Dolgu tedavisi nedir, nasıl yapılır ?

Dolgu tedavisi nedir, nasıl yapılır ?

Dolgu; diş yüzeylerinde çürük, kırık ya da yapısal bozukluklar nedeniyle oluşan kayıpların tedavisidir. Yani dolgu sadece çürük nedeniyle yapılmaz J Ancak dolguların büyük kısmı çürük dişlerin tedavisi için yapılır.

Peki dolgu nasıl yapılır? Öncelikle diş yüzeyi temizlenir. Daha sonra çürük, kırık ya da yapısal bozukluklar nedeniyle kaybolan diş dokusu düzeltilir ve uygun olan dolgu maddesi ile dolgu yapılır.

Pek çok farklı dolgu malzemesi ve dolgu yapım tekniği vardır. Sizin tedaviniz için en uygun materyali ve tekniği hekiminizin seçeceğini unutmayın.

Siyah dolgu (amalgam dolgular) minimal düzeyde civa içerir. Ancak dolguların içerdiği civa nedeniyle zehirlenme ya da hastalanma vakası bugüne kadar rapor edilmemiştir. Amalgam dolguların 30 yıla kadar kullanılması mümkündür ve hassasiyet oluşturmazlar. Bu nedenle amalgam dolguların zararlı olmadığını aklınızdan çıkarmayın lütfen

Beyaz dolgular (kompozit dolgular) ise amalgam dolgulardan sonra diş hekimliğinde kullanılmaya başlanmıştır. Beyaz dolgular ile oldukça estetik dişlere kavuşmak mümkündür. Ancak beyaz dolguların yapım tekniklerinin çok daha hassas ve önemli olduğunu belki de ilk kez öğreneceksiniz. Ama merak etmeyin sizin için uygun olan en iyi tedaviyi ve en iyi dolguyu hekiminiz sizin için seçiyor J

Özellikle son yıllarda porselen içerikli dolgular ve üç boyutlu tarayıcı ve yazıcılar kullanılırak dolgu ve kron (tüm diş yüzeyinin kaplanması) yapılması yaygınlaşmıştır. Diş yüzeyinde büyük miktarda kayıp olduğunda porselen içerikli tedaviler daha uzun ömürlü, diş dokularıyla daha uyumlu ve daha sağlıklı olacaktır.

Farklı tedavi seçeneklerinin maliyetleri de farklı elbette. Önemli olan DOĞRU tedaviyi seçmektir. Bu nedenle daha uygun fiyatlı ya da daha maliyetli tedaviyi değil doğru tedaviyi yaptırmak için yola çıkmakta fayda var. Porselen içerikli tedavilerin ve üç boyutlu tarayıcı-yazıcılar (CADCAM) kullanılarak yapılan tedavilerin maliyetlerinin daha yüksektir. Son teknoloji kullanılarak yapılan bir tedavinin maliyetinin daha yüksek olduğunu unutup; daha uygun fiyatla aynı tedaviyi aynı malzemeyle yaptıramayacağınıza inandırmayın kendinizi. Size kendi sevdiklerine tedavi yapar gibi tedavi yapan bir hekiminiz varsa içiniz rahat olsun...

İnternette farklı kaynaklarda birbiri ile çelişen binlerce bilgi bulabilirsiniz. Bu durum sizin için oldukça kafa karıştırıcı olabilir. Elbette sağlığınız hakkında ve ihtiyacınız olan tedavi ya da ilaçlar ile ilgili bilgi almak istemeniz çok doğal. Ancak bu bilgileri edinmek için en doğru kaynak konunun uzmanlarıdır. Çünkü özellikle geniş kitlelere kolaylıkla ulaşma fırsatı olan kaynakların büyük firmalar tarafından ticari amaçlarla yönlendirilebilir. Belki de zararlı ya da faydalı olduğu söylenen ürünler yeni bir ticari çalışmanın parçasıdır. Ne dersiniz? Lütfen Google’ın bir doktor ya da diş hekimi olmadığını hatırlayın.

Bu makale 18 Mart 2021 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Uzm. Dt. Elif Tekpınar

Uzm. Dt. Elif Tekpınar, 1991 yılında Ankara’da doğmuştur. Lisans öncesi öğrenimlerinin ardından Ondokuz Mayıs Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi'nde başladığı eğitimini başarıyla tamamlayarak 2014 yılında Diş Hekimi Unvanı almıştır.2014-2018 yılları arasında Gazi Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Pedodonti (Çocuk Diş Hekimliği) Ana Bilim Dal'ında uzmanlık eğitimini tamamlamıştır. 

Uzm. Dt. Elif Tekpınar mesleki çalışmalarına Deva Diş'te devam etmektedir.

Etiketler
Diş dolgusu çeşitleri
Uzm. Dt. Elif Tekpınar
Uzm. Dt. Elif Tekpınar
Balıkesir - Diş Hekimi
Facebook Twitter Instagram Youtube