Karpal tünel sendromu nedir ? belirtileri nelerdir?

Karpal tünel sendromu nedir ? belirtileri nelerdir?

El bileğinin iç tarafında el bileği ve parmakları bükmeye yarayan kasların tendonlarının geçtiği aralık “karpal kanal” olarak adlandırılır. Bu aralıktan kavrama, tutma, sıkma ve yazı yazma fonksiyonlarını sağlayan “median sinir” olarak tanımlanan bir sinir geçer. Median sinirin herhangi bir sebeple baskıya uğraması veya sıkışması sonucu görülen nörolojik belirtilere “Karpal Tünel Sendromu” denir.

Belirtileri Nelerdir❔

Karpal Tünel Sendromu ellerde uyuşma ve karıncalanma hissi ile ortaya çıkar.
Bu sorunlar geceleri kişiyi uykusundan uyandıracak derecede rahatsız edici olabilir.
Uyuşmalar elin ilk üç parmağında görülür ve başparmağın dışa doğru açılması sınırlıdır.
Kişi ellerini sallayarak, ovalayarak rahatlamaya çalışır.
Ağrı ve uyuşukluk bazen kola bazen de omuza, boyuna kadar yayılır.

Ayrıca bir şeyi çevirerek açma ya da kaldırma esnasında güçsüzlük hissi de yine Karpal Tünel Sendromu’na yakalandığınızın habercisidir.

❗️Karpal Tünel Sendromu’nun belirtileri sinir sistemini etkileyen metabolik hastalıkların ve özellikle boyun fıtığının belirtileri ile karıştırılabilir. Bu nedenle tedavinin başarılı olması için teşhisin tam olarak konulması gereklidir.

Karpal Tünel Sendromu kalıtsal bir hastalık değildir. Ancak tedavinin gecikmesiyle sinir hasarı oluşabilir ve kalıcı sorunlar meydana gelebilir.

Kimlerde Görülür ❔

Karpal Tünel Sendromu’nun ellerini fazla kullanarak ve zorlayarak iş yapan, özellikle aynı el ve bilek hareketlerini sürekli tekrarlayan (aşırı bilgisayar kullanan, müzik aleti çalan, ağır el aletleri ile çalışan, örgü, dantel vs. yapan) kişilerde görülme oranı oldukça yüksektir.

Bu makale 25 Şubat 2021 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Fzt. Gurbet Kargın

Fzt. Gurbet Kargın, lise eğitimini Haydarpaşa Bülent Akarcalı Sağlık Meslek Lisesi'nde tamamladıktan sonra, İstanbul Gelişim Üniversitesi Fizyoterapi ve Rehabilitasyon bölümünü başarıyla tamamlamıştır.  Bir dönem Pediatrik (Çocuk Sağlığı) Rehabilitasyon alanında çalışmıştır. Ayrıca Ortopedik Rehabilitasyon, Ampute Rehabilitasyonu, Nörolojik Rehabilitasyon, Sporcu Rehabilitasyonu, Kadın Sağlığı Rehabilitasyonu, Klinik Pilates, Manuel Terapi, IASTM Yumuşak Doku Mobilizasyonu, Kinezyolojik Bantlama alanlarında eğitimler almıştır.  Bir yandan da Klinik Pilates eğitmenliği yaparak hastalarının yıllarca süren inatçı ağrılarını ortadan kaldırıp, ağrısız bir yaşam sürmelerine katkıda bulunmaktadır. Şu anda İstanbul Sultangazi'de bulunan Fizyocentral Sağlıklı Yaşam Merkezinde Fizyoterapi ve Rehabilitasyon alanında hizmet vermektedir. ...

Etiketler
Karpal tünel sendromu tedavisi
Fzt. Gurbet Kargın
Fzt. Gurbet Kargın
İstanbul - Fizyoterapi
Facebook Twitter Instagram Youtube