Doktorsitesi.com

DENTAL İMPLANT OPERASYONLARI ÖNCESİ VE SONRASI

Dt. Medet Benli
Dt. Medet Benli
13 Ağustos 201864 görüntülenme
Randevu Al
DENTAL İMPLANT OPERASYONLARI ÖNCESİ VE SONRASI

Günümüzde fazlasıyla popülerlik kazanmış olan implant tedavisi ile; eksik dişlerin yerine gayet sağlıklı ve fonksiyonel protez dişler yapılabilmektedir. Titanyumdan özel olarak imal edilmiş vida şeklindeki malzemeler diş kökü yerine kullanılmaktadır. İmplantın üst kısmı ise klasik yöntemlerle yapılan kron-köprüler veya haraketli protezler olmaktadır. Son yıllarda implant protezler vakaya göre eksik dişlerin yerine önerilen en öncelikli tedavilerden olmuştur. Lokal anestezi altında bir implantın yerleştirilmesi yaklaşık 10 dakikadır. 

Sağlıklı koşullarda yerleştirilen bir implantın operasyon sonrası: 

Her cerrahi operasyondan sonra vücudun o bölgede iyileşmeyi başlatması için bir dizi faaliyet olmaktadır. Bu faaliyetler sonucu operasyon bölgesinde enflamasyon belirtileri ödem, kızarıklık hafif ağrı olması doğaldır. Bir hafta içinde mukozada ve dişetinde iyileşme görülür. Operasyondan hemen sonra soğuk uygulamasıyla bu belirtiler daha hafif seyredecektir. Hasta birkaç gün yumuşak ve ılık beslenecek, antibiyotik ve ağrı kesici kullanmak zorunda kalacaktır. Bir hafta sonunda dikişler alınır. Ve kemik ile implant vidasının kaynaşması süresi beklenir. Üst çene için genellikle 2-3 ay, alt çene için 2 ay yeterli olmaktadır. İmplantın kemiğe ankilozundan sonra, genelikle bir iki hafta içinde klasik yöntemlerle protetik tedavi bitirilir.Bu işlemler lokal anestezi altında yapıldığı için hasta acıma hissetmez. 

Titanyum

Söz konusu vidaların yapım malzemesi olan titanyumun doku dostu olduğu bilinmektedir. Dolayısıyla doku reddi söz konusu olmadan çene kemiği titanyum vidasıyla bir kaç ay içinde kaynaşmaktadır.Böylece kaybedilen dişin kökü yerine yeni bir kök yapılmaktadır.  

Dental İmplant yapılması sakıncalı kimseler

- Kontrol altında olmayan diabet ve kalp hastaları
- Ağız hijyeni çok kötü kimseler
- Aşırı alkol ve sigara kullananlar
- Kan pıhtılaşma hastalıkları olanlar
- Psikolojik olarak koopere olunamayan hastalar
- Cerrahi operasyonu kaldıramayacak derecede bedeni zaafı olanlar
- Uzun yıllar kortizon kullanmış hastalarRadyoterapi alan hastalar (5000 grad üstü) için ise 2 yıl beklenmelidir.Aşırı kemik kaybı olan hastalarda da greft operasyonlarıyla birlikte implant uygulamaları yapılabilmektedir.  

NEDEN İMPLANT ? 

1- İmplant destekli bir protezin çiğneme etkinliği klasik protezlere göre daha üstündür.
2- Kron-köprülerde eksik dişlerin önündeki ve/veya arkasındaki dişler çepeçevre kesilerek küçültülür. Bu ise diş sağlığını olumsuz etkilemektedir.implant tedavisinde söz konusu dişlere dokunulmaz.
3- İmplant kemik içinde olduğundan çene kemik kretlerinin kaybı, kemik stimülasyona uğradığı için minimuma inmektedir.
4- Hareketli protezlerin daha stabil olması sağlanır.
5- Daha doğal ve estetik sonuçlar elde etmek mümkün olur.

KEMİK GENİŞLETME

Gerekli çapta bir implant vidası için yetersiz kemik olması durumda başvurulan bazı çözümler vardır. Bunlardan biri de kemik genişletmedir. Dar kemik kreti kesi yapılarak osteotomlarla bir miktar genişletilir, implant yerleştirildikten sonra kemik tozları ile etrafı beslenir ve operasyon sahası kapatılır. Her ne kadar daha fazla iyileşme süresi gerektirse de vücudun başka yerlerinden kemik alma yöntemleriyle kıyaslandığında pratik bir yöntem sayılabilir.  

Etiketler

İmplant öncesiDental implantDental implant operasyonuDental implant operasyonlarıİmplant neden yapılırNeden implant yapılır

Yazar Hakkında

Dt. Medet Benli

Dt. Medet Benli

Dt. Medet BENLİ, 1980 yılında Ankara'da doğmuştur. Lisans öncesi öğrenimlerinin ardından Gazi Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi'nde başladığı eğitimini 2006 yılında başarıyla tamamlayarak Diş Hekimi unvanı almıştır. 

İstanbul Arnavutköy Doğanay Cerrahi Tıp Merkezi ve Ankara Beşevler Tıp Merkezi'nde görev almış olan Dt. Medet BENLİ, mesleki gelişim anlamında bir çok kurs ve eğitim sertifikası bulunmaktadır. Mesleki çalışmalarına ise, Ankara'da bulunan özel muayenehanesi'nde devam etmektedir.

Önemli Bilgilendirme

Site içerisinde bulunan bilgiler bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgilendirme kesinlikle hekimin hastasını tıbbi amaçla muayene etmesi veya tanı koyması yerine geçmez.

Benzer Makaleler

Bu uzmanın başka makalesi bulunmamaktadır