Dijital çağda hırsızlık: kopyala yapıştır senindir

Hırsızlık; yazılı kanunlar ve toplumsal değerlere göre, kendisine ait olmayan bir malı, bir bilgiyi izinsiz alıp kendi menfaatleri için kullanmaktır. Geçmişte ve günümüzde hırsızlık her şekilde devam etmektedir. Maddi hırsızlıklara günümüzde dijital hırsızlık da eklenmiştir.

Dijital çağda hırsızlık: kopyala yapıştır senindir

Hırsızlık; yazılı kanunlar ve toplumsal değerlere göre, kendisine ait olmayan bir malı, bir bilgiyi izinsiz alıp kendi menfaatleri için kullanmaktır. Geçmişte ve günümüzde hırsızlık her şekilde devam etmektedir. Maddi hırsızlıklara günümüzde dijital hırsızlık da eklenmiştir. Dijital hırsızlık, bir çok roman ve filme konu olmuştur. Bu konular sıradan insanların bilgi düzeyinde ütopya gibi görünürken, gelişen teknoloji ile birlikte ütopya değil teknolojik hırsızlık olduğu gözlenmektedir.

 Victor Hugo ‘Sefiller’ romanında toplumsal değerleri ve hukuku sorgulatır ve vicdanlarımızı etkiler.

Günümüzde yazılı kanunlar ve teknolojik bilgi koruma sistemleri dijital hırsızlıkları önlenmesi yönünde çözümler üretmeye çalışmaktadır. Emek ve etik değerler hiçe sayıldığında,  bilgiye ulaşmak kolay olduğu gibi bilgiyi kopyala, yapıştır, paylaş ve senindir mantığı işlemektedir. 

Bilginin kendi sahibi yerine, hırsız bilginin sahibi görünmekte ve bunun maddi manevi getirisini elde etmektedir.   Dijital mecralarda yapılan paylaşımlarda hırsızlığın yeni adı  ‘kopyala paylaş senindir’ olmuştur.

Bilgi kadar bilgiyi korunmak ve güvenlik de önemlidir. Bilgiyi korumak için teknolojik destek ile birlikte ‘gizlilik’, ‘bütünlük’ ve ‘erişilebilirlik’ unsurlarına dikkat etmek gerekir

Bu makale 20 Mart 2024 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Psk. Leman Alaca

Psk. Leman Alaca, Ege Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Psikoloji Bölümü’nden mezun olmuştur.

Mesleki çalışmalarına dijital ortamda ağırlık vermekte ve online danışan kabulüne devam etmektedir.

Psk. Leman Alaca
Psk. Leman Alaca
İstanbul - Psikoloji
Facebook Twitter Instagram Youtube