Çocuklar çok erken yaşlarda, genellikle iki yaşında, iki cinsiyet olduğunu ve bunlardan birine ait olduklarını bilirler. Ayrıca diğer çocukların ve yetişkinlerin cinsiyetini de ayırt edebilirler. Kendilerini kız veya erkek olarak tanımlamayı öğrendiklerinde, bir cinsiyet kimliği kazandılar. Kişilik gelişiminin kritik bir bileşeni cinsiyet kimliğidir. Cinsiyet kimliği, bireyin cinsel organı ve benliği, belirli bir cinsel yönelimin algılanması, tanınması; duygu ve davranışlarında buna göre devam eder. Başka bir deyişle, kişi kendisinin bir kadın ya da erkek olarak farkında olur.
Cinsiyet rolleri, kültüre özgü erkeklik ve kadınlığın ifade tarzını oluşturur. Eril ve dişil davranış tutumları toplum tarafından cinsiyete atanır. Erkeklerin erkeksi davranışları ve kadınlardan kadınsı davranışlar beklemek, toplum tarafından belirlenen cinsiyet rollerine karşılık gelir. Farklı cinsiyet rollerini benimsemiş bireylerin farklı özellikleri ve kendilerini farklı algılama biçimleri vardır, kendileri hakkındaki görüşleri ve referansları farklıdır.
Cinsiyete özgü psikolojik özellikler açısından kullanılan cinsiyet rolleri, toplumun kadın ve erkeklerden beklentilerini içerir. Kadınsı cinsiyet rolleri genellikle duyarlılık, anlayış, duygusallık ve bağımlılık ile karakterize edilir; erkeksi cinsiyet rolleri liderlik, baskınlık, bağımsızlık ile karakterizedir. Cinsiyet rollerini kadınlık ve erkeklik olarak ifade etmek, yaşamın her alanında sınırlamalar yarattı. Kadın, toplumda daha uysal olma gereği ile bastırılır. Toplumda kendilerini ifade etmede kısıtlandılar.
Tüm bu koşullar göz önüne alındığında, kadınlar zamanla erkeklere kıyasla benlik saygısını kaybetmeye başladılar.
Benlik saygısı, bireyin kendisini öznel olarak olumlu veya olumsuz bir şekilde değerlendirmesidir. Benlik saygısı, benlik saygısını (ben zeki/ güzel / çekiciyim) ve bu değerlendirmelerin bir sonucu olarak elde ettiği duyguları (utanç, nefret, güven) içerir ve bu duyguların bir sonucu olarak sergilediği davranışları içerir. Benlik saygısı, bireyin sağlıklı bir kişilik oluşturma gereksinimlerinden biridir ve benlik saygısı, kişinin hayatını çeşitli alanlarda etkileyen bir kişilik değişkenidir. Bireydeki benlik saygısı seviyesi, kişinin günlük yaşamındaki diğer insanlarla olan iletişimini, aldığı kararları ve hatta bir işe başlamadan önce motivasyon düzenini etkiler. Benlik saygısının bireylerin sosyal, duygusal, bilişsel ve akademik yaşamını etkilediğini belirtmiştir. Sağlıklı bir kişiliğin önünde benlik saygısı, toplumun aktif ve katılımcı bir üyesi olmada önemli bir rol oynar. Topluma etkili katılım, kişisel başarı ve mutluluk getirir. Maslow, benlik saygısını insanın ihtiyaçları hiyerarşisinde 4. aşamaya yerleştirdi ve benlik saygısı bu adımlarda en önemlisidir ve bireyin kendini gerçekleştirmesi için gereklidir.
Benlik saygısının yüksek olması için, bireyin kendini dünyada yararlı hissetmesi, onu değerli görmesi, kendini yeterince güçlü algılaması gerekir.
Çocukluktaki deneyim, benlik saygısını şekillendirmede en önemli role sahiptir ve bu, gelecekteki yaşam tarzımızı, iş hayatımızın memnuniyetini, sorunlarla başa çıkma ve yaşamlarımızı kontrol etme biçimlerimizi etkiler. Düşük benlik saygısına yol açan başlıca faktörler şunlardır: fiziksel, duygusal, cinsel istismar ve ihmal.
Unutmayalım ki psikoterapi, eğitimli bir akıl sağlığı uzmanı tarafından sağlanan terapötik tedavidir. Psikoterapi düşünceleri, duyguları ve davranışları araştırır ve bireyin refahını iyileştirmeye çalışır. Eğer terapi seansı planlamak ve hayatınızı olumlu bir yönde dönüştürmek isterseniz bizimle iletişime geçebilirsiniz.
Sevgiler,