Sporcu çocukların diş sağlığı ve laser

Sporcu çocukların diş sağlığı ve laser

Günümüz koşulları, gelişen teknoloji ve artan sorumluluklarımız beraberinde mevcut hayat tempomuzu arttırmaktadır. Bütün bunlar olurken ihmal ettiğimiz kendi sağlığımız ve bir türlü değiştiremediğimiz kolaycılığımız oluyor. Pratikleşirken, tüketilen hazır gıdaların oranı, basit karbonhidrat ve şeker tüketimi bir hayli fazlalaştı. Bu noktalar baz alınarak çocuk sporcuların da karbonhidrat tüketiminin fazla olması göz önünde bulundurulursa, diş sağlığı da olumsuz yönde etkilenebilmektedir.

Edindiğim mesleki tecrübelerime dayanarak, tedavi için gelen takım sporcuları ve spor lisesi  öğrencileri gerçekten trajik bir ağız sağlıksızlık tablosu sergilemekteler. 

Bunun nedeni tabi ki antrenmanlar sebebiyle artan enerji ihtiyaçlarını basit karbonhidrat ve şekerli yiyecek ve içecekleri fazla tüketerek gidermeleri. Biliyoruz ki profesyonel sporcu olmak için bu işe erken yaşta başlanılmakta ve sporcu beslenmesinde karbonhidrat tüketimi göz önüne alındığında bu durum ilerleyen yaşlarda ağız sağlığı açısından büyük problemler teşkil edebilmektedir. Oluşan çürükler eğer zamanında tedavi edilmezse, ilerleyen dönemlerde çürükler derinleşip akut ağrı ve abselere neden olup, sporcunun bu sefer yeterli beslenememesine ve performansının düşmesine sebep olmaktadır. Antrenmanlar esnasında bu tablo varsa akut bir durum mevcutsa bu enfeksiyonun hareketle beraber dolaşım yoluyla hayati organları etkileyebileceği kaçınılmaz olabilir. O nedenle kesinlikle enfeksiyon kontrolü ve gerekli tedaviler yapılmadan müsabakaya çikilmamalıdır. Düzenli diş hekimi kontrolü altında olmaları son derece önem taşımaktadır. 

Günümüzde çocukların diş sağlığı koruyucu ve önleyici sağlık yaklaşımında büyük önem kazanmaktadır. Eskiden olan “çocukların dişleri zaten düşecek tedavi ettirmeyelim ilaç veririz sonra da çekeriz nasıl olsa yenisi çıkacak “anlayışı bir sürü çene bozukluğunu ve gelişimi geri bir nesil yaratmaktan başka bir işe yaramadı. Maalesef buna sebep hem ülkemizin ekonomik koşulları ve diş hekimlerimizin bu yüzden bu anlayışa teslim olmalarıdır.

Detaylı olarak tedavi protokollerini tek sayfada anlatmak oldukça zor fakat bilgimiz olması açısından uygulanan koruyucu diş hekimliği tedavilerinden ve yeniliklerden bahsedeyim.

1)- Miniklerin dişlerine ebeveynlerinin gece yatmadan önce sürdüğü süt kazeinindenüretilmiş özel macunlar mevcuttur.Yutmada sakınca yoktur.

2)- Rutin diş hekimi kontrollerinde yine hekimin çocuğun yaşına göre özel florlu ajanlar uygulaması yoğun koruma sağlar. Yetişkinlere de uygulanabilmektedir.
6 ay –bir yıl kadar koruma sağlar.

3)- Ağız hijyeni eğitimleri: Hekiminizden bu eğitimleri isteyebilirsiniz. Bu eğitimler bakteri boyalarıyla yapılmaktadır (kırmızı yerler bakteri boyasıdır)           

Bu boyar maddeler dişlerin üzerindeki bakteri tabakalarını görünür hale getirir.Hastadan bu boyaları diş fırçalarken temizlemesi istenir.Sonuca bakılır ve yanlışlıklar düzeltilir. Doğru diş fırçalama ve diş ipi kullanımı öğretilir.

Çocuklara anlayacağı dilden resimli slaytlarla bu anlatılabilir ve hekim korkusunu yenmesi sağlanır.

4)Koruyucu ortodontik tedavi:Küçük yaşta farkedilen çene ve diş dizilimi bozuklukları  küçük ortodontik müdahalelerle giderilebilir.        

İleriye doğru olabilecek düzeltilmesi zor maliyetli tedavilere gerek kalmaz.

