Hipotiroid ve kilo verme

Hipotiroid ve kilo verme

Hipotiroid, troid bezi hormonunun az çalışması demektir. Yapılan çalışmalar, ülkemizde 100 kişinin 30’unda hipotiroid olduğunu gösteriyor. Dünyada ise bu oran % 4,6. Hastalık, kadınlarda erkelere oranla daha sık görülüyor.

İnsanların kilo vermek için denediği birçok yol vardır. Bazıları, kilo almamak için çok az yemek yeme yolunu benimser ve yediklerine çok dikkat eder. Buna karşın ya hiç kilo veremez, ya da çok az kilo verir. Çevresindekilerin yorumu ise genellikle şu şekildedir: “Beslenme programına uymuyor, kaçamaklar yapıyor.”

Oysa tiroid hormonu “metabolizma hızımızı” belirleyen ana hormondur. Tiroid bezesinin yetersiz hormon salgıladığı durumlarda metabolizma yavaşlar ve şişmanlık ortaya çıkar. Hipotroid hastalığı olan bir kişinin metabolizma hızı % 35-40 oranında düşer. Bu nedenle de bu tip hastalar, bir kilo verme programına girmeden önce mutlaka bir endokrinoloji doktoru tarafından kontrolden geçmeli, ardından da bir diyetisyene başvurmalıdırlar.

Hipotiroid belirtileri

—Diyete karşın kilo vermekte zorluk —
Ani kilo alımı —
Âni kilo kaybı —
Kalp çarpıntısı —
Kalp atım ritmi bozukluğu —
Aşırı sinirlilik hâli —
Âni öfke patlamaları —
Saç dökülmesi (kadınlarda) —
Âdet düzensizliği —
Çabuk yorulma —
Uykusuzluk —
Ciltte pullanma ve kuruluk —
Tırnaklarda kırılma ve soyulma; beyaz lekeler ve çizgilenmeler —
Ellerde titreme —
Cinsel performansta düşüş —
Kısırlık —Yüksek tansiyon (özellikle genç yaşta ve ailesinde yüksek tansiyon olmayanlarda) —
Gizli şeker hastalığı (özellikle genç yaşta ve ailesinde şeker olmayanlarda) —
Unutkanlık —
Uykuya meyil (gündüz saatlerinde) —
Omuz, boyun, bel, bacak, kol sırt ağrısı —
Sıcağa tahammülsüzlük —
Çabuk üşüme —
El ve ayak üşümesi —
Kabızlık —
Bulantı (kusturmayan ısrarcı bulantı) —
Devamlı hafif ishal —
Sık dışkılama —
Gözlerin dışarı fırlaması —
Göz çevresinde sabahları belirgin olan şişme ve ödem —
Saçlarda kepeklenme —
Selülit

Hipotiroid tanısı konulan kişinin metabolizma hızı, medikal tedaviye başladıktan 15 ilâ 30 gün sonra düzene girmeye başlar. Doktor kontrolü altında düzenli ilaç kullanımı zorunludur. Her ne kadar tedaviyle birlikte kilo verme süreci başlasa da, hastaların % 17’si kilo verememektedir. Özellikle menopoz dönemindeki kadınlarda bu duruma daha sık rastlanır. Yapılan çalışmalar, hipotroid hastalığı olan kişilerde vitamin ve mineral yetersizliklerini saptamıştır. Özellikle selenyum, çinko, demir, kalsiyum, magnezyum, çinko ve krom eksikliği sık olarak görülür. Aynı zamanda kolesterol,trigliserit,LDL değerlerinde  yükselme ve  insülin hormon işevinde bozulma söz konusudur.Bu yüzden hipotroid hastaların beslenmeleri  farklıdır.Bunun için glisemik indeksi düşük besinler tüketmeleri kilo vermelerineyardımcı olur aynı zamandan vitamin ve mineral yetersizliği görülmez. Bunlar: bulgur, tam buğday ekmeği, nohut, yeşil mercimek, çavdar, yulaf, badem, ceviz, yufa, süt ürünleri, sebzeler, elma, armut… Glisemik indeksi yüksek besinleri bunlar patates, beyaz ekmek, pirinç, şeker, kuru üzüm, incir, muz, tatlı, hazır meyve suları gibi besinleri tüketmemelidir. Hem vitamin ve mineral eksikliği oluşur hem de kilo vermelerini engeller.

