[Depression and anxiety symptom severity in a group of children with epilepsy and related factors].
![[Depression and anxiety symptom severity in a group of children with epilepsy and related factors].](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fapi.doktorsitesi.com%2Fmedia%2Fcache%2Farticle_1200_400_webp%2Fuploads%2Farticle_images%2Farticle-tr.webp&w=3840&q=75)
İçerik yapay zeka ile optimize edilmiştir
Epilepsili Çocuklarda Psikiyatrik Belirti Şiddeti ve Yaygınlığı
Bu bilimsel çalışmanın temel amacı, epilepsili çocuklarda görülen anksiyete ve depresyon belirtilerinin şiddetini değerlendirmek ve elde edilen verileri sağlıklı kontrol grubuyla karşılaştırmaktır. Araştırma kapsamında ayrıca, epilepsi tanısı almış çocuklarda psikiyatrik bozuklukların görülme sıklığı da detaylı bir şekilde analiz edilmiştir.
Araştırma Metodolojisi ve Değerlendirme Araçları
Çalışma, çocuk nörolojisi kliniğine devam eden, yaşları 8 ile 16 arasında değişen 30 epilepsili çocuk ile sağlıklı kontrol grubunu karşılaştırmalı olarak ele almıştır. Değerlendirme sürecinde aşağıdaki bilimsel ölçekler ve yöntemler kullanılmıştır:
- Durumluluk-Sürekli Kaygı Envanteri (State-Trait Anxiety Inventory)
- Çocuklar için Depresyon Ölçeği (Children's Depression Inventory)
- İntihar düşüncesinin değerlendirilmesi
- Psikiyatrik bozuklukların sıklığını belirlemek amacıyla uygulanan MINI (Mini International Neuropsychiatric Interview)
Araştırma Bulguları ve İstatistiksel Veriler
Yapılan analizler sonucunda, epilepsi grubunun durumluluk kaygı puanlarının kontrol grubuna oranla anlamlı derecede yüksek olduğu saptanmıştır. Sürekli kaygı ve depresyon puanları açısından ise hastalar ve kontrol grubu arasında istatistiksel olarak anlamlı bir fark bulunmamıştır.
Çalışmanın dikkat çeken diğer bulguları şu şekildedir:
| Değişken | Bulgular |
|---|---|
| Cinsiyet Faktörü | Her üç ölçekte de erkek çocukların puanları kız çocuklarından anlamlı derecede yüksek çıkmıştır. |
| Hastalık İlişkisi | Belirti şiddeti ile epilepsi süresi veya nöbet başlangıç yaşı arasında anlamlı bir ilişki saptanmamıştır. |
| Psikiyatrik Tanı | MINI değerlendirmesine göre hastaların %26,7'sinde psikiyatrik bozukluk tespit edilmiştir. |
| Tedavi Durumu | İki hastada geçmiş intihar girişimi bildirilmesine rağmen, grubun sadece %6,6'sı (2 hasta) psikiyatrik tedavi almaktadır. |
Sonuç ve Klinik Öneriler
Araştırma sonuçları, epilepsi hastası çocuklarda psikiyatrik bozuklukların oldukça sık görüldüğünü ortaya koymaktadır. Özellikle erkek çocuklarda bu bozuklukların görülme sıklığı daha yüksektir. Bu veriler ışığında, klinisyenlerin epilepsili çocuklarda eşlik eden psikiyatrik semptomlar konusunda daha duyarlı olmaları gerekmektedir.
Gelecekteki ruh sağlığı sorunlarını önlemek amacıyla, hastalığın erken dönemlerinde gerekli psikiyatrik önlemlerin alınması ve erken müdahale süreçlerinin başlatılması büyük önem taşımaktadır.

