Çocuklardaki yemek seçme davranışı

Bu yazıda; çocuklardaki yemek seçme davranışı incelenmiştir ve bu davranışı değiştirmek adına Bilişsel Davranışçı ekole dayanan önerilerde bulunulmuştur.

Çocuklardaki yemek seçme davranışı

Çocuğum Yemek Yemiyor


Çocukların yeme alışkanlıkları değişkenlik gözlemlenebilir. Çocuklar bazı günler çok az yerken bazı günler bütün gün ağızlarından yiyecek eksik olmaz. Her çocuk yemek yeme konusunda farklıdır. Bazısı çok iştahlı, bazısı da yemeklere karşı çok seçici davranabilir.

Örneğin; çocuğunuz sizin çok sevdiğiniz bir yiyeceği yemek istemeyebilir. Onu zorlamak sadece onun o yiyecekten tiksinmesine belki de yetişkin olduğunda da o yiyeceği tüketmemesine neden olabilir. Burada o yiyeceğe dair ısrarcı ve inatçı bir şekilde davranılmamalıdır. Önemli olan; çocuğun günlük alması gereken mineral, vitamin, protein, karbonhidrat ve yağ oranını aldığından emin olunmasıdır.

Çocuklar, bazen tepkisel olarak da bazı yiyecekleri yemek istemezler. Bu davranışlarının temelinde; çocukların kendi başlarına bağımsız hareket edebilme istekleri bazen de aileleri ile daha çok zaman geçirme istekleri yatabilmektedir. Bu noktada aileler olarak sabırla çocuğun ihtiyacına yönelik adımlar atılmalıdır.

Yapılması gereken ikinci adım yemek zamanlarını nefret edilen değil eğlenceli, sevilen bir hale getirmektir.

Çocuğun;

• Ne

• Ne kadar

• Nasıl

• Nerede

yediği önemlidir. Tablet, telefon ile çocuk yemek yememelidir. Buna ayrı zaman ayrılmalıdır.

 

DÜZGÜN BESLENME ALIŞKANLIĞI OLUŞTURMADA İZLENECEK YOLLAR

Ne kadar yiyeceğini çocuk bilir. Bırakın çocuğunuz istediği kadar yemek yesin, onu zorlamayın. Çocuğunuza her yemek çeşidinden bir iki kaşık hazırlayıp, yavaş yavaş teklif edin. Çocuğunuz isterse devam edin, istemezse teklif etmeyi kesin.

Bazı gıdaları yemese de sabırlı davranarak bir iki hafta ara ile tekrar teklif edin. Sevdiği yemekler ile sevmediği yemekleri karıştırabilirsiniz. Meyve ve sebzeleri görmesini sağlayıp onların korkulacak şeyler olmadığını vurgulayın.

Tüm bu tekniklerdeki amaç yemek yemeyle ilgili oluşan olumsuz koşullanmayı ( ve yiyecek ile alakası olmayan diğer uyaranı nötr hale getirmektir) Grandma’s Rule olarak anılan ayrı bir pekiştireç yönteminde ise çocuk eğer sevmediği bir yiyeceği yerse ardından sevdiği bir yiyeceği yiyebilir.

Çocukların değişik yeme alışkanlıkları olabilir.En bariz özellikleri gıdalar konusunda seçici olmalarıdır. Her çocuk ayrı bir ruh taşır,karakteri farklıdır. Bu nedenle farklı seçici davranışlar gösterebilirler. Devam eden, yıllardır süren, çocuğun ve ailenin fonksiyonelliğini azaltan problemlerde ileri Bilişsel Davranışçı Terapi teknikleri ve ilaç yardımı ile süreç sürdürülebilir.

 Not! Çocukta bazen de fizyolojik bir durum yemek yemesini güçleştiriyor olabilir bu durumu da atlanmamalıdır.

Bu makale 31 Mayıs 2023 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Psk. Özge Akgün

Psikolog Özge Akgün. Çankaya Üniversitesi Psikoloji %100 İngilizce Bölümünü Onur Öğrencisi olarak bitirerek Psikolog unvanı almaya hak kazanmıştır. Lisans eğitimi süresince insan hayatına dokunmadan, insan ile çalışılamayacağına inandığı için gönüllü bir şekilde çeşitli derneklerde görev almıştır. Bunlar; Türk Psikologlar Derneği Kadın ve Toplumsal Cinsiyet Çalışmaları Öğrenci Komisyonu Ekip Sorumluluğu (6 ay) Genç Psikologlar Meclisi Psi’us Fikiryum Dergi Yazarlığı, Toplum Gönüllüleri Vakfı ile yürütülen Eğitimde Fırsat Eşitsizliği Projesi kapsamında mentörlük ve çok sayıda dernek üyeliği ile devam etmiştir. Aynı zamanda Prof.Dr. Ertuğrul Köroğlu’nun kurmuş olduğu Boylam Psikiyatri Hastanesi’nde Psikiyatri ve Amatem kısmında 5 hafta süren Klinik Görüşme, Psikopatolojik belirti tanıma, mesleki beceri kazandırma eğitimlerine katılıp psiki ...

Psk. Özge Akgün
Psk. Özge Akgün
Ankara - Psikoloji
Facebook Twitter Instagram Youtube