B12 eksikliği mi dediniz? b12 hakkında hiç duymadıklarınız!

B12 eksikliği mi dediniz? b12 hakkında hiç duymadıklarınız!

Enerji düşüklüğü
Odaklanma güçlüğü
Hafıza sorunları
Motivasyon kaybı
Ellerde ayaklarda uyuşma
Kronik yorgunluk
Tiroid fonksiyon bozuklukları
Çökkün ruh hali

b12 eksikliğinin neden olabilceği rahatsızlıkların küçük bir bölümü.
Belki bu yazılanları birçok kaynakta bulmak mümkün, sizlere asıl bahsetmek istediğim ve birçok klinisyenin de yabancı olduğu bir konu olan hangi b12 de bahsediyoruz ?

Siyanokobalamin ? Hidroksikobalamin ? Metilkobalamin ? Adenozilkbalamin ?

Bu farklı kimyasal formların hepsinin de ismi b12 ama bedenin bu vitaminleri kullanılabilir hale getirmesi için gereken süreç her biri için çok farklıdır.

Aktif kullanılabilir olan formlar metilkobalamin ve 
adenozilkobalamindir.

Siyanokabolamin en sentetik ve aynı zamanda en çok reçetelenen formdur, aktif hale dönüşmesi bazı vakalarda (mthfr, ms, mtr mutasyonu, ağır metal maruziyeti) zordur, b12 eksikliğinde en son tercih olmalıdır

Hidroksikobalamin biyoyararlanımı siyanokobalaminden daha iyidir, aktif form olan metilkobalamine dönüşümü daha kolaydır, siyanid maruziyetinde, sigara içenlerde tercih sebebidir. Ülkemizde b12 olarak ağırlıklı olarak hidroksikobalamin ve siyanokobalamin bulunduğu düşünülürse hidroksikobalamin çok daha etkili olduğu söylenebilir.

Adenozilkobalamin özellikle mitekondride; enerji sisteminde ve santral sinir sisteminde nöronlar etrafını saran miyelin kılıf üretiminde çok önemlidir, nörodejeneratif hastalıklarda en önemli formlardan biridir.

Metilkobalamin en önemli formdur, metilasyon denilen hücre içi hayati sürecin olmazsa olmaz formudur, enfeksiyonlarla savaştan tutun, tiroid fonksiyonlarında, ağır metal detoksunda ve neredeyse tüm psikiyatrik hastalıklarda etkin rol oynar. (otizm gibi hastalıklarda birinci tercihtir)

Kanda ölçülen b12 düzeyinin yeterli olup olmadığını nasıl anlarız sorusunun yanıtını verebilen birine rastlamadım henüz (akademisyen hekim arkadaşlarım dahil):

Hemen yanıtlıyorum: Kanda ölçülen b12 düzeyi ağırlıklı olarak aktif olmayan formlardır, aktif formların yeterliliğinin tespiti için iki şansınız var
- Ya kanda homosistein düzeyi bakacaksınız (metilkobalamin eksikliğinde düzeyi yükselir)
- Ya da idrarda metilmalonik asit düzeyini tespit edeceksiniz (adenozilkobalamin eksikliğinde düzeyi yükselir)

Bu makale 6 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Uzm. Dr. Deniz Şimşek

Uzm. Dr. Deniz ŞİMŞEK, lise eğitimini Turgut Özal Anadolu Lisesi'nde bitirmiştir. Ardından Adnan Menderes Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde başladığı tıp eğitimini başarıyla tamamlayarak tıp doktoru unvanı almıştır. İhtisasını ise Pamukkale Üniversitesi Tıp Fakültesi Psikiyatri Anabilim Dalı'nda tamamlamış ve Psikiyatri Uzmanı olmuştur. Lisans ve ihtisas eğitimlerinin yanı sıra, son yıllarda bilimsel çalışmaların yoğunlaştığı barsak - psikoloji barsak - fizyoloji alanlarında da eğitimler almıştır. (GAPS Practitioner - Natasha Campell) Hastalara yaklaşımda psikodinamik faktörlerin yanı sıra;  vitamin, mineral, genler, ağır metal, infeksiyon, metilasyon (epigenetik faktörler) ilişkilerini baz alacak şekilde bütüncül bir yaklaşımı benimseyen Uzm. Dr. Deniz ŞİMŞEK, fonksiyonel biyokimya ve epigenetik alanlarında Chris Astill Smith’ten eğitiml ...

Etiketler
B12 eksikliği tedavisi
Uzm. Dr. Deniz Şimşek
Uzm. Dr. Deniz Şimşek
Antalya - Psikiyatri
Facebook Twitter Instagram Youtube