Eklem kireçlenmesi

Eklem kireçlenmesi

Kireçlenme eklem kıkırdağında başlayıp, giderek kemik ve yumuşak dokularda meydana gelen patolojik değişikliklerdir.Normal kemik yapının etrafında kalsiyum çökeltileri oluşarak kemik dokunun üzerinde yeni ve şekilsiz bir kemik doku oluşması şeklinde tanımlanabilir. Bu yersiz oluşum eklem hareket açıklığını kısıtlar, ağrıyla birlikte dolaşımda bozukluklara yol açabilir. Kireçlenme, ileri yaşlarda ve bayanlarda daha sık görülür. Kalça,el,ayak,omurgada görülmesine karşın en sık diz ekleminde meydana gelir.İki dizi birden tutacağı gibi tek dizde görülme olasılığı daha yüksektir.

Dizdeki kireçlenme ilk belirtilerini çömelip kalkarken dizden gelen çıtırtı şeklindeki seslerdir. Birçok kişi bu sesleri alır ve umursamaz. ama bu sesler, sizin erken dönemde önlem almanız için bir uyarıdır.

Hastalık çoğu zaman hiçbir belirti vermeden ortaya çıkabilir yada röntgen sonuçları olumlu olmasına karşın hasta dizindeki ağrılardan şikayetçidir.Hastalık ilerledikçe merdiven inip çıkmak zorlaşacağı gibi eklemde belirgin bir hareket kaybı meydana gelir.Zamanında fizik tedavi görmeyen hastalarda bu belirtiler daha da kötüleşir ve diz protezine kadar gidebilir.

Bu her ne kadar kötümser bir tablo olsa da, gereken tedavinin erkenden uygulanmaya konulmaması bu tip kötü sonuçları yaklaştırır.

Kireçlenmede diz egzersizleri ve klasik fizik tedavi ajanları yanında kuru iğneleme ,elastik bandajlama, manuel tedavi(mobilizasyon manuplasyon yöntemleri) çok önemli bir yer tutmaktadır.

Bu makale 12 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Uzm. Fzt. M. Ergun Kayıran

Uzm. Fzt. M. Ergun KAYIRAN, lisans eğitimini Dumlupınar Üniversitesi Fizyoterapi ve Rehabilitasyon bölümünü tamamlayayarak Fizyoterapist unvanı almış ayrıca bir süre Almanya'nın Münih şehrinde klinik çalışmalar da bulunmuştur. 

2012 Yılında Gaziantep'de Yüksek Lisans eğitimimi tamamlamış, ' Bası Yaralarında Kuru İğne Uygulamasının Retrospektif İncelenmesi' konulu tez çalışmasını Gaziantep' teki muhtelif hastanelerin yoğun bakım ünitelerinde hazırlamıştır. Doktora derecesi için yola çıktığı İstanbul Medipol Üniversitesi'nden sonra Gaziantep Hasan Kalyoncu Üniversitesi'nde eğitimine devam etmektedir.

Uzm. Fzt. M. Ergun KAYIRAN, mesleki çalışmalarına Gaziantep'de bulunan özel muayenehanesi'nde devam etmektedir.

Etiketler
Kireçlenme
Uzm. Fzt. M. Ergun Kayıran
Uzm. Fzt. M. Ergun Kayıran
Gaziantep - Fizyoterapi
Facebook Twitter Instagram Youtube