Doktorsitesi.com

ÇOCUKLARDA TIRNAK YEME PARMAK EMME

Klinik Psikolog Dr. Birgül Emiroğlu Bakay
Klinik Psikolog Dr. Birgül Emiroğlu Bakay
19 Temmuz 202258 görüntülenme
Randevu Al
Tırnak yeme yaklaşık 3- 4 yaşlarında görülmeye başlar. Genelde psikolojik nedenlerden kaynaklanır.  Ergenlik ve yetişkinlikte görülmeye devam edebilir. Parmak emme hemen her bebeklikte görülen refleks davranıştır. 3-4 yaşına kadar normal görülebilir. 5-6 yaşlarında bir sorunun habercisi olabilir. Çocuklar neden parmak emer, neden tırnak yer?
ÇOCUKLARDA TIRNAK YEME PARMAK EMME

Tırnak yeme yaklaşık 3- 4 yaşlarında görülmeye başlar. Genelde psikolojik nedenlerden kaynaklanır.

 Ergenlik ve yetişkinlikte görülmeye devam edebilir.

Parmak emme hemen her bebeklikte görülen refleks davranıştır.

3-4 yaşına kadar normal görülebilir.

5-6 yaşlarında bir sorunun habercisi olabilir.

Çocuklar neden parmak emer, neden tırnak yer?

Çocuklar yetişkinler gibi üzüntülerini, istediklerini, konuşarak dile getiremeyebilirler.

Üzüldüklerinde, çözümsüz kaldıklarında, yalnız hissettiklerinde bu davranışta bulunabilirler.

Yani parmak emme ya da tırnak yeme çocuğun herhangi bir sorunun yada psikolojik problemin dile getiriliş şekli olabilir.

Ayrıca;

Eleştiren anne baba davranışları,

Kendini güvende hissetmemesi,

Çevresinde tırnak yiyen başka bir modelin varlığı,

Okuldaki başarısızlık durumu,

Erken dönem anne çocuk ilişkisinde çocuğun ihtiyaçlarının yeterince karşılanmaması,

Memeden bir anda ya da zorla kesilmesi,

Yeni bir kardeşin varlığı,

Eleştiri, aşağılama ( kardeşi yada arkadaşı ile kıyaslama, vb.,)

Yaşanan travmatik bir olay ( ölüm, ayrılık, yangın,hırsızlık, deprem,vb.),

Anne baba arasındaki sorunlara sık sık şahit olunması gibi nedenler sebep olabilmektedir.

Çocuğuma nasıl yaklaşmalıyım?

Çocuğunuzun hangi zamanlarda tırnak yediğini/parmak emdiğini gözlemleyin.

Çocuğunuzu eleştirmeyin.

3-4 yaşına kadar görmezden gelin.

Vazgeçirmek için kızmayın, cezalandırmayın,

Uygun bir dille bu davranışın yaşına uygun olmadığı isterse bu davranıştan vazgeçebileceğini anlatın.

Sürekli uyarmayın, dışlamayın, alay etmeyin, aşağılamayın.

Çocuğunuzun yanında tartışmaktan kaçının.

Çocuğunuzun başarılı olduğu konulara dikkatini çekin ve bu konularda onu destekleyin.

Ellerini meşgul etmesi için şeker, meyve vb. vermeyi deneyin, ondan getirmesi için bir şey isteyin, oyunlarla ( oyun hamuru vb.) meşgul etmeyi deneyin.

Etiketler

Çocuklarda tırnak yeme alışkanlığıÇocuklarda parmak emme davranışı

Yazar Hakkında

Klinik Psikolog Dr. Birgül Emiroğlu Bakay

Klinik Psikolog Dr. Birgül Emiroğlu Bakay

Birgül Emiroğlu Bakay 1983 yılında İstanbul'da doğdu. İlköğretim ve Lise Eğitimini İstanbul’da tamamladı. 2006 yılında Haliç Üniversitesi Psikoloji bölümünden mezun olduktan sonra 2007 yılında Maltepe Üniversitesi Klinik Psikoloji Yüksek Lisans Programına kabul edildi. Şizofreni Hastalarında İşlevsel İyileşme Ölçeği ’nin Geçerlilik ve Güvenilirlik Çalışmasını İstanbul Üniversitesi, İstanbul Tıp Fakültesi Psikiyatri Kliniğinde tamamladı. 2018 yıllında İstanbul Arel Üniversitesi Klinik Psikoloji Doktora programına kabul edildi ve “İnfertil Hastalarda İnfertilite Stresinin Yordanmasında Toplumsal Cinsiyet Algısı, Cinsel Mitler Ve Psikiyatrik Belirtilerin Rolü” konulu tezini tamamlayarak Psikoloji Doktoru ünvanını almaya hak kazanmıştır. Türk Psikologlar Derneği'nden Bilişsel Davranışçı Terapi Eğitimi, Travma Odaklı Bilişsel Davranışçı Terapi Eğitimi, MidAmerica Nazarene University, Oyun Terapisi Eğitimi, İstanbul Üniversitesi, İstanbul Tıp Fakültesi Psikiyatri Kliniği, Ruhsal Bozukluklarda Sanat Psikoterapisi Eğitimi, İngiltere’de bulunan Tavistock Kliniği’ne bağlı olarak yürütülen İstanbul merkezli “Bebek Gözlemi” eğitimini, Adnan Menderes Üniversitesi onaylı 480 saatlik "Aile Danışmanlığı Eğitim Programını" tamamlamıştır. Yetişkin ve çocuklarda objektif ve projektif test eğitimlerini tamamlayarak uygulama ve yorumlama yetkinliğini kazanmıştır. Çalışmalarını çocuk-ergen ve yetişkinler ile sürdürmektedir. Yayınlanmış bilimsel makaleleri ve yayına hazırlık aşamasındaki çalışmaları bulunmaktadır. 2010 yılından beri İstanbul’da kurucu ortaklarından olduğu Çatı Danışmanlık ve Eğitim Merkezindeki çalışmalarına 2017 Şubat ayı itibariyle Çatı Psikoloji Samsun’ da devam etmektedir. Oyun Terapisi, Sanat Psikoterapileri, Dinamik Psikoterapi ve Bilişsel Davranışçı Terapi ve Şema Terapisi ile çalışmalarını yürütmektedir.

Verdiği De

Önemli Bilgilendirme

Site içerisinde bulunan bilgiler bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgilendirme kesinlikle hekimin hastasını tıbbi amaçla muayene etmesi veya tanı koyması yerine geçmez.