Düzenli beslenme faydaları !

Düzenli beslenme faydaları !

Günün yaklaşık 8-12 saatini işte geçirdiğimizden, bu kadar uzun süre aç kalmak zihinsel ve bedensel performansınızın düşmesine, problem yaşamanıza, yanınızda çalışanlara ( müşteri,iş arkadaşı,danışan) karşı sabrınızın azalmasına, çabuk sinirlenmenize sebep olur. Bunun için işinizi kolaylaştıracak öneriler hazırladım.

Sabah kahvaltınızı evde yapıp çıkabiliyorsanız sorunumuz yok ama her gün dışarıdan yiyorsanız ve bu tek bir besin ile yapılan bir kahvaltı ise yeterince beslenemezsiniz. Bunları tek tek inceleyelim.

* Simit, poğaça gibi unlu mamullerden alacaksanız:

Poğaça türü yiyecekler, içerisine ne kadar yağ girdiğini tam olarak bilemediğimiz yüksek yağ içeriği ve özellikle doymuş yağ oranından dolayı çok sık tüketmenizi önermediğimiz türlerdir. Tüketim sıklığınız haftada bir olabilir. Bu durumda, yanına peynir,zeytin, mevsim sebzelerinden ekleyerek dengeli bir kahvaltı oluşturabilirsiniz. Çünkü her poğaçanın içerisindeki peynir-zeytin miktarı yeterli olmadığından karbonhidrat ağırlıklı bir öğün olmasını engellemiş olursunuz.

Simit tüketmeyi tercih ediyorsanız, 1 simidin 4 dilim ekmek yerine geçtiğini söylemeliyim. Yine yanına 1-2 dilim peynir, 5-6 zeytin, mevsim sebzelerinden ekleyerek dengeli bir kahvaltı oluşturabilirsiniz. Haftada 2 defa diğer öğünlerdeki ekmek grubu besinleri ayarlayarak tüketebilirsiniz.

*Öğlen yemeğinizi dışarıdan yemek zorundaysanız;

Dürüm yerine tabakta servis şeklini tercih edin. Böylece ne kadar ekmek tükettiğinizin farkında olarak hareket edersiniz.

4 Yapraklı Yonca kuralını uygulayın. Tabağınızdaki/ menüdeki yiyeceklerin tek tip olup olmadığını kontrol edin. Evden getirebiliyorsanız yine bu modeli örnek alarak hazırlık yapabilirsiniz.

Susuzluk hissi geldiğinde vücudunuzdaki suyun büyük miktarı tükenmiş oluyor. Bu yüzden susamayı beklemeden su için. Böylelikle konsantrasyonunuz da maksimum düzeyde olacaktır. su içmeyi unutuyorsanız, telefonunuzu kurun, ya da saat başı 1 su bardağı su için, masanızda- çalışma ortamında su şişesi bulundurun.

* Ana öğünler arasına, 4 saatten daha uzun süre aç kalacaksanız mutlaka ara öğünler ekleyin. Bunun için ofisinizde, çekmecenizde leblebi,kuruyemiş, kuru meyve, günlük getirdiğiniz taze meyve, süt, yoğurt gibi yiyecekler bulundurun.

*Gün içinde konsantrasyon / keyif amaçlı çay, kahve tüketiyorsanız, mutlaka ne kadar içtiğiniz konusunda bilinçli olun. Vücuda alınan fazla kafein su kaybettirir, susuzluğu arttırır. Çay-kahve-asitli içecekler asla su yerine geçmez, suyu su olarak tüketin.

Bu makale 26 Şubat 2021 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Dyt. Bengü Burcu

29 Kasım 1989 tarihinde Adana'da doğdum. Lise eğitimimi Ergani Anadolu Öğretmen Lisesi' nde tamamladım. 2008-2010 yılları arasında Ege Üniversitesi Biyomühendislik bölümünde okuduktan sonra, tekrar sınava girip 2011 - 2015 yılları arasında Şifa Üniversitesi' nde Beslenme ve Diyetetik Bölümü'nü okudum. Obez bir çocuk olarak büyüdüğümden ve yeme bozukluğu tedavisi almış biri olduğumdan, özellikle çocukluk-ergenlik döneminde görülen yeme bozuklukları, yeme psikolojisi alanlarına özel bir ilgim var. Yaklaşık 2 yıldır, bu alanlarda farkındalığın artması ve yürütülen tedavilerin olumlu sonuçlanmasını temenni ederek ilham aldığım 'psikodiyetetiğe ritmik yaklaşım' adı altında bir proje çalışması içerisindeyim.

Yazarı sosyal medya'da takip edin
instagram
facebook
linkedin
Dyt. Bengü Burcu
Dyt. Bengü Burcu
İzmir - Diyetisyen
Facebook Twitter Instagram Youtube