Diyet değil, ömür boyu sağlıklı beslenme

Diyet değil, ömür boyu sağlıklı beslenme

Diyet deyince aklımıza kilo vermek için aç kalma, birçok besinden mahrum kalma gibi hoş olmayan durumlar gelir ve bu yüzden diyetler genellikle kısa süreli olarak sürdürülür. Çünkü yasaklar belli bir noktadan sonra cazip gelmeye başlar ve motivasyon düştüğü için de devamlılık sağlanmaz. Yasakların olduğu bir diyet yerine sağlıklı besinlerin bulunduğu sağlıklı bir beslenme programı ve sağlıklı yaşam felsefesi edinmelisin. Böylece ömür boyu zinde olacaksın ve hep sağlıklı hissedeceksin.

Sağlıklı bir beslenme için birkaç kural belirleyelim:

1) Taze meyve ve sebze tüketimini artır: Mevsiminde taze ve doğal olan yiyecekleri tüket. Hastalıklardan korunmak için, ihtiyacın olan vitaminler meyvelerde ve sebzelerde gizli. Her ana yemeğin yanında taze yapılmış bir salata tüketerek tokluk hissini artırabilirsin. Ayrıca düzenli salata tüketerek, ikinci beynimiz olan bağırsaklarımızın düzenli çalışması için yeterli lif almamıza yardımcı olur. Lif almak için, meyve suyu tüketme, mevsiminde taze meyve ye.

2) Bol bol su iç: Su içmek her mevsim gereklidir. Yaz kış, ilkbahar sonbahar bol su içmeyi alışkanlık haline getir. Özellikle egzersiz yaptığın veya terlemenin fazla olduğu sıcak günlerde daha çok su iç ve minerallerden zengin maden suyu içebilirsin. Fazla su kaybı, hayati fonksiyonları etkiler, baş ağrısı, yorgunluk gibi durumlara yol açar. Çok susamayı beklemeden, 1-2 saatte bir su iç.

3) Ara öğün tüketmeyi alışkanlık haline getir: Ara öğünler, kan şekerini dengeleyerek, bir sonraki öğünde fazla yemeyi engeller. Böylece daha az yediğin için, kilo verebilirsin. Ayrıca ara öğünlerde tüketeceğin, meyve, kuruyemiş ve süt grubu (ayran, kefir vb.) gibi besinlerde vitamin ve mineral alımına destek olabilirsin.

4) Doğru miktarda her besinlerin tadına var: Her besini doğru miktarda tüketerek mideni alıştır. Böylece ömür boyu hiçbir besin sana yasak olmayacak. Sağlıklı beslenmede yasak yoktur. Yasak olmadığı için de her besini rahatlıkla tüketebilirsin yalnızca burada iki konuya dikkat etmelisin: Miktar ve sıklık. Evet, her besini tüketebilirsin diyoruz ama tüketirken küçük porsiyonlarda ve haftada 1 gün veya 10 günde 1 kere gibi tüketmen gerekir. Böylece fazla kaçırmamış olursun.

Bu makale 21 Mayıs 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Uzm. Dyt. Ali Fatih Babal

Uzm. Dyt. Ali Fatih Babal, 1991 yılında İstanbul'da doğmuştur. Haliç Üniversitesi Beslenme ve Diyetetik bölümünde başladığı lisans eğitimini başarıyla tamamlayarak Diyetisyen unvanı almıştır. Aynı üniversite de yüksek lisans eğitimine devam etmiş ve Sporcu Beslenmesi alanından yüksek lisans tezi yazarak bilim uzmanı olmuş yüksek lisans sonrası doktora eğitimine Acıbadem ( Mehmet Aydınlar) Üniversitesi'nde devam etmektedir. Mezuniyetinin ardından Time To Train Fitness Center'da, Özel Özlem Ateş Polikliniği'nde görev almış ve Online bir spor salonu hizmeti veren bir kuruma beslenme ve egzersiz konularında yazılar yazmış ve kurumsal diyetisyen olarak Allergan ilaç firmasında görev yapmıştır. Uzm. Dyt. Ali Fatih Babal, mesleki çalışmalarına şu an İstanbul/Üsküdar'da bulunan özel muayenehanesi'nde devam etmektedir. ...

Etiketler
Sağlıklı beslenme kuralları
Uzm. Dyt. Ali Fatih Babal
Uzm. Dyt. Ali Fatih Babal
İstanbul - Diyetisyen
Facebook Twitter Instagram Youtube