EK GIDA SERÜVENİ...


Ek gıdalar anne sütüne ''ek'' olarak yapılır, 6-12 ay arası halen ana besin maddesi anne sütüdür.
Başını dik tutarak oturabilen, çevre ve çevredekilerin ne yediklerine ilgili bebeklerde 5-6 ay civarında 'tattırma' dönemine daha erken girilebilir. Bu ilk tadımlar çorba kıvamına kadar getirilmiş havuç, armut veya elma ile olabilir. Ancak 1-2 çay kaşığını geçmemelidir. Bebek alerjik reaksiyonlar açısından yakından izlenmelidir.
Ek gıdalara geçişte asla zorlayıcı olmamalı ve sabır gösterilmelidir. Bebeğin öğürmesi halinde panik yapmak bebeğin de gıdalara karşı yaklaşımını etkiler. Olabildiğince sakin davranılmalı, telaşlı ve gergin olunmamalıdır.
Uygun yiyecekleri, uygun şekilde sunduğunuzda, ne kadar yiyeceğine bebek karar vermelidir.
İlk günlerde tek çeşit başlayın ki bebeğinizin bağırsakları birkaç yeni gıda ile birden ilgilenmek zorunda kalmasın. Ayrıca birkaç çeşit birden başlanırsa ortaya çıkan yan etkilerin hangi gıdaya bağlı olduğunu ayırt edemezsiniz. Yani her 2–3 günde bir tek çeşit verin. İkinci çeşidi, ilkine alıştıktan sonra verin.
İlk ek gıdaların miktarı çok az olup yavaş yavaş arttırılır. Örneğin, elma suyu 1–2 çay kaşığı ile başlanır ertesi günlerde giderek arttırılır. Amaç yine bağırsakları zorlamadan alıştırmaktır.
Ek besinleri kaşık (silikon kaşık, biberon da olur) veya suluk ile verin, biberon kullanmayın.
İlk ek besinleri öğle öğününde ve aç karna deneyin: tok bebek yeni gıdaları reddedebilir.
Verilecek miktarı bebeğinize bırakın; standart bir doz olamaz (üst sınır olarak 150 ml yeterlidir).
Bebek, almadığı besinler için zorlanmamalı, bir süre sonra tekrar denenmelidir. (Farklı zamanlarda, birkaç gün ara ile, 5-6 ayrı denemede, farklı sunumlarla verilebilir.)
Ek besinleri annenin yorgun olmadığı, keyifli olduğu, bebeğine yeni bir şeyler verme heyecanını duyduğu zaman vermek daha uygundur. Çünkü bebekler annedeki endişeyi, gerginliği hisseder. Gülümseyerek :)... verilen gıdaları pek reddetmezler.
Her yeni gıdadan sonra kakada bazı değişiklikler olabilir, telaşlanmayın (kabızlık, ishal, dışkıda renk değişikliği, koku değişikliği).
Anne sütünün azalmasına engel olmak için aynı öğünde ek besinlerin ardından anne sütü verilebilir.
Bebeğinize beslenme alışkanlığı kazandırırken ödül veya ceza yöntemi uygulamayın. Neyi yemeleri gerektiği konusunda baskı ve kısıtlama uygulamayın... baskı yokkk!
Bebeğiniz oturmayı başarabiliyorsa, mama sandalyesine oturtmanız iyi olacaktır.
Öğle öğününde, emzirmeden önce sebze çorbasıyla besliyoruz.
Öncelikle sebze çorbasıyla başlayıp; sebze, tahıl ve bakliyatları ilave ediyoruz. (adım adım günler haftalar içinde yavaş yavaş)
İkinci aşamada ev yapımı yoğurt ve kefirle devam edebiliriz. Yoğurt ile ilk tanışmada, yoğurdun tadını beğenmeyip yemek istemezse, içine şeker, pekmez ve meyve ekleyip vermeyin. İki üç gün sonra sade yoğurt olarak tekrar deneyin. Yoğurdun tadını ayrı olarak algılayabilsin.
Ev yoğurdu yapmak için tam yağlı günlük pastorize süt kullanılmalıdır. Açık süt, güvenli ise, kaynatılarak kullanılabilir.