Amalgam dolgu değişimi

Amalgam Dolgu Değişimi

Amalgam dolgu değişimi

 

Amalgam dolgular şu an güncel literatürde olmayan daha önceleri oldukça rutin kullanılan gri dolgulardır. Bu materyalin literatürden kaldırılmasının temel sebebi elastisite modülü dediğimiz sertlik derecesinin doğal dişe göre oldukça yüksek olmasıdır. Özetle üzerine kuvvet geldiğinde diş kırılırken dolgu sağlam kalır. Bu da sağlam diş dokusunu tehlikeye atar.

Bir diğer amalgam dolgu değişimi sebebi de amalgamın içerisinde bulunan cıvadır. Cıva insan vücudu için toksik etki gösterir ve söküm işleminin de bu sebeple amalgam söküm prosedürüne uygun olması gerekmektedir. Amalgam dolgu değişimi, ortaya çıkan cıva buharını hasta ve hekimin solumaması için “rubberdam” dediğimiz lastik bir örtü altında çok iyi vakum ve havalandırma eşliğinde yapılmalıdır.

Estetik açıdan da gri dolgular ciddi bir rahatsızlık sebebidir. Amalgam dolgu değişiminin gerekli tedbirler alındıktan sonra bir tehlikesi yoktur.

Bu makale 14 Ocak 2022 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Uzm. Dt. Burak Ağar

Uzm. Dt. Burak Ağar , Hacettepe Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesini bitirmiş ardından Hacettepe Üniversitesi Protetik Diş Tedavisi Anabilim Dalı’nda uzmanlığını tamamlayarak Diş Doktoru ünvanını almıştır. Ankara’da uzun bir süre boyunca çok değerli kliniklerde Protetik Diş Tedavisi ve Protez uzmanı olarak çalıştıktan sonra Bursa’da ortağı olan Uzman Cerrah Yasin BULUT ile birlikte EON Dental’i kurmuştur.

Uzm. Dt. Burak Ağar , mesleki çalışmalarına EON Dental Kliniği'nde devam etmektedir.

Uzm. Dt. Burak Ağar
Uzm. Dt. Burak Ağar
Bursa - Diş Hekimi
Facebook Twitter Instagram Youtube