Çene ve diş dizim bozuklukları kaç yaşında tedavi edilmeli?

Çene ve diş dizim bozuklukları kaç yaşında tedavi edilmeli?

Küçük yaşta erken müdahale ile çene bozukluklarını tedavi etmek mümkün. Bu tedaviler ağız içi bir takım kişiye özel planlanan aparatlarla ve dişlere yapılan küçük kompozit ilavelerle ayda bir yapılan rutin takipler sonucunda olmaktadır.

Tedavinin türüne göre bir veya iki yıllık tedavilerdir. Çocuk aparatını genelde gece uyurken takar çünkü gerçek büyüme gece olmaktadır. Çocuklarda büyüme ve gelişim hormonu gece uyurken salgılanır. Biz de bu durumdan faydalanıyoruz. Avrupa'da bu tedaviyi yapan bilimin adı Fonksiyonel Çene Ortopedisi'dir. Avrupa'da uzmanlık dalıdır. Henüz Türkiyede uzmanlık dalı olarak kabul edilmemesi tamamen kanunlara dayalıdır ve Amerikan ekollerinin kabul edilmesindendir. Çünkü Amerikan ekolu işlemi daha da komplike hale getirip daha çok maliyete sebep olmaktadır.

Küçük yaşta farkedilip müdale edilmez ise çocuğun ergenliği tamamlanınca yapılacak olan tedaviler diş çekimi gerektirebilir. Cerrahi yoluna gidilip çene ilişkisi ancak bu şekilde çözülür hale gelecektir.Hem hastaya daha zorlu bir süreç yaşatacaktır hem de maliyeti.12 14 yaşı beklemeden tedavi edilmelidir. Ülkemizde bu eğitimleri alan pek çok hekim vardır.

Bu makale 11 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Dt. Fitnat Fişekçi

Dt. Fitnat FİŞEKÇİ, 13 Haziran 1977 tarihinde Samsun'da doğmuştur. Lisans öncesi eğitimlerini Samsun'da tamamlamıştır. Ardından Hacettepe Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi'ni kazanmış ve 1999 yılında mezun olarak Diş Hekimi unvanı almıştır. Lisans eğitiminin ardından tekrar Samsun'a dönmüş olan Dt. Fitnat FİŞEKÇİ, 17 yıldır klinisyenlik yapmaktadır. 2011 yılında Almanya Aachen Üniversitesi Laser Mastership (Diş hekimliğinde Laser Terapileri konulu) diplomasını ve yine aynı yıl Almanya'nın Nürnberg şehrinde IFZI Enstitüsü'nde Prof. Dr. Malfred Lang yönetiminde "implant cerrahisi” alanında eğitim almıştır. Dt. Fitnat FİŞEKÇİ, 2014 yılında ise Almanya Mainz da J. Gutenberg Üniversitesi'nde klinik anatomi ve ileri cerrahi, implantoloji ve periontal cerrahi uygulamalarını içeren teorik ve pratik eğitimlerini tamamlamıştır. Ayrıca 2012 ...

Etiketler
Ağız ve diş tedavisi
Dt. Fitnat Fişekçi
Dt. Fitnat Fişekçi
Samsun - Diş Hekimi
Facebook Twitter Instagram Youtube