Psikolojik destek süreci

Psikolojik Destek Süreci

Psikolojik destek süreci

Psikoterapi Nedir?
Psikoterapi, bireylerin duygusal ve davranışsal sorunlarının çözümünü, ruh sağlıklarının geliştirilmesi ve korunmasını amaçlayan tekniklerin genel adıdır. 
Psikoterapi sırasında, ruhsal durumunuz, düşünceleriniz, duygusal yapınız ve kişilik yapınızla ilgili farkındalık kazanırsınız. Psikoterapi size hayatınızın kontrolünü elinize almayı ve karşınıza çıkabilecek zorluklarla gerektiği gibi mücadele etmeyi öğrenmenizde yardımcı olur.

Birçok psikoterapi türü mevcuttur ve bunların her biri kendine özgü bir yaklaşıma sahiptir. Sizin için uygun olan psikoterapi türü sizin kişisel durumunuza bağlı olarak seçilir. Psikoterapi, bazı durumlarda antidepresan gibi psikiyatri ilaçları kadar etkili olabilir. Ancak, içinde bulunduğunuz duruma bağlı olarak, ilaç tedavisine veya diğer başka tedavi yöntemlerine de ihtiyaç duyabilirsiniz. Şunu çok iyi bilmeliyiz ki birçok psikolojik rahatsızlığın tedavisinde ilaç tedavisi ve psikoterapinin birlikte kullanımı tek başına kullanılmalarından çok daha iyi sonuç vermektedir. Psikoterapi süreci; uzun soluklu olmasının yanı sıra, kişiyi merkeze koymakta ve kişiye kendi düşünce, duygu ve davranışlarının altında yatan nedenler ve örüntüler hakkında farkındalık kazandırmayı amaçlamaktadır. Kişinin başta kendisi ile ilişkisinin, iş ilişkilerinin, sosyal ilişkilerinin, aile ilişkilerinin kalitesinin artmasını; ölüm, hastalık, kaza gibi zor yaşam olayları ile karşılaştığında kendini daha iyi ortaya koyabilmesini ve kendisi için en etkili baş etme yöntemlerini kullanabilmesini sağlamaktadır.

Ne Zaman Psikolojik Destek Almalıyım?

Hayatın her aşamasında psikolojik destek almayı gerektirebilecek durumlarla karşı karşıya kalınabilmektedir. Psikolojik destek almak için mutlaka ‘olması gerekli’ koşullardan bahsetmek yanlış olacaktır. Kaygı, tekrarlayan düşünce ve davranışlar, bir travma sonrası ortaya çıkan rahatsız edici durumlar, iştah veya uyku düzeni ile ilgili problemler, tükenmiş hissetmek, günlük hayatı olumsuz etkileyen endişe ve korkuların varlığı, dikkat ve konsantrasyon problemleri, ilişkilerle ilgili yaşanan problemler, aile yaşantısının kalitesini arttırma ihtiyacı, evlilik öncesi ya da boşanma sürecinde yaşanan problemler, kişinin esnek olmayan düşünce ve davranış yapısına sahip olması, kişinin kendisini daha iyi tanıma ihtiyacı, öz güven ve karar verme süreci ile ilgili yaşanan problemler, kişinin yetişme döneminde, çocukluk yıllarında yaşamış olduğu zorluklar gibi durumlar psikolojik destek almasını gerektirebilir Genel olarak kişilerin; ‘’Ben üstesinden gelirim.’’ veya ‘’Kimseye ihtiyacım yok.’’ gibi düşünceleri ve etiketlenme korkusu psikoloğa gitmenin ve destek aramanın önündeki en büyük engel olabilmektedir. Kişi kendini bir çıkmazın içinde hissediyorsa bir uzman desteğinin faydalı olabileceğinin farkında olması gerekmektedir. Psikoterapinin süresi; kişinin ihtiyacı, kişilik yapısı, sorunlarının derinliği, var olan şikayetleri, sürece olan inancı, günlük hayatının problemlerden nasıl etkilendiği, ailesinden ve sosyal çevresinden ne kadar destek alabildiği, psikolojik sağlamlığı, terapisti ile olan ilişkisi, süreçte kullanılan terapi modeli gibi durumlara göre değişebilmektedir. Hayat boyu her yaş grubu için psikoterapi; etkili bir tedavi yoludur. Kişi, bir destek ya da yardım arayışı içerisindeyse ve kendini hazır hissediyorsa herhangi bir sıkıntısını çözebilmek için psikoloğa başvurabilmektedir.

Bu makale 9 Mayıs 2022 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Uzm. Psk. Sibel Kuru

1985 yılında doğdum, çocukluğumu Karadeniz'in çok güzel bir köyünde geçirdim... Tek hayalim olan Hacettepe Psikoloji bölümünden 2007 yılında mezun oldum. Mezun olduktan sonra 2 yıl Artikülasyon ve Akıcı Konuşma Bozukluğu olan çocuklar ve aileleri ile çalıştım.  Ardından yaklaşık 13 yıl; Emniyet Genel Müdürlüğünde çalışan personel ve ailelerine yönelik psikolojik destek, eğitim faaliyeti gibi çalışmalar sürdürdüm; Adalet Bakanlığına bağlı olarak boşanma, evlat edinme, velayet gibi konularda çocuklar ve ailelerine yaşadıkları bu zorlu süreçte destek olmaya çalıştım. Bu süreçte ayrıca; İletişim, Öfke Kontrolü, Stres Yönetimi, Sınav Kaygısı, İntihar, Motivasyon, Psikolojik Sağlamlık, Beden Dili gibi konularda seminerler verme fırsatım oldu. Farklı illerde ve kurumlarda çalıştığım 15 yıllık süre boyunca mesleğimi yardımcı olmaya çalıştığ ...

Etiketler
Duygusal ilişki sorunları
Uzm. Psk. Sibel Kuru
Uzm. Psk. Sibel Kuru
Ankara - Psikoloji
Facebook Twitter Instagram Youtube