Detertraj diş temizliği

Detertraj diş temizliği

Diş taşları temizlenmediği takdirde sağlığımızı olumsuz yönde etkileyebilir. Özellikle bu taşlar ağız kokusu yapar. Bakım yapılmaması halinde dişlerimizi kaybetmemize de yol açabilir. Bu temizliği yaptıran kişilerde ilk günlerde genellikle diş eti kanamaları görülür. Bunun nedeni ise diş etlerinin temizliğin ardından daha hassas hale gelmesidir. Tabi ki bu olumsuzluğu kısa bir süre içerisinde güzel ağız bakımı ile etkisiz hale getirebilir.

DİŞ TAŞI TEMİZLİĞİ ZARARLI MIDIR?

Diş taşı temizliğinin dişlere zarar verdiği yönündeki yanılgı, genel olarak hastaların doktorlara danıştığı konuların başında gelmektedir. Bu tamamen yanlış bir düşüncedir. Ancak yersiz bir yanılgı da değildir. Diş taşı temizliği sonrasında daha önce diş taşları ile kaplı olan ve zarar görmekte olan kök yüzeyleri temizlenir. Ve ağız ortamı ile yeniden iletişime geçerler. Daha önce soğuktan, sıcaktan daha az etkilenen bu sahalar ilk zamanlarda soğuğu ve sıcağı daha fazla hissedebilir olurlar. Bu olumsuzluk hastanın uygulayacağı güzel bir ağız hijyeni ile tamamen yok olmaktadır. Bu nedenle diş taşı temizliği dişlere zarar vermez. Temizlik esnasında kullanılan ekipmanlar hiçbir aşındırıcı özellik barındırmamakla beraber diş taşlarının üzerine ultrasonik titreşimler yayarak bu taşların dişten uzaklaşmasını sağlamaktadırlar.

ALTI AY VEYA SENE DE BİR DİŞ TEMİZLİĞİ YAPTIRIN

Diş yüzeyleri iyi temizlenmediği takdirde diş plağı dediğimiz mikrobiyaldenplak oluşur. Bu mikrobiyaldenplak tükürük ile birlikte tükürük içinde bulunan kalsiyum ve fosfat iyonları ile birlikte çökelmeye başlar ve bu nedenle diş taşı oluşur.

Diş taşı, diş aralarında bir süre sonra diş eti çekilmesine sebep olarak bu sefer kısır döngü halinde tekrar diş taşı oluşumu, tekrar diş eti çekilmesi olarak devam eder. Bu durumun önüne geçmenin tek yolu diş taşı temizliğidir. Altı ayda bir ya da sene de bir mutlaka diş taşlarını kontrol edip temizletmemiz gerekir.

Diş taşlarınızı temizletmediğiniz takdirde bu kısır döngüye girerseniz eğer zaman içerisinde diş etleriniz ve diş destek dokularınızda kayıplar oluşarak dişlerinizde sallanmalar meydana gelebilir. Hatta diş kaybına kadar gidebilir. Dolayısıyla diş taşlarınız birikmemesi, kötü ağız kokusu olmaması için altı ay veya sene de bir diş temizliği yapmanız gerekir.

DİŞ TAŞI TEMİZLİĞİ SONRASI NELERE DİKKAT EDİLMELİDİR?

Diş taşı temizliğinin ardından diş etleri biraz daha hassas olabilir. Özellikle diş eti çekilmesi olup, kök yüzeyine diş taşı yapışan hastaların dişleri birkaç gün çok hassas olur. Bu süre zarfında çok soğuk veya çok sıcak yiyecekler hastaları rahatsız edebilir. Bunlardan kaçınılmalıdır. Lekelenmeye karşı da daha hassas olunduğu için ilk günlerde sigarayı ve renkli gıdaları tüketmekten kaçınılması gerekir. Özellikle diş taşlarının yoğun biriktiği bölgeleri hekimin hastasına bilgilendirmesi gerekir. Bu bölgelerin günlük hijyen alışkınlıklarını değiştirerek buradaki birikimleri oldukça azaltmalıdır.

Bu makale 1 Mayıs 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Dt. Fethi Bayar

Dt. Fethi BAYAR, lisans öncesi öğrenimlerinin ardından Gazi Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi'nde başladığı lisans eğitimini 1991 yılında tamamlayarak Diş Hekimi unvanı almıştır.

Dt. Fethi BAYAR, mezuniyetinin ardından 1993 yılında Denizli'de kendi özel kliniği olan Fethi Bayar Ağız ve Diş Sağlığı Kliniği'nin kurmuş ve mesleki çalışmalarına burada devam etmiştir. Başarılı ekibiyle birlikte hastalarını kliniğinde kabul etmekten memnuniyet duymaktadır.

Etiketler
Diş temizliği
Dt. Fethi Bayar
Dt. Fethi Bayar
Denizli - Diş Hekimi
Facebook Twitter Instagram Youtube