Çocukluk çağı kilo problemi

Çocukluk çağı kilo problemi

Çocukluk gelişimin hat safhada yaşandığı bir dönemi kapsamaktadır. Bu süreç içerisinde zaman zaman kilo artışı boy uzamasının önüne geçebilir bu çok normal bir süreçtir. Yetişkinlik döneminden farklı olarak bu dönemde enerji alımının fazla olmasına karşın büyüme ve gelişmenin de hızlı olması ağırlık artışının dengeli olmasını sağlamaktadır. Fakat bu belirli bir ölçü dahilinde kabul edilebilir bir dengedir

Çocukta olsa bir kişinin aşırı kilolu olması sağlıksız bir durumdur. Genel olarak bilindiği üzere,  obezite; alınan kalorinin harcanan kaloriden fazla olduğu zaman gerçekleşmektedir.

Aşırı kilolu çocukların % 80 i geleceğin obez yetişkinleridir ve çocukluk çağında başlayan bu obezite beraberinde birçok hastalığa davetiye çıkarmaktadır. Örneğin; 50’li yaşlarda ortaya çıkan yetişkin tipi diyabet olarak da bilinen Tip 2 diyabet obez çocuklarda 15  -16 yaşlarında bile görülebilmektedir.

Çocuklarda obezite için diyet tedavisi çocuk doktoru ve diyetisyenin birlikte yürüttüğü bir tedavi planı ile ilerlemelidir. Çocuğu çok zayıflatmak yerine, ağırlık artışı durdurulur ya da azaltılırsa, bu arada boy uzaması zaten devam edeceği için bir müddet sonra boy – kilo arasındaki denge yeniden sağlanmış olacaktır.

Diyet planında tek tip beslenmeden uzak durulmalı ana besin grupları diyet listesine dengeli olarak dağıtılmalı ve bu sayede çocuk yaşıtlarına göre gelişiminden geride de bırakılmamalıdır.

Kaynak: Beslenme Sorular Ve Cevaplar İle Açıklamalı Sözlük

(Prof.Dr Gülgün ERSOY)

Bu makale 11 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Dyt. Hakan Han Ural

Etiketler
Çocuklarda
Dyt. Hakan Han Ural
Dyt. Hakan Han Ural
Kırşehir - Diyetisyen
Facebook Twitter Instagram Youtube