Diş eti hastalıkları neden olur, tedavisi nasıldır?

Diş eti hastalıkları neden olur, tedavisi nasıldır?

Diş eti hastalıkları çok çeşitlidir. Hatta sistemik birçok hastalık dişetlerinde belirti verebilir. Bu yüzden sağlıklı dişetinin yapısı bilinmelidir. Sağlıklı diş eti; muntazam sınırlı, kanamasız ve gergindir, açık pembe bir rengi vardır. 

Gingivitis (diş eti iltihabı)

Dişeti iltihabının temel nedeni bakteri plağı dediğimiz dişe tutunan bir tabakadır. Bakteri Plağının bir miligramında 200 ile 500 milyon arasında bakteri bulunur. Araştırmalara göre %30 oranında genetik bir yatkınlık da söz konusudur. Ayrıca ağız bakımının kötü olması ile dişeti hastalığının gelişme olasılığı 6 kat daha artar.  

Diş taşı nedir ? 

Yüzde 70-90 ı inorganik (kalsiyum fosfat, kalsiyum karbonat, mağnezyum fosfat) olan geri kalan kısmı karbonhidratlar, tükrük proteinleri , mikroorganizmalar vs olan bir yapısı vardır. Bizzat olmazsa bile mikrobiyal plağın tutunmasını sağladığı için ağız ve diş sağlığı için zararlıdır. Başlangıçta sadece diş eti ile sınırlı olan hastalık; tedavi edilmezse dişin etrafındaki yumuşak ve sert dokulara yayılabilmektedir. Hatta dişlerin ileri derecede sallanması ve tamamen kaybı ile sonuçlanabilir. 

Diş eti sağlığı için yapılması gerekenler

- 6 aylık/senelik diş hekimi kontrolleri
- Her gün 2 defa diş etinden dişe doğru dairesel hareketlerle, sert olmayan bir fırçayla doğru şekilde fırçalamak
-Diş ipi ve gerekiyorsa arayüz fırçaları kullanmak
-Hekim kontrolünde gerektiğinde antibakteriyel ve plak önleyici ajanlar kullanmak
-Diş sıkma, gıcırdatma alışkanlarına karşı gerekli önlemler için hekime başvurmak
-Genetik ve sistemik etkenlerle dişeti sağlığı arasındaki bağların farkında olmak 

Diğer diş eti hastalıkları

Akut ülseratif nekrotizan ginfivitis, Herpetik gingivostomatitis Streptokokal gingivitis, Hamilelik gingivitisi, Pubertal gingivitis Oral kontraseptif kullanımına bağlı gingivitis, Skorbutik gingivitis Allerjik gingivitis, Vezikülobüllöz hastalıklar, Pemfigus, Liken planus Desquamatif gingivitis, Aftöz stomatitis, Diş eti büyümeleri, Diş eti çekilmeleri, Periodontitis, Periodontal apse ve kistler

Bu makale 20 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Dt. Medet Benli

Dt. Medet BENLİ, 1980 yılında Ankara'da doğmuştur. Lisans öncesi öğrenimlerinin ardından Gazi Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi'nde başladığı eğitimini 2006 yılında başarıyla tamamlayarak Diş Hekimi unvanı almıştır. 

İstanbul Arnavutköy Doğanay Cerrahi Tıp Merkezi ve Ankara Beşevler Tıp Merkezi'nde görev almış olan Dt. Medet BENLİ, mesleki gelişim anlamında bir çok kurs ve eğitim sertifikası bulunmaktadır. Mesleki çalışmalarına ise, Ankara'da bulunan özel muayenehanesi'nde devam etmektedir.

Etiketler
Diş eti
Dt. Medet Benli
Dt. Medet Benli
Ankara - Diş Hekimi
Facebook Twitter Instagram Youtube