Yaprak porselen nedir?

Yaprak porselen nedir?

Yaprak porselenler, özellikle ön grup dişlerde kullandığımız çok ince seramik materyallerdir.
Alışılagelmiş protez uygulamalarından farklı olarak dişin tümü küçültülmeden sadece ön yüzeyinden hafif aşındırmalar yapılması yeterlidir.
Bu aşındırmalar sonrasında ölçü alınarak hazırlanan yaprak şeklindeki ince porselenler diş üzerine yapıştırılır.

Yaprak Porselenler kimlere uygulanır?

Dişlerinin şeklinden ve renginden memnun olmayan, kırık, aşınmış, üstüste binmiş dişlere sahip olanlara yada dişleri arasında aralık bulunan kişilere uygulanır.
Parlayan, ışıltılı bir gülümseme için yaprak porselenler oldukça uygundur.

Yaprak porselenler hangi durumlarda uygulanamaz?

 Çene bozuklukları, tırnak yeme, kalem ısırma gibi kötü alışkanlıklar, ileri derecede diş eti çekilmesinin mevcut olduğu durumlarda yaprak porselenler uygulanmaz.

Yaprak porselen (lamina) tedavisi kac seans sürer?

 Eğer diş etlerinize bir tedavi veya estetik açıdan bir müdahale gerekmiyor ise 2-3 seansta yani 1 hafta içinde yeni bir gülümsemeye sahip olabilirsiniz.

Yaprak porselen uygulamasının Tedavi aşamaları nasıldır?

 İlk seans dişleriniz aşındırılmadan ölçüsü alınır ve çıkan modelde bir çalışma yapılır. Daha sonra dişler aşındırılır ve hassas bir ölçü materyali ile ölçü tekrarlanır. Bir sonraki randevunuzda ise laminalar dişlerinize uygulanır.

Yaprak Porselenler ince olduklarından çabuk kırılırlar mı?

Hekim tarafından ağız içinde yapılan kontroller sonrası doğru hazırlanmış bir yaprak porselenin kırılması çok zordur. Yaprak porselenler preslenmiş (basınç altında hazırlanmış) porselenler oldukları için ağız içinde oluşan büyük kuvvetleri rahatlıkla kompanse ederler.

 LAMİNA PORSELENLER KOLAY DÜŞER Mİ?

Porselen laminaların yapıştırılması sırasında normal kaplamalardan farklı bir uygulama yapılır. Bu uygulamada günümüzdeki en gelişmiş yapıştırıcılar (adeziv sistemler) kullanılır. Böylelikle diş dokusu ve lamina birbirlerine kimyasal olarak bağlanır ve fiziksel bir yapışmadan daha etkili olur.

PORSELEN LAMİNA DİŞLERİN  ÖMRÜ NE KADARDIR?

Laminalar iyi bir ağız bakımıyla yıllarca sorunsuz olarak kullanılabilirler. Bunun da sebebi diğer yapıştırma sistemlerden daha üstün özelliklere sahip porselenden imal olmalarıdır. Lekelenme ve aşınmaya karşı daha dirençlidirler. Ömürlerini uzatmak için ağız bakımına dikkat etmek gerekir. Ayrıca, çok sert gıdaları ısırmaktan, tırnak yemek gibi kötü alışkanlıklardan kaçınmak gerekir.

PORSELEN LAMİNALARIN AVANTAJLARI NELERDİR?

0,3-0,7 mm lik aşındırma işlemi ile istenilen görünüş sağlanır. İşlem süresi ortalama 7-10 gün sürer.

Sağlam, renkleri bozulmayan ve dayanıklı malzemelerden üretilirler.

Dişlerinizin doğal yapısı bozulmadan istediğiniz estetik özelliklere (renk, şekil gibi ) sahip olması porselen lamina ile yapılabilmektedir. Diş üzerinde ya hiç bir değişiklik yapılmaz ya da az bir düzeltme uygulanır. Diş üzerinden kaldırılan miktar 0,3-0,7 mm ile sınırlıdır. Böylece hiç bir dişin kesilmesine (küçültülmesine) gerek kalmaz.

Görünümünden memnun olmadığınız dişlerinizin bir kopyası elde edilerek üzerinde bir tasarım yapılır. Yani dişlere müdahalede bulunmadan önce, dişlerde oluşturulacak değişiklik tedavinin başında demo olarak gösterilebilir. Bu demoya mock-up denilir.

Porselen yüzeyleri pürüzsüzdür bu nedenle sigara ve benzeri sebeplerden kaynaklanan lekelenmeleri ve diş taşı oluşumlarını minimuma indirir.

Kahve, çay, sigara gibi dış etkenlerle renk değiştirmez.

Materyal olarak oldukça kırılgandır. Fakat, mineye tam olarak yapıştırıldığında, germe ve çekme kuvvetlerine karşı direnci çok yükselir. Söz gelimi, yapışmış bir veneeri dişten bütün olarak sökmek mümkün değildir. Ancak elmas frezlerle diş yüzeyinden aşındırarak uzaklaştırılabilir.

Aşınmaya karşı direnci yüksektir.

Bu makale 23 Mayıs 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Dt. Çağdaş Yakın

Dt. Çağdaş Yakın, 1982 yılında Balıkesir'de doğmuştur. 2000 yılında Balıkesir Z.Ö. Lisesi’ni bitirmiş, 2006 yılında EGE Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi’ni başarıyla tamamlamıştır. 2006 yılından beri düzenli olarak çeşitli ulusal diş hekimliği kongre ve seminerlerine katılmaktadır. • Estetik diş hekimliği, • İmplantoloji, • İleri cerrahi teknikleri ile ilgili yayınları ve programları halen ilgiyle izleyerek, uygulamalarına kendi kliniğinde devam etmektedir. İş özgeçmişi ; 2006-2007 Çapa ( özel klinik) 2007-2008 Taksim ( özel klinik)  2008-2009   15. Er Eğitim Tugayı ( Diş Tabip Asteğmen)  2009-2011 Deva Diş Kliniği  2011-~   DENTİSTİKLAL Diş Kliniği   ÜYE OLUNAN MESLEKİ TOPLULUKLAR - ITI (International Team For Implantology - AİM Akedemi(Always implantoloji - TDB(TürkDişHekimleriBirligi) ...

Etiketler
Lamina tedavisi
Dt. Çağdaş Yakın
Dt. Çağdaş Yakın
İstanbul - Diş Hekimi
Facebook Twitter Instagram Youtube