Lenf ödem tedavisi

Lenf ödem tedavisi

Hücreler bir sıvı içesirinde bulunur. bu şeffaf renkteki sıvıya lenf sıvısı denir ve bu sıvı dengesini düzenleyen lenfatik bir sistem vardır..Lenf sıvısının vücuttaki dolaşımını lenf kanalları sağlamaktadır. Lenfatik sistemde, kan dolaşım sisteminde olduğu gibi, dolaşımı kolaylaştıracak kalp ve atardamar benzeri bir mekanizma yoktur. Bunun yerine, lenf sıvısının, lenf kanalları üzerindeki dolaşımı kas hareketleri ile (günlük yaşantımızdaki hareketlilik) ile sağlanır. Şayet vücutta biriken lenf sıvısı miktarı, lenfatik sistemimizin taşıyabileceğinden fazla olursa Lenfödem oluşur. Halk arasında bu hastalığa Fil Hastalığı adı verilir.

LENF ÖDEM NASIL OLUŞUR?

Lenf ödem primer veya seconder oluşabilir. primer lenf ödemin günlük yaşamda bir travma veya geelik sonrası olumaktadır. seconder lenf ödem cerrahi müdahaleler sonrası, radyasyona maruz kalma, enfeksiyon ya da travma sonrası gelişebilir. Meme kanseri gibi bazı kanser türlerinde, tedavi için hastanın lenf düğümleri. Lenf düğümleri yukarıda sözünü ettiğimiz lenfatik dolaiım sisteminin en öndemli unsurlarıdır. Ne kadar çok düğüm çıkarılırsa, lenödem hastalığına yakalanma riski o kadar fazladır. Lenf düğümleri alınan hastaya bir de radyoterapi uygulaması yapılırsa risk oldukça artar. 

Kronik ve ilerleyici bir hastalıktır. kesin tedavsi olmamakla birlikte koruyucu bir fizyoterapi programı uygulanmaktadır. MANUEL LENF DRENAJI denilen tedavi yöntemiyle bu ödem indirilip kontrol altına alındıktan sonra, korumak ve kişiye özel yapılan lenf ödem çorabı gimek gerekli.

 

Bu makale 19 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Fzt. İbrahim Babayiğit

Etiketler
Fil hastalığı nedir
Fzt. İbrahim Babayiğit
Fzt. İbrahim Babayiğit
Kocaeli - Fizyoterapi
Facebook Twitter Instagram Youtube