Diş hekimi fobisi

Diş hekimi fobisi

Geçmiş kötü diş tedavisi tecrübeleri yüzünden veya psikolojik korku ve çekincelerden dolayı diş  kliniklerinden uzak duran birçok hasta, giderek artan diş problemlerine maruz kalmaktadır. Halbuki gelişen teknoloji ile birlikte diş hekimliğinde kullanılan araç gereçler ile tedavi prosedürleri gayet kolaylaşmış ve süreler kısalmıştır. 

Tam anestezi sağlamak zor değildir. Çeşitli anestezi yöntemleri ile birkaç yöntem beraber kullanılarak çok iyi bir hissizlik sağlamak mümkündür. İğne uçları ağıza uygun, çok ince üretilmektedir. Hatta anesteziden önce iğne giriş bölgeleri topikal olarak
uyuşturalabilmektedir. Dolayısıyla diş hastaları bu yönden iğne korkusu taşımamalıdırlar. 

Psikolojik yönünde ise önce hekimlerinden ve gerekirse pedagog ve psikologlardan yardım istemelidirler.  Diğer diş koltuğu, aeratör sesi vs den gelen çekinmelerin aşılması da alışmaya ve sıcak davranışlarla yaklaşılmaya bağlıdır. Dolayısıyla hasta hekim kooperasyonu çok önemlidir. Hekim hastayı tedaviye almadan önce ağrı duyduyu zaman, tükürmek istediğinde, bir şey söylemek istediğinde ne yapması gerektiğini söyler. 

Bununla birlikte hastaya zaman tanınması ve gevşemesi için egzersizler yapması önerilir. Gerekirse tedavi seansı, olması gerektiğinden daha kısa tutulur.  Tedavi aşamaları da ayrıntılı olarak modeller ve görsel malzemeler üzerinden izah edilir. 
Aşırı anksiyeteli hastalara bazi psikoteropatik ilaçlar verilebilir, belli bir düzeyde sedasyon sağlanabilir. Bazı zorunlu durumlarda ise genel anestezi yöntemi tercih edilir. 

Bu makale 12 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Dt. Medet Benli

Dt. Medet BENLİ, 1980 yılında Ankara'da doğmuştur. Lisans öncesi öğrenimlerinin ardından Gazi Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi'nde başladığı eğitimini 2006 yılında başarıyla tamamlayarak Diş Hekimi unvanı almıştır. 

İstanbul Arnavutköy Doğanay Cerrahi Tıp Merkezi ve Ankara Beşevler Tıp Merkezi'nde görev almış olan Dt. Medet BENLİ, mesleki gelişim anlamında bir çok kurs ve eğitim sertifikası bulunmaktadır. Mesleki çalışmalarına ise, Ankara'da bulunan özel muayenehanesi'nde devam etmektedir.

Etiketler
Diş hekimi korkusu
Dt. Medet Benli
Dt. Medet Benli
Ankara - Diş Hekimi
Facebook Twitter Instagram Youtube