D vitamini embriyonun rahme yerleşmesinde etkili

D vitamini embriyonun rahme yerleşmesinde etkili

D vitamini vücudumuzda kalsiyum ve fosfor dengesini sağlayan, kemik yapılanmasında önemli rolü olan bir vitamin.  Aynı zamanda steroid yapısında bir hormondur. Kemik ve vücut sağlığımız için yeteri kadar D vitamini alınması gerekliliği yüzyıllardır bilinmesine rağmen sağlıklı gebelik ve üremedeki etkileri hakkındaki bilgilerimiz son yıllarda arttı. 
D vitamini hormon salgısını ve bağışıklık yanıtını düzenler, hücre çoğalması ve farklılaşmasını kontrol eder. Bu fonksiyonu nedeniyle D vitamini yeterince alınmadığı takdirde bağışıklık sistemi kontrolsüz olarak aşırı çalışır, hücresel immünite ve otoimmmünite artar. D vitamini T halper 1 (Th1) lenfosit hücrelerin çoğalmasını baskılar, interferon gamma ve IL-2 ve TNF alfa gibi sitokinlerin üretimini kısıtlar. D vitamininin sağladığı bağışıklık düzenleyici etki sayesinde embriyonun rahme tutunduğu implantasyon süreci başarılı bir şekilde gerçekleşir.

D vitamini eksikliğinde hücresel immünite ve otoimmmünite artması sonucunda tekrarlayan düşükler, gebelerde preeklempsi (gebelik zehirlenmesi), erken doğum, gebelik diyabeti, bebekte gelişme geriliği gibi pek çok gebelik sorunu ortaya çıkabilir. Yeteri kadar D vitamini B hücre çoğalmasını ve fonksiyonunu düzenleyerek başarılı bir gebeliğin devamını sağlar.
D vitamini eksikliği üreme sorunları ve kemik erimesi dışında daha pek çok hastalığın ortaya çıkmasında risk oluşturur. D vitamini eksikliği ile meme, kalın bağırsak, yumurtalık kanserleri arasında ilişki saptandı, hatta bazı kanser türlerinde daha düşük D vitamini düzeylerinin daha kötü sonuçlara yol açtığı anlaşıldı. D vitamini eksikliği kardiyovasküler hastalık, metabolik sendrom gibi toplumda yaygın görülen hastalıkların yanı sıra sistemik lupus eritematozus, romatoid artrit, tip 1 diyabet, multipıl skleroz gibi otoimmün sistem hastalıkların oluşmasında da risk yaratır. D vitamini eksikliği olanlarda depresyon, inme ve hipertansiyonun daha sık olduğu saptandı. 

D vitamini eksikliğini nasıl anlarız?
Serum 25 OH D3 düzeylerinin yıllık ölçümü D vitamini eksikliğini ortaya çıkarmada yardımcı olur. D vitamini kan düzeyleri 30 ng/mL üstünde olduğunda yeterli koruyucu yarar sağlayabilir.  Günlük 1000-2000 IU D vitamini alınırsa normal kan düzeyi sağlanabilir. Güneşe direkt maruziyetin önlenmesi D vitamini eksikliği riskini artırır. 
D vitaminin biyoaktif formu olan Vitamin D3 gıdalarımızda en çok balık (somon, tuna ve sardalya) yumurta sarısı ve karaciğerde bulunur. Cildin güneş ışığına maruz kalması (Ultraviyole B ışınlarına) vücutta D vitamini yapımı için gereklidir. Genelde haftada 3-4 kez yüz bacaklar ve kolların 10-20 dakika güneşe maruz bırakılması ve diyette D vitamininin artırılması eksikliği önler.
D vitamini eksikliği yaşlanmayı hızlandıran, yaşam sürecini ve üremeyi olumsuz etkileyebilen yaygın bir sorunudur. Beslenme ve giyinme alışkanlıklarının gözden geçirilmesi, gerekirse D vitamini destek ürünlerinin kullanılması ile bu sorunun üstesinden gelinebilir.

Bu makale 13 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Doç. Dr. Ayla Üçkuyu

Doç. Dr. Ayla ÜÇKUYU, lisans öncesi eğitimlerinin ardından Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde başladığı tıp eğitimini 1989 yılında tamamlayarak tıp doktoru unvanı almıştır. 2000 yılında ise Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Anabilim Dalı'nda ihtisas eğitimini tamamlamış ve Kadın Doğum Uzmanı olmuştur. 10 yılı aşkın süre Başkent Üniversitesi'nin Konya Hastanesi'nde görev yapmıştır. 2012 yılında Doçent Doktor olmuştur. Cinsel Sağlık Enstitüsü'nden Cinsel Terapi ve Psikoterapi eğitimlerinin yanı sıra iletişim ve hasta motivasyonu konularında eğitimler almıştır. Doç. Dr. Ayla ÜÇKUYU, cinsel sağlık, cinsel sorunların terapileri, kısırlık nedenlerinin araştırılması, tüp bebek tedavileri konuları başta olmak üzere kadın hayatının her alanında Antalya - Konyaaltı'nda bulunan özel muayenehanesinde hastalarıma ...

Etiketler
D vitamini neden gereklidir
Doç. Dr. Ayla Üçkuyu
Doç. Dr. Ayla Üçkuyu
Antalya - Kadın Hastalıkları ve Doğum
Facebook Twitter Instagram Youtube