Omega 3 ile süt ve süt ürünleri, kilo vermeye yardımcıdır. Yapılan çalışmalar demir yönünden zengin kaynakların,kırmızı et, yumurta, yeşil yapraklı sebzeler ve kurubaklagillerin hem kişinin depresyonunu azalttığını, hem de kilo vermeye yardımcı olduğunu göstermektedir.

Selenyum ve çinko da kişinin bağışıklık sistemini güçlendirir ve kilo vermeye yardımcı olur. Yağlı tohumlar badem, ceviz, fındık, et, tavuk gibi besinlerdir. Ancak vitamin suplemantı kullanırken Avitaminine dikkat edilmesi gerekir. Avitamininin fazla alınması toksik etkiye sebep olur.A vitamininden zengin besinler,yumurta,havuç,kayısı,portakal vb besinlerden zengindir.Örneğin 1 bardak havuç suyu tükettiğinizde havuç suyunun yapımı için 5 tane havuç kullanılır.Günlük A vitamini ihtiyacının 5 katı alınması vücutta vitamin doz oluşmasına neden olur ve bu da toksik etki oluşturur.

Tüm bu besinler tüketildiği hâlde hipotiroidi olan kişi yine de kilo veremeyebilir. Çünkü herkesin günlük olarak aldığı enerji eşit değildir. Harcanan enerjiden daha az  enerji alınmadığı takdirde kilo verilmesi mümkün değildir.

Hipotiroid tevadivisinde önemli olan diğer unsurlar ise kişinin hastalık özgeçmişi (hipertansiyon, gut, böbrek, kalp, mide rahatsızlıkları…), yaşam biçimi, var olan beslenme kültürü ve kullanmakta olduğu (özellikle mide ve depresyon) ilaçlarıdır. Bu ilaçlar, hipotiroid tedavisi için kullanılan ilaçların emilimini olumsuz yönde etkileyebilir.

Kilo alma ya da verme, tıbbi beslenme tedavisinin bir parçasıdır; yukarda sıraladıklarımızdan ayrı olarak düşünülemez ve kişiye özeldir. 

Bu makale 11 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Dyt. Hatice Karslıoğlu

2 Mayıs 1974 Çorum doğumludur. İlk, orta ve lise öğretimini Çorumda tamamladıktan sonra 1997de Hacettepe Beslenme ve Diyetetik bölümünden mezun oldu.1995 yılında Çorum özel hastanesinde kurum ve klinik diyetisyeni olarak çalıştı.1996-1997 yılları arasında Nutraslim de yönetici diyetisyen olarak görev yaptı.1997-2005 yılları arasında İngiltere de dil eğitimi için 1 yıl kaldı.2007-2009 yılları arasında Bireysel Sağlık yönetimi adı altında aile hekimi, psikolog ve fizyoterapist ile ekipte klinik diyetisyen olarak görev yaptı.2009-2010 yılları arasında Pediatri endokrinoloji  tıp merkezinde diyabet, obezite,iştahsız çocuk,Tip1 Diyabetli çocuklar  uzmanlıkları alanında klinik diyetisyeni olarak çalışmasını sürdürdü. 2 Temmuz 2010 yılında KİBEM KİŞİSEL BESLENME eğitim merkezini kurdu. Kurumsal çalışması içerisinde Nefis Dergisini çıkarttı.2014 ...

Etiketler
Hipotiroid tevadivisi nasıl yapılır
Dyt. Hatice Karslıoğlu
Dyt. Hatice Karslıoğlu
Ankara - Diyetisyen
Facebook Twitter Instagram Youtube