Çift terapisi

Çift terapisi pek çok kişi için etkili olmakla birlikte çiftlerin önemli bir kısmı bundan fayda görmektedir. Ortak faktörlerin belirlenmesi, farklı yöntemlerin entegre edilmesi ve ilerlemenin izlenmesi dahil olmak üzere çeşitli yaklaşımlar, çift terapisinin etkinliğini arttırmayı amaçlamaktadır. İlişki sıkıntısı, depresyon ve anksiyete gibi psikolojik bozuklukların yanı sıra madde bağımlılığıyla da ilişkilidir.

Çift terapisi

Çift terapisi pek çok kişi için etkili olmakla birlikte çiftlerin önemli bir kısmı bundan fayda görmektedir. Ortak faktörlerin belirlenmesi, farklı yöntemlerin entegre edilmesi ve ilerlemenin izlenmesi dahil olmak üzere çeşitli yaklaşımlar, çift terapisinin etkinliğini arttırmayı amaçlamaktadır. İlişki sıkıntısı, depresyon ve anksiyete gibi psikolojik bozuklukların yanı sıra madde bağımlılığıyla da ilişkilidir. Sıkıntılı çiftler, evlilik sorunları birincil endişeleri olmasa bile sıklıkla ruh sağlığı hizmetlerine başvururlar. İlişki sıkıntısı iş performansını etkiler ve daha yüksek sağlık hizmetleri maliyetleriyle bağlantılıdır. Fizyolojik olarak ilişkilerdeki çatışmalar fiziksel sağlık sorunlarına yol açabilir. Sıkıntılı çiftlerin çocukları olumsuz ebeveyn-çocuk etkileşimleri yaşar, bu durum onların psikolojik sağlıklarını ve akademik performanslarını etkiler. Genel olarak, ilişkilerde sıkıntı ve ayrılık gelişmiş ülkelerde yaygındır ve bireyler, aileler ve toplum üzerinde geniş kapsamlı sonuçlar doğurur. Genel olarak çift terapisi, bireysel psikolojik bozukluklara yönelik etkili tedavilerle karşılaştırılabilir ortalama etki büyüklüğüyle, sıkıntıda önemli azalmalar göstermektedir.

       Çift terapisi sadece ilişkideki sıkıntıları gidermek için değil, aynı zamanda bireysel psikolojik bozuklukları tedavi etmek ve sağlık krizlerini yönetmek için de uygulanmaktadır. Çift temelli müdahalelerin, psikoeğitim, hastalık hakkında iletişim, tedaviye karar verme ve sağlığı geliştiren ilişki değişikliklerinin uygulanmasına değinebilir. Çift terapisine yönelik farklı yaklaşımlar davranış değişikliğine, bilişsel yeniden yapılanmaya, kabullenmeye, duygusal ifadeye ve bireysel zayıflıklara dair içgörüye odaklanır. Ampirik kanıtlar, bu terapilerin, olumlu davranış alışverişini artırmak veya iletişimi geliştirmek gibi varsayılan değişim aracılarını etkilediğini göstermektedir.

     İlişki sıkıntısının yaygınlığı ve bunun diğer sorunlarla olan bağlantıları göz önüne alındığında, klinisyenlerin yetişkinlerde bunu rutin olarak taraması teşvik edilir ve geniş bir yelpazedeki duygusal ve davranışsal sorunların tedavisinde çift terapisini dikkate almanın önemi vurgulanır.

 

Evidence-based couple therapy: Current status and future directions. Evidence-based couple therapy: current status and future directions. (n.d.). https://www.researchgate.net/publication/263372397_Evidence-based_couple_therapy_Current_status_and_future_directions

Bu makale 18 Mart 2024 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Uzm. Psk. Cemal Can

Uzm.KI.Psk.Cemal Can, Ankara Üniversitesi DTCF Psikoloji bölümünden mezun olmuş ve Fatih Üniversitesi Psikoloji bölümünde  Yüksek Lisans programını tamamlamıştır. Halen Ankara Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü Sinirbilimleri Anabilimdalında doktora eğitimine devam etmektedir. Uzm.KI.Psk.Cemal Can mesleki çalışmalarına ise şu an Gelidonya Psikolojik Danışmanlık Merkezin'de devam etmektedir. Eğitimler: Bilişsel ve Davranışçı Terapileri 2. Modül Eğitimi , Prof. Dr. Hakan Turkçapar (2021) Çocuk Ergen Bilişsel Davranışçı Terapi Süpervizyon Eğitimi, Doç. Dr. Vahdet Görmez (2021) Çocuk Ergen Bilişsel ve Davranışçı Terapi Kuramsal Eğitimi, Doç. Dr. Vahdet Görmez (2020) Bilişsel Davranışçı Terapi Beceri Kazandırma ve Supervizyon Uygulaması Egitimi, Prof. Dr. Hakan Turkçapar (2019) Bilişsel ve Davranışçı Terapileri, Prof. Dr. Hak ...

Etiketler
Çift terapisi
Uzm. Psk. Cemal Can
Uzm. Psk. Cemal Can
Antalya - Psikoloji
Facebook Twitter Instagram Youtube