Dudak uzmanı: doğru bilinen 10 yanlış!!

Dudak uzmanı: doğru bilinen 10 yanlış!!

Dudak deyip geçmeyin! Yüzümüzün tam ortasında, yüz ifadelerimizde önemli bir yeri olan, sevincimizi, üzüntümüzü yüzümüze yansıtan, konuşmamızda rolü olan, öpücük organımız işte dudaklar :) Bir şeyi beğenmediğimizde dudak bükmeler, ağlayacak olsak dudak tiremeler, stresli olduğumuzda dudak ısırmalar, çok korktuğumuzda ise dudak uçuklamalar... hepsi dudak. Peki dudak estetiğine yeterli önemi veriyor muyuz?

Dudakların estetik görünümü aslında bir çok bayanın ve hatta erkeğin estetik merakları arasında sayılabilir. Bir çok hastamın “daha kalın ve dolgun dudaklar istiyorum”, “benim üst dudağım çok ince”, alt dudağım daha dışa dönük olsun”, “ dudaklarım kavisli değil” gibi cümleleri çok sık duymaktayım. Peki herkes daha dolgun dudak mı istiyor? Herkese “daha” dolgun dudak yakışır mı? Hep savunduğum, bir çok estetikte çok önemli bir husus: kişiye özel estetik!

Evet bazen dudak yapınız yüzünüze yakışır. Üst dudağınız biraz daha dolgun olsa daha estetik görünür. Belki alt dudağınızın dolgunluğu yeterli ama üst dudak çok ince. Belki de üst dudağın uygun bir kavisi yoktur. Unutmamak lazım, herkesin dudakları aynı değil. Başarılı bir estetik, doğallıktan uzaklaşmayan, güzelleştiren bir estetiktir. Peki dudak estetiğinde neler yapılabilir?

Çoğu kişinin dudak estetiği denildiğinde ilk aklına gelen dudak dolgusudur. Bu doğru, çünkü dudaklara en çok dolgu işlemi yapılır. Burada en önemli husus, bu dolgunun kalitesi ve markasının yanı sıra, kişiye özel daha güzel ve daha doğal bir dudak şekli verebilme özelliğidir. Daha kalıcı bir dolgunluk için yağ enjeksiyonu operasyonları, daha kısa üst dudak burun mesafeleri için de dudak kısaltma ameliyatları yapılabilir.

Dudak dolgusu hakkında bir çok şehir efsanesi kulağıma geliyor. Bu yazıda duyduğum ve hastalarım tarafından bana sıkça sorulan dudak mitlerini sizinle paylaşmak istiyorum:

1. Dudak dolgusu hemen kaybolur!!

Bu aslında yanlış bir bilgi. Dudak hacmini arttırmaya yönelik yapılan dolgu işleminin süresi  günümüzde kullanılan dolgu maddelerine göre değişebilir. Burada önemli olan faktörler kullanılan dolgunun kalitesi, saklama koşulları ve materyalidir. Ancak bu faktörlerin yanı sıra vücudun dolguya karşı verdiği reaksiyon da unutulmamalıdır. Normal şartlarda, doğru ellerde yapıldığı taktirde dudak dolgusu 8 ay  ile 1.5 yıl kalıcılığı olmaktadır.

2.  Dudağıma Botox istiyorum...

Botox işlemi yüz estetiğinde çoğu zaman dolgularla kombine edilerek kullanılır,. Dudak çevresi için Botox kırışıklık ve dudak kenarına şekil verme amaçlı uygulanabilir. Dudak şekil verme işlemleri için Botox kullanılmaz!

3. Dolgu yaptırırsam dudaklarım yapay görünürler..

Bu cümleye katılıyorum! Ama neden? Günümüzde uzman olmayan kişiler tarafından bu tarz işlemelerin yapılması o kadar artmış ki, bırakın yapaylığı,  bazen tarafıma başvuran çok kötü komplikasyonları tedavi etmek zorunda kalıyorum. Dudak estetiği, ister dolgu ister operasyon, uzman ellerde yapıldığı sürece iyi görünür. İyi yapılmış bir dudak dolgusu yapay görünmez, tam tersi dudağınızın daha estetik ve daha hoş görünmesini sağlar.

4. Bu akşam bir yemeğe katılacağım, dolgu yaptırırsam yemeğe gidemem!

Yanlış! Her minimal invasif uygulamada olduğu gibi dudak dolgusu da doğru yapıldığında hafif bir şişliğe neden olabilmektedir. Ancak normal şartlarda bu şişlik ve ödem bir davete katılamamanıza veya yemek yiyememenize sebep olmaz.

5. Dudak dolgusu uzun sürer.

Öğle arası tatilde yapılabilecek bir uygulama.

6. Dolgu işlemi çok ağrılı, korkuyorum!

Aslında değil. Dolgunun enjekte edildiği nokta uyuşturucu kremlerle uyuşturulup uygulama ağrısız bir şekilde yapılabilmektedir. Ayrıca günümüzde kullanılan kaliteli dolgu maddeleri lokal anestezik maddeler içerdiğinden uygulama sırasında ağrı en hafif düzeyde olur.

7. Dudak dolgusu sadece dudakları şişirir, şekil vermez.

Yanlış. Daha öncede belirttiğim gibi dudak dolgusu kişinin ihtiyacına göre “customize” edilmesi gerekir. Birisi için dudağa hacim kazandıracak, bir başkası için dudağa şekil verilecek. Yeter ki uzman ellerde olsun.

8. Dudak dolgusu etkisi günler sonra ortaya çıkar!

Yanlış. Dudak dolgusu etkisi anında görülür. İlk bir kaç gün hafif ödem eşlik eder ve dudaklar daha da büyük görünür. Ödem çözülünce net sonuç ortaya çıkar.

9. Dudak dolgusu kalıcıdır.

Günümüzde dudağa hacim kazandırmak ve şekil vermek için kullanılan dolgu materyalleri kalıcı değildir ve zaman içerisinde vücut tarafından emilirler. Bu süreçte etkili olan faktörler arasında kullanılan dolgunun kalitesi, yaşam tarzı ve kişiler özellikler sayılabilir.

10. Dudaklarıma dolgu yaptırırsam kısmetim açılır! 

Olabilir :)

Güzel, dolgun ve kiraz dudaklar dileğiyle...

Op. Dr. Ali Rıza Öreroğlu

Plastik Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi Uzmanı

Bu makale 8 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Op. Dr. Ali Rıza Öreroğlu

Etiketler
Ameliyatsız tedavi
Op. Dr. Ali Rıza Öreroğlu
Op. Dr. Ali Rıza Öreroğlu
İstanbul - Plastik Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi
Facebook Twitter Instagram Youtube