Doğum kontrol hapı kullanan kadınlar zor mu hamile kalıyor?

Doğum kontrol hapı kullanan kadınlar zor mu hamile kalıyor?

Doğum kontrol hapları özellikle evli çiftler tarafından tercih edilen etkili bir koruma yöntemi. Tek eşli çiftler cinsel yolla bulaşan hastalıklara karşı korunma gereği duymadıkları için doğum kontrol hapı kullanmayı tercih ediyorlar.

Etkili bir korunma yöntemi olan haplar östrojen ve progesteron hormonları içerdiklerinden dolayı yumurta gelişimini baskılar ve bu sayede hamilelik engellenmiş oluyor. Oldukça yaygın olarak tercih edilen doğum kontrol haplarını bıraktıktan sonra gebe kalmak için bir süre beklenmesi gerekebilir.

Hap Kullanımını Bıraktıktan Sonraki Süreç

Doğum kontrol hapı kullanarak gebelikten korunmak için hapların düzenli olarak alınması çok önemlidir. Uzun süreli hap kullanan kadınlar hap kullanımını bırakır bırakmaz, hemen hamile kalamayabilirler. Ancak bu durum her zaman kesinlik göstermez. Kişilerin “Uzun süredir hap kullanıyorum nasıl olsa gebe kalma ihtimalim yok” düşüncesi ile korunmasız ilişkiye girmemesi gerekir.

Doğum kontrol hapı kullanan kadınların daha zor hamile kalacağına dair yaygın bir inanış olsa da aslında bu yanlıştır. İlacın baskılama etkisi geçtikten sonra hamile kalınması mümkün. Hatta ilaç düzenli olarak kullanmaz aksatılırsa ilaç kullanımı sürecinde de hamile kalınabilir.

Doğum kontrol hapı kullanımında sonra hemen hamile kalan kişilerde çoğul gebeliklerin daha sık görüldüğü gözlemlenmiştir. Bu nedenle doktor tavsiyesi ile birlikte ilaç kullanımı bırakıldıktan sonraki ilk birkaç ay prezervatif benzeri yöntemlerle korunmak ve sonrasında hamile kalmak için korunmayı bırakmak gerekebilir. Birkaç aylık boşluk döneminde kadının adet görmesi, yumurtlamanın normale dönmesi sağlanmış olur.

Ne Zaman Doktora Gitmeli?

Korunmayı bırakmak planlı bir gebeliğin göstergesi olduğu için ilk aşamada doktora gidilmesi gerekir. Eğer çiftler korunmayı bıraktıktan sonra doktora gitmeyi düşünmüyorsa bir yıl süreyle bebek sahibi olmayı deneyebilirler. İlaç kullanımı bıraktıktan sonraki bir yıllık süreçte hamilelik gerçekleşmezse doktora gidilmesi gerekir.

Doğum kontrol hapı kullanımı kısırlığa neden olmaz. Uzun süreli kullanımdan sonra baskı altına alınan yumurtlamanın normal düzenine girmesi için zamana ihtiyaç duyulabilir. Bu süreçte çiftler kendilerine zaman tanımalı ve stres girmemelidir.

Bu makale 16 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Op. Dr. Seval Taşdemir

Op. Dr. Seval TAŞDEMİR, 1962 yılında Manisa'da doğmuştur. ilk orta ve lise öğrenimini Ankara’da tamamlamış olup 1987 yılında Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi’nden mezun olmuştur. Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde başladığı tıp eğitimini başarıyla tamamlayarak tıp doktoru unvanı almıştır. İhtisasını ise Zeynep Kamil Kadın Doğum ve Çocuk Hastanesi'nde yapmış ve Kadın Doğum Uzmanlığı eğitimini tamamlamıştır..  Uzmanlık eğitimini ardından Gülhane Askeri Tıp Akademisi'nden Tüp bebek eğitimini alan Op. Dr. Seval TAŞDEMİR, ulusal ve uluslararası seminerlere katılarak Endokrinoloji ve İnfertilite alanında da eğitimler almış ve bu alanda uzmanlaşmıştır. Yurtiçi ve yurt dışında yayınlanmış 30'dan fazla makalesi bulunan Op. Dr. Seval TAŞDEMİR, mesleki çalışmalarına Eylül 2002 den itibaren Kadın Doğum ve Tüp Bebek Uzmanı Klinik Direktörü ç ...

Yazarı sosyal medya'da takip edin
instagram
Etiketler
Gebe kalmak
Op. Dr. Seval Taşdemir
Op. Dr. Seval Taşdemir
İstanbul - Kadın Hastalıkları ve Doğum
Facebook Twitter Instagram Youtube