Meme büyütme operasyonu; işte size bilgi!

Meme büyütme operasyonu; işte size bilgi!

Meme büyütme operasyonu; ergenlik sonrası meme kitlesinin yetersiz olduğu durumlarda yada meme görüntüsü kötü olan kadınlarda uygulanan bir işlemdir. Ayrıca her iki memesi kabul edilemez derecede asimetrik olan kadınlar da bu operasyon için uygun adaydırlar. Önemli ölçüde kilo veren veya hamilelik geçirmiş kadınlarda meme hacmi azalabilir ve bu durumda da meme büyütme operasyonu gerekebilir.

Meme büyütme operasyonu meme altından veya ucundan, göğüs kası altına veya üstüne içi silikon jel ile dolu damla yada yuvarlak biçimli protez yerleştirilerek gerçekleştirilir. Böylelikle memenin büyümesi sağlanır. Ancak hangi hastaya ne tür protez kullanılacağı hekimin deneyimi ile çok ilişkilidir. Protezin kas altına yada üstüne konulması konusu da her hasta için değişkenlik gösterir. Bu konuda tüm hastalarda aynı yöntemin uygulanması çok sakıncalıdır ve ameliyat sonrası başarı oranını olumsuz etkiler.

Hastanın meme dokusuna, vücut yapısına ve beklentisine göre uygun boyutlarda ve kaliteli protez kullanılmalıdır. Düşük kaliteli protezler kullanıldığında, ameliyat sonrası erken veya geç dönemlerde sorunlar çıkabilir. Meme büyütme ameliyatları sonrasında “kapsül” oluşumu söz konusu olabilir. Bu durum yerleştirilen protezin çevresinde kalın bir kılıf oluşması sonucu memelerin çok sert olması, doğallığını yitirmesi ve ileri evrelerde ağrının eşlik etmesi ile kendisini gösterir. Deneyimsiz ellerde, özensiz cerrahi teknik uygulandığında ve kalitesiz protezler kullanıldığında bu durum ile daha sıklıkla karşılaşılır. Ameliyat sırasında eğer protezin yerleştirileceği cep özenli biçimde hazırlanırsa birçok meslektaşımız tarafından ameliyat sonrası ortalama 1,5 ay süre için önerilen sporcu sütyenleri kullanılmasına asla gerek yoktur. Nadiren bazı hastalar çok abartılı büyük meme isteği ile başvurabilirler. Böylesi durumlarda hasta uygun biçimde yönlendirilmelidir. Protezde patlama gibi bir durum söz konusu değildir. Yapısı gereği aşırı elastik olduğundan son derece güvenlidir. Protez, meme dokusundan uzak bir alan olan kas altına veya kas üstüne yerleştirildiği için emzirme konusunda asla sorun yaşanmaz. Protezler memenin şekline, vücut tipine, planlanan meme büyüklüğüne göre seçilmelidir.

Deneyimli ellerde hastalar sorunsuz ve ağrısız bir ameliyat sonrası süreç yaşarlar. Yaklaşık 3 gün içinde sosyal yaşamlarına dönerler ve 1 hafta sonra spor yapabilirler.

Bu makale 2 Mart 2021 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Prof. Dr. Mustafa Şengezer

Prof. Dr. Mustafa ŞENGEZER, 1951 yılında Niğde’de doğmuştur. Lisans öncesi öğrenimini Konya Maarif Koleji'nde bitirmiştir. Ardından Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde başladığı tıp eğitimini 1978 yılında tamamlayarak tıp doktoru unvanı almıştır. İhtisasını ise Gülhane Askeri Tıp Akademisi Genel Cerrahi Anabilim Dalı'nda ve Plastik Cerrahi Anabilim Dalı'nda tamamlamıştır. Ardından GATA Plastik Cerrahi Anabilim Dalı'nda sırasıyla Yardımcı Doçent, Doçent ve Profesörlük Akademik unvanlarını almıştır. Uzun yıllar GATA Plastik Cerrahi Anabilim Dalı Başkanlığı görevini sürdürdükten sonra yaklaşık 7 yıl önce bu görevinden ayrılan Prof. Dr. Mustafa ŞENGEZER, halen muayenehanesinde serbest hekim olarak mesleki çalışmalarını sürdürmektedir. Prof. Dr. Mustafa ŞENGEZER, akademik kariyeri esnasında 2 yıl süreyle Amerika’da Kentucky Üniversi ...

Etiketler
Meme büyütme operasyonu
Prof. Dr. Mustafa Şengezer
Prof. Dr. Mustafa Şengezer
Ankara - Plastik Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi
Facebook Twitter Instagram Youtube