5)Fissür örtücüler ve dolgular: Bu işlem dişin retantif yüzeyinde temizlenmesi zor derin çukurcukları sterilize edip kapatarak temizlenebilirliği yüzeylerini yani dişin çiğneyici kolaylaştırmaktır. Günümüzde bu işlem LASER desteğiyle de yapılmaktadır.Günümüzde diş hekimliğinin her alanında (estetik diş hekimliği-diş eti hastalıkları-ortodonti braket yapıştırma” braket düşme olasılığı yoktur”-dolgu-kanal tedavileri-protez-cerrahi-implant-aft ülser tedavisi)kullanılmaktadır.Tedavi başarısı hekime ve hastaya memenuniyet kazandırır.Detaylı anlatmam burada zor olup genişçe ayrıca bu konuya yer vermek gerekir. 

 LASER NEDİR?

Laser kelime anlamı olarak tek renkli düz ve yüksek enerji taşıyan bir ışık demetidir.Halk arasında dolgu yapılırken kullanılan ışınlı dolgu diye tabir edilen durumla karıştırılmaktadır.Sert Doku erbium yag laserleri su ile birlikte çalışır. Enerji suda absorbe olur ve fotonlar su moleküllerini patlatır. Bu esnada sert doku da kalkar.

LASER KULLANIMININ AVANTAJI

Çalışırken titreşim olmaması ve dişe 1mm mesafeden tutulduğu için dişe dokunmadan Döner aletin titreşimi ve baskısı dental laserde yoktur. Baskı yapmadan tedavi yapılmaktadır.

Anestezi yani uyuşturma ihtiyacının çok az olması veya hiç olmaması.(vakaya göre ve hastanın ağrı eşiğine göre değişir).Genelde çocuk hastada dolgu yaparken anestezi gerekmediği durumlar oldukça fazladır.

Çalışılan bölgede steril bir bir bölge oluşturması ve bu yüzden sonra hassasiyet ve ağrı oluşmaması

Cerrahi işlem sonrası hastada ödem ve şişliğin çok az olması ve hasta konforunun ve iyileşmenin çok hızlı olması.

Diş hekiminden korkan hastalar ve özellikle hamilelerde ve kalp hastalığı olanbireylerde anestezi ihtiyacı olmadığı için laser kullanımı faydalıdır.(vaka ya göre değişkenlik gösterir

ÇOCUKLAR İÇİN FAYDALI MI?

Hekimin davranışı , tecrübesi ,bilgisi bu konuda önemli olup laserin titreşiminin olmaması ve baskı hissetmeyişi anesteziye çoğunlukla ihtiyaç duyulmaması onları ilk randevuda kazanmak adına iyi bir yaklaşım olacaktır.

Hepinize sağlıklı, dinamik, sportif günler dilerim.

DİŞ HEKİMİ FİTNAT FİŞEKCİ

            .

           

           

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

                                  

 

 

 

 

 

 

Bu makale 8 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Dt. Fitnat Fişekçi

Dt. Fitnat FİŞEKÇİ, 13 Haziran 1977 tarihinde Samsun'da doğmuştur. Lisans öncesi eğitimlerini Samsun'da tamamlamıştır. Ardından Hacettepe Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi'ni kazanmış ve 1999 yılında mezun olarak Diş Hekimi unvanı almıştır. Lisans eğitiminin ardından tekrar Samsun'a dönmüş olan Dt. Fitnat FİŞEKÇİ, 17 yıldır klinisyenlik yapmaktadır. 2011 yılında Almanya Aachen Üniversitesi Laser Mastership (Diş hekimliğinde Laser Terapileri konulu) diplomasını ve yine aynı yıl Almanya'nın Nürnberg şehrinde IFZI Enstitüsü'nde Prof. Dr. Malfred Lang yönetiminde "implant cerrahisi” alanında eğitim almıştır. Dt. Fitnat FİŞEKÇİ, 2014 yılında ise Almanya Mainz da J. Gutenberg Üniversitesi'nde klinik anatomi ve ileri cerrahi, implantoloji ve periontal cerrahi uygulamalarını içeren teorik ve pratik eğitimlerini tamamlamıştır. Ayrıca 2012 ...

Etiketler
Sporcu çocuklarda diş bakımı nasıl olmalı
Dt. Fitnat Fişekçi
Dt. Fitnat Fişekçi
Samsun - Diş Hekimi
Facebook Twitter Instagram Youtube