Diyette neden başarısız oluruz?

Diyette neden başarısız oluruz?

Fit ve sağlıklı olabilmek için birçoğumuz diyet deneyimi yaşamışızdır. Genelliklede hedefimize ulaşamamışızdır.

Neden bazı kişiler başarılı oluyorken biz başarısız oluyoruz ?

Diyete başlarken katı bir diyet listesi hazırlar ve çok kısa sürede hedefimiz olan sonuca ulaşmak isteriz. Açlık ve yeme düzeninden uzaklaştığımız için yoksunluk çeker, çeşitli bahaneler oluşturarak diyeti bırakırız. Aslında kendimizi kısıtlamak yerine, sağlıklı beslenip "bilgiye dayalı sağlıklı yiyecek” sistemini kurmamız gerekir.

Sistem Nedir?

Sağlıklı beslenme sistemi enerjimizin, karizmamızın ve özgüvenimizin artışını sağlar. Kendimize verdiğimiz değerimiz artar, mutlu oluruz. Diyet konusunda başarımızı tutkumuzu abartmayalım normal sıradan bir durum gibi kabul edelim. Bazı kişilerin sağlıklı ve fit olma konusunda şanslı olduğunu düşünürüz, halbuki şanslı olmaya gerek yoktur. Bu konuda azim ve süreklilik önemlidir. Belki yüzlerce diyet deneyimi yaşamışızdır ama başaramamışızdır. Yapmamız gereken, diyet sürecini kısıtlama olarak değil sağlıklı ve fit görünebilmek için yeni sağlıklı beslenme alışkanlığı olarak görmektir.

Sağlıklı beslenme konusunda doğru bilgilendirildiğimizde doğru kararlar alabiliyoruz.

Diyet listesine yasaklar listesi olarak baktığımızda, zihnimiz bu yasağa karşı direnç gösteriyor. Bir süre sonrada direncini kaybediyor. Bizlerde yeme arzusuna yenik düşüp başarısız oluyoruz ama buna yasak olarak değil de daha iyi bir hayat sürmek için fırsat gözüyle bakarsak rahatlıkla başarabiliriz.

Bu makale 24 Ağustos 2021 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Psk. Leman Alaca

Psk. Leman Alaca, Ege Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Psikoloji Bölümü’nden mezun olmuştur.

Mesleki çalışmalarına dijital ortamda ağırlık vermekte ve online danışan kabulüne devam etmektedir.

Psk. Leman Alaca
Psk. Leman Alaca
İstanbul - Psikoloji
Facebook Twitter Instagram Youtube