Covıd-19 aşısı sonrası diş tedavisi

Bu yazımızda Covid-19 aşısı sonrası diş tedavisi yapılabilir mi açıklayacağız.

Covıd-19 aşısı sonrası diş tedavisi

Bütün dünyayı kasıp kavuran Covid-19 salgını, son yılların en büyük pandemisi olarak karşımızda. Salgının etkileri, günlük yaşamımızın normale dönmesini hala engellemekte. Dünyanın en büyük farmasütik şirketlerince geliştirilen aşılar, salgının bir nebze rahatlamasında ve hastalarda görülen semptomların hafiflemesinde büyük rol oynadı. Yan etkileri, hastalığı engellemesindeki başarısı ve şirketlerin maddi çıkarları büyük tartışmalara ve görüş ayrılıklarına sebep oldu. Peki salgının seyrini değiştiren aşılar, diş tedavilerine engel midir bu konuyu açıklayacağız.

Covid-19 aşılarının diş tedavilerine engel olmadığı genel görüş iken farklı durumlarda diş tedavisinin ertelenmesi gerektiğini savunanlar da oldukça yaygın. Özellikle aşı olduktan sonraki 1-3 gün içerisinde görülen ateş, halsizlik, kırgınlık gibi şikayetlerin olması gerekenden ağır seyri halinde bazı tedavileri ertelemekte fayda var. Ayrıca aşıya bağlı yan etkilerin ciddiyeti de tedaviler için risk oluşturmaktadır. 

Kanal tedavisi, implant cerrahisi ve tedavisi, diş çekimi, diş eti cerrahisi gibi invaziv işlemleri yaptırırken aşı durumunuzu da göz önünde bulundurmakta fayda var. Aşıya bağlı olarak bağışıklık sisteminin normalden fazla işlevde olması, hastanın tedavilere gösterdiği tahammül seviyesini aşağıya çekmektedir. Yapılan araştırmalara göre aşı uygulamalarının, diş tedavileri için büyük bir risk oluşturmadığı ortaya çıkmıştır.

Bu makale 27 Ocak 2022 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Dt. Nilüfer Kılıçaslan

Yazarı sosyal medya'da takip edin
instagram
Etiketler
Covid-19
Dt. Nilüfer Kılıçaslan
Dt. Nilüfer Kılıçaslan
Ankara - Diş Hekimi
Facebook Twitter Instagram Youtube