Çiftler birbirinden ne bekler!

Hayatın pek çok aşamasında olduğu gibi ilişkide de beklentilerimiz ve yaklaşımımız ne yaşayacağımızın büyük ölçüde belirleyicisidir.

Çiftler birbirinden ne bekler!

Hayatın pek çok aşamasında olduğu gibi ilişkide de beklentilerimiz ve yaklaşımımız ne yaşayacağımızın büyük ölçüde belirleyicisidir.

Çok öncelerde evlilikler genellikle ‘bütün bir ömür aynı yastığa baş koyma’ beklentisi ile gerçekleşirken, günümüzde ‘yapamazsak boşanırız’ bakış açısı ile yola çıkılabildiğini görüyoruz. Geleceğe dair geliştirilen bu olumsuz seçenek, evlilikteki beklentinin de ilk anlardan olumsuz gelişmesini etkileyebiliyor. Kişi ilişkide yaşadığı, üstesinden gelebileceği bir çatışma durumunda dahi ‘boşanma’ seçeneğini düşünme eğiliminde olduğunda var olan çatışmayı çözme motivasyonu da her problemde biraz daha azalıyor ve ilişkide olumsuz bir döngü oluşması kaçınılmaz oluyor.

İlişkide çatışmaların, anlaşmazlıkların olması ve zaman geçtikçe, koşullar değiştikçe de artması çok olasıdır. Özellikle yeni şehir, iş değişikliği, çocuklu hayata geçiş gibi uyum süreçlerinde kişilerin yeni hayata adapte olmak için zamana ihtiyacı olabilir. Bu dönemlerde çiftlerin ilişkiden beklentiyi düşürmek gibi bir yanılgıya düştüklerini görebiliyoruz. Zaman zaman çiftlerin birbirlerinden beklentiyi düşürmesi doğru bir yol olsa da ilişki ile ilgili yüksek beklentilere sahip olmak ve birlikte çabalamak ilişkiyi her an daha iyi bir noktaya taşımayı sağlayabilmektedir.

Aksi durumda ilişkiden ve birbirinden beklentisini düşüren çiftlerin enerjilerinin de düştüğünü ya da farklı noktalara odaklanarak birbirlerinden uzaklaştıklarını görebiliyoruz.

Çiftlerin yaşadıkları ilişkiyi diğerleri ile ya da sosyal medyada görünen ilişkiler ile kıyaslamak yerine , “yeterince iyi bir ilişki” yaşamak için, birbirlerine iyi gelmek ve ilişkide iyi hissetmek için neye ihtiyaç duyduklarına odaklanmaları ve bunun için çabalamaları çok kıymetlidir.

İlişkide çatışmalar, problemler, çözülmesi gereken sorunlar olabilir… Ama iki kişinin geçinmeye gönlü varsa, karşılıklı olarak birbirini anlama ve kendini doğru şekilde ifade etme, karşılıklı olarak yapılan yanlışları telafi etme, birbirini iyi hissettirecek şeyler yapma çabası varsa, çeşitli sorumluluklar ile ilgili iş birliği yapabiliyorlarsa iyi bir ilişkiden söz edilebilir. Her ilişkinin kendi içinde bir uyumu ve dengesi vardır. Her ilişki kendine özgüdür…

Çiftlerin ilişkide birbirlerinden beklentilerini, ihtiyaçlarını eleştirmeden, suçlamadan ifade edebilmesi ve karşılıklı olarak bu beklentilerin anlaşılmaya ve karşılanmaya çalışılması ilişkiyi güçlendirecek ve koruyacaktır. Böyle bir ilişkide iki kişi de kendisini güvende hissedecektir.

Bu makale 23 Haziran 2023 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Uzm. Psk. Sibel Kuru

1985 yılında doğdum, çocukluğumu Karadeniz'in çok güzel bir köyünde geçirdim... Tek hayalim olan Hacettepe Psikoloji bölümünden 2007 yılında mezun oldum. Mezun olduktan sonra 2 yıl Artikülasyon ve Akıcı Konuşma Bozukluğu olan çocuklar ve aileleri ile çalıştım.  Ardından yaklaşık 13 yıl; Emniyet Genel Müdürlüğünde çalışan personel ve ailelerine yönelik psikolojik destek, eğitim faaliyeti gibi çalışmalar sürdürdüm; Adalet Bakanlığına bağlı olarak boşanma, evlat edinme, velayet gibi konularda çocuklar ve ailelerine yaşadıkları bu zorlu süreçte destek olmaya çalıştım. Bu süreçte ayrıca; İletişim, Öfke Kontrolü, Stres Yönetimi, Sınav Kaygısı, İntihar, Motivasyon, Psikolojik Sağlamlık, Beden Dili gibi konularda seminerler verme fırsatım oldu. Farklı illerde ve kurumlarda çalıştığım 15 yıllık süre boyunca mesleğimi yardımcı olmaya çalıştığ ...

Etiketler
Evlilikte uyum sorunu
Uzm. Psk. Sibel Kuru
Uzm. Psk. Sibel Kuru
Ankara - Psikoloji
Facebook Twitter Instagram Youtube