Duygusal bağımlılık mı? sevgi mi?

Partnerinize veya yakınlık hissettiğiniz birine sevgi beslediğinizi düşünürken aslında duygusal bağımlılık yaşıyor olabilirsiniz. Bu kavramlar sıklıkla birbirine karıştırılır çünkü her ikisi de birine karşı yoğun duygular hissetmeyi içerir.

Duygusal bağımlılık mı?  sevgi mi?

Duygusal bağımlılık, bir kişinin hayatta kalmak, mutlu olmak veya tamamlanmış hissetmek için başka birine ihtiyaç duyduğuna inandığında oluşur. Duygusal olarak bağımlı bir ilişkide, bireyler deyim yerindeyse "ihtiyaç duyduklarında" "aşık olduklarını" hissederler. Duygusal olarak bağımlı bu bireyler sürekli olarak partnerlerinin ilgisine, onayına ve desteğine ihtiyaç duyarlar çünkü bunu kendilerine vermekte yetersizdirler. Duygusal bağımlılık, kendinizi terk ettiğinizde oluşan içsel boşluk ve korkudan kaynaklanır ancak korkudan gelen "aşk" aşk değil, muhtaçlıktır. Partnerinizin bu boşluğu doldurmasını, sevildiğinizi ve güvende hissettirmesini beklersiniz. Partnerinizi mutluluğunuzdan, güvenliğinizden ve değerinizden sorumlu tuttuğunuzda, onun da sizi sizin istediğiniz şekilde sevmesini sağlamak için üzerinde kontrol sahibi olmaya çalışırsınız ve bu durum sonunda çiftler arası çatışmalara neden olabilir.

Diğer yandan gerçek “aşk” ya da sevgi karşılıklı olarak vermek ve paylaşmaktır, almak değil. Aşk muhtaçlık değildir. Gerçekten aşık olduğunuzda diğer kişiyi kontrol etmeye veya ona sahip olmaya çalışmazsınız. Birini sevdiğinizde, onun temel karakteristik özelliklerine, zamanla kaybolmayacak şekilde derinden değer verirsiniz.

Duygusal bağımlılığın bazı belirtileri şunlardır:

*Partnerinize nasıl olduklarından ziyade nasıl olmasını istediğinizi mi söylüyorsunuz?

*Gerçekte nasıl biri olduğundan ziyade partnerinizin size nasıl davrandığına mı odaklanıyorsunuz?

*Bu kişinin size kendinizi özel hissettirmesinden aşırı mı etkileniyorsunuz?

* Partnerinizi mutluluğunuz, değeriniz ve güvenliğinizden sorumlu mu tutuyorsunuz?

* Partnerinizle birlikte olmadığınızda veya beklediğiniz gibi mesaj atmadıklarında endişeleniyor veya panikliyor musunuz?

Bu sorulara vereceğiniz cevaplar sizin nasıl bir bağlanmada olduğunu gösterebilir. Eğer, duygusal olarak bağımlı bir bireyseniz bunu nasıl durdurabilirsiniz? Cevap şu ki kendinizi sevmiyorsanız, o zaman bir başkasını da sevemezsiniz. Kendinize değer vermediğinizde, sevgiyi elde etme arzunuza duygusal olarak bağımlı hale gelirsiniz. Kendinizi sevdiğinizde, bir partnere duygusal olarak bağımlı olmaya daha az dirençli olursunuz çünkü umutsuzca bir ilgi ve onaya ihtiyacınız olmaz. Kendinize ihtiyacınız olan ilgiyi ve onayı verdiğinizde, esenlik duygunuz için başkalarıyla onlara bağımlı olmadan sağlıklı ilişkiler kurabilirsiniz. Aşk bağımlısı insanlar yalnız kalmakta zorlanırlar. O yüzden her gün biraz yalnız başınıza kalmayı deneyin, sadece kendinizin farkında olarak oturduğunuz bir zaman. Korku hissetmeye başlarsanız, rahatlamaya çalışmak için nefesinize dikkat edin. Bunu yapmanızdaki amaç, yalnız olmanın korkutucu bir yer olmadığını anlamaktır ve hayatınızda başka insanlar olsun ya da olmasın, kendinizi sevmeyi öğrenmek ömür boyu sürecek bir yolculuktur…

 

 

 

 

Bu makale 19 Nisan 2023 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Psk. Gizem Saray

İlkokul ve lise öğrenimimi İzmir de tamamladıktan sonra Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-coğrafya fakültesi psikoloji bölümünü kazandım.

Lisans eğitimim boyunca İzmir ekonomi üniversitesi ve Ege üniversitelerinde stajyer psikolog olarak görev aldım.

2021 yılında lisans sürecimi tamamlayarak mezun oldum.

Ardından Türkiye Alzheimer Derneği İzmir Şubesinde gönüllü psikolog olarak çalışmaya başladım.

Şu an Hollanda, Maastricht üniversitesi Nöropsikoloji departmanında yüksek lisans yapmakta ve danışmanlık hizmeti vermeye devam etmekteyim.

Etiketler
İlişki problemi
Psk. Gizem Saray
Psk. Gizem Saray
İzmir - Psikoloji
Facebook Twitter Instagram Youtube