Theraplay

Theraplay bireyi içine çeken, neşe dolu, ilişki odaklı bir çocuk ve aile terapisidir. Çocuk ve ebeveyn arasındaki sağlıklı etkileşimleri arttırarak uyumlu ebeveyn çocuk ilişkisini hedef aldığından ebeveyni terapi sürecine aktif olarak dahil eder

Theraplay

THERAPLAY®

Theraplay bireyi içine çeken, neşe dolu, ilişki odaklı bir çocuk ve aile terapisidir. Çocuk ve ebeveyn arasındaki sağlıklı etkileşimleri arttırarak uyumlu ebeveyn çocuk ilişkisini hedef aldığından ebeveyni terapi sürecine aktif olarak dahil eder. Yani seanslara ebeveyn aktif olarak katılır. Amaç bağlanma ile ilgili olumlu içsel çalışan modelleri aktive etmek (değerliyim, seviliyorum, güvendeyim ) özdüzenlemeyi arttırmak ve güven duygusuyla ilgili neşeli paylaşımları teşvik etmektir. Theraplay aynı zamanda ebeveyni kendi başlarına iken de güçlendirmeyi hedefler.

 

Ebeveyn çocuk ilişkisi Theraplay’in esas odağıdır. Theraplay güçlü bir teorik zeminde geliştirilmiştir. Hassas bakım ve oyuncu etkileşimin beyin gelişimini desteklediği böylece çocuğun kendisine, diğerlerine ve dış dünyaya karşı olumlu içsel çalışan model oluşturmasını sağladığı ve bu durumun etkilerinin ömür boyu sürebildiği çeşitli çalışmalarda gösterilmiştir.

 

Theraplay uygulamalarında amaç çocuk ile ebeveyn arasında düzenli, uyumlu, keyifli ilişki yaratma ve bu ilişkiyi yönlendirecek ayarlamalar yapmaktır. Bu durum çocuğun kendilik algısında olumlu değişime neden olur. Ebeveynin şimdi ve buradaya odaklandığını kendisiyle uyumlandığını gören çocuk da duygularını düzenleme kapasitesini (regülasyon) arttıracaktır.

 

Theraplay çalışmalarında stres düzenlemesi yapan çocuğa yardım için uygun miktarda dokunma kullanılır. Theraplay dokunması besleyici ve sağlıklıdır. Theraplay dört temel boyuttan oluşur. Yapı aktivitelerinin amacı çocuğun deneyimlerini organize etmek ve düzenlemektir. Yetişkin sınırlar koyar. Çocuğu güvende tutar ve aktiviteler dizisini tamamlamasına yardımcı olur. Bağlılık aktivitelerinin amacı çocukla eğlenceli pozitif bir bağ kurmak ve bu bağı sürdürmektir. Çocuğa dikkatli ve yoğun bir şekilde odaklanılır ve yeni deneyimlerden zevk alması için cesaretlendirmek ve teşvik etmek hedeflenir. Besleme aktivitesinin amacı çocuğun ilgiye değer olduğu ve yetişkinlerin çocuğun istemesine gerek kalmadan ilgi ve bakım sağlayarak ihtiyaçlarını karşılaşmaya hazır olduğu mesajını güçlendirmektir. Bu çocukların kaygılarının sakinleşmesine ve öz-saygılarının artmasına, davranışlarının düzenlemelerine yardımcı olur. Mücadele aktivitelerinin amacı ise çocuğun yeterlilik duygusunu geliştirmek, çocuğun yaşına göre uygun risk alabilme becerilerini teşvik etmektir. Bu aktiviteler çoğunlukla terapist ya da ebeveynin çocukla işbirliğinde gerçekleşmektedir.

Bu makale 21 Aralık 2022 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Uzm. Psk. Cemal Can

Uzm.KI.Psk.Cemal Can, Ankara Üniversitesi DTCF Psikoloji bölümünden mezun olmuş ve Fatih Üniversitesi Psikoloji bölümünde  Yüksek Lisans programını tamamlamıştır. Halen Ankara Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü Sinirbilimleri Anabilimdalında doktora eğitimine devam etmektedir. Uzm.KI.Psk.Cemal Can mesleki çalışmalarına ise şu an Gelidonya Psikolojik Danışmanlık Merkezin'de devam etmektedir. Eğitimler: Bilişsel ve Davranışçı Terapileri 2. Modül Eğitimi , Prof. Dr. Hakan Turkçapar (2021) Çocuk Ergen Bilişsel Davranışçı Terapi Süpervizyon Eğitimi, Doç. Dr. Vahdet Görmez (2021) Çocuk Ergen Bilişsel ve Davranışçı Terapi Kuramsal Eğitimi, Doç. Dr. Vahdet Görmez (2020) Bilişsel Davranışçı Terapi Beceri Kazandırma ve Supervizyon Uygulaması Egitimi, Prof. Dr. Hakan Turkçapar (2019) Bilişsel ve Davranışçı Terapileri, Prof. Dr. Hak ...

Etiketler
Theraplay
Uzm. Psk. Cemal Can
Uzm. Psk. Cemal Can
Antalya - Psikoloji
Facebook Twitter Instagram Youtube