yaparsan/yapmazsan para veririm." vs.

Bu tür belirtileri tek tarafın çalıştığı ilişkilerde sık görürüz. Bir beraberlik veya evlilik içinde olmak tüm sorumululukları, giderleri ve kazançları yeri geldiğinde beraber sırtlanmayı gerektirir. Başlarda ufak ufak sezdiğiniz bu davranışlar zamanla sizleri karşı tarafın kararı olmadan bir eylemde bulunamaz hale getirmiş olabilir. Benzeri durumlarla karşılaşmanız durumunda benimle veya alanında uzman bir başka bireysel/çift terapistine başvurmanızı tavsiye ederim.

Sevgilerle,

Psikolog Tuana Coşar

Bu makale 15 Ağustos 2023 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Psk. Tuana Coşar

Psikolog Tuana Coşar 1999 yılında doğdu. 2013 yılında lise öğrenim hayatına Halide Edip Adıvar Anadolu  Lisesi’nde başlamış, lisans eğitimini 2022 yılında Yeditepe Üniversitesi ‘Psikoloji’ bölümünde tamamlamıştır. Lisans hayatı boyunca çeşitli seminer, kongre ve eğitimlere katılmıştır. Sonrasında Gün Psikoloji, Q Psikoloji ve Noa Psikoloji kliniklerinde stajlarını tamamlamıştır. Klinik gözlemlerinde vaka analizlerinde ve formülasyonlarında, danışanlara verilen bataryalarda ve oyun terapilerinde aktif rol almıştır. 2018 yılında İSMEK Diksiyon eğitimini sertifikalı olarak tamamlamıştır. Çocuk Merkezli Oyun Terapisi" eğitimini Prof. Dr. Sue Bratton eğitmenliğinde tamamlamış olup süpervizyon sürecini başarıyla geçmiştir.   WISC-4 Zeka Testi eğitimini ve süpervizyonlarını tamamlamış olup uygulayıcı testör olarak çalışmalarını devam ettirmek ...

Etiketler
Çift terapisi
Psk. Tuana Coşar
Psk. Tuana Coşar
İstanbul - Psikoloji
Facebook Twitter Instagram Youtube