Dijital gülüş tasarımı

Dijital gülüş tasarımı

 

           Dijital dünya her alanda olduğu gibi diş hekimliğine de çok hızlı bir giriş yapmıştır ve dijital diş hekimliği günden güne kendini geliştirmekte olup artık teşhis ve planlamadan sonra artık tedavi aşamasında da yaygın olarak kullanılmaktadır. Bunlardan en önemlisi 'digital smile design' diye adlandırılan digital gülüş tasarımı konsepti olmuştur.

Bu konsept, alınan fotoğraf ve ölçüler sonrasında hiç dişlerinize dokunmadan yani tedavi başlamadan ağız içinde son halini görmenize olanak tanır. Evet dişlerinizin tedavi sonrası olacak halini daha tedaviye başlamadan ağız içerisinde  görüp onay verdikten sonra tedaviye başlanıp aynısı daimi olarak dişlerinize uygulanır.

          Digital smile design uygulanırken dikkat edilen başlıkları şu şekilde sıralayabiliriz;

           1) Gülüş estetiği Gülüş estetiği diye tabir edilen estetik yaklaşım dişlerin çevre dokularla yani yüz şekli, dudak , dişetleri, gözler ve hatta burun ile uyumu düşünülerek yapılmaktadır. Dişlerinizin gülüşünüzde yarattığı etki üzerinde durmaktadır.

Gülüş estetiğinde sadece dişlerinizin kendi şekilleri ve boyutları değil gülme esnasında dişlerinizin ve dişetlerinizin görünme miktarı ve gülme kavsi dikkate alınmaktadır. Güldüğünüzde alt dudağınızda oluşan kavisin aynısı santral dişlerden başlayıp azı dişlerine kadar yapılmaktadır.

           2) Altın oran Altın oran bir bütünün parçaları arasında gözlemlenen doğada yaratılan güzellik ölçüsüdür. Gözümüze hoş gelen şeylere baktığımızda onda altın oran olduğunu görürüz. Dijital gülüş tasarımında da dişleriniz tasarlanırken bu altın oran kullanılır. Dişlerinizin birbiriyle oranlarında ve en boy oranlarında, yüzünüzün dişlerinizle olan oranlarında hep altın oran olmalıdır.

            3) Diagnostik Wax up Dişlerinizin ilk halinin ölçüsü ve fotoğrafları alındıktan sonra yapılan tasarım sonrası teknisyenin o tasarımı ağzınızda denemek için yaptığı mum modelasyondur. Yani olması gereken son halin aynısı bir ölçü üzerine aktarılır.

            4) Mock Up Yapılan wax up dan alınan ölçüyü ağız içerisine uygulayarak son halini ağzınızda  görmemize olanak tanır. Bir nevi test sürüşü diyebiliriz. Mockup yapıldıktan sonra dişlerinize bakıp hoşunuza giderse gerçek tedaviye başlayabilirsiniz. Bir çok dijital gülüş tasarımı görüşü vardır.

Kliniğimizde  Mr. Coachman ın başlattığı DSD(digital smile design) sertifikası vardır ve onun protokolü uygulanmaktadır.

 

Bu makale 14 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Dt. Mustafa Besli

1987 yılında Hatay’da doğmuştur. Gazi Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi’nde eğitimini başarıyla tamamladıktan hemen sonra 2011’de meslek hayatına atılmıştır. Yetkinlikleri İmplantoloji, Gülüş Estetiği, Cerrahi başta olmak üzere birçok alanda başarılı bir diş hekimidir. Aynı zamanda yeni teknoloji tıbbi cihaz ve malzemeleri, ağrısız tedavi yöntemlerini kullanıyor olması hastalar tarafından tercih edilen hekim olmasını sağlamakta. İlgi alanları Dalış, Kayak, Festival ve Felsefe'dir.

 

Etiketler
Laminate porselen
Dt. Mustafa Besli
Dt. Mustafa Besli
Muğla - Diş Hekimi
Facebook Twitter Instagram Youtube