Çemen otunun faydaları

Çemen otunun faydaları

Çemen otu;Kuzey Afrika ve Hindistan kökeninden gelip soya fasülyesinin bir türüdür.Kan şekeri düşürücü etkisi vardır.Çemen otunun posa içeriği yüksek olup tokluk merkezini uyararak besin alımının azalmasında görev alarak kilo kontrolünde etkisi bulunmaktadır.Yapılan bir çalışmada hafif şişman bireylerde çemen otu tüketen bireylerde doygunluk artarken acıkma hissi düşük seviyede görülmüştür.

Toplum olarak beyaz ekmekten vazgeçemediğimiz yörelerimiz var.Bunun önüne ne kadar geçmeye çalışsak da beyaz ekmek tüketildiğinde özellikle diyabet tanısı olan ya da diyabet riski olan bireylerde kan şekeri hızlı bir şekilde yükseldiğini ve bununla birlikte diyabetin yanından diğer hastalıkları da beraberinde getirdiğini maalesef ki görmekteyiz.Malezya da yapılan bir çalışmada beyaz ekmeğin içerisine çemen otu eklenildiği takdir de kan şekeri sade beyaz ekmek tüketenlere göre daha az yükselttiği görülmüştür.

*Anne sütüne destekçi olarak çemen otunun nasıl faydası var?

Journal of Multidisciplinary Healthcare çalışmasında süt arttıran besinler arasından bakıldığında çemen otu ilk sıralarda yer almaktadır. Huggins ve ark.’nın yaptığı bir çalışmaya göre çemen otu kullanımı ile 1200 annenin sütünün 1-3 saat içinde arttığını rapor etmişlerdir.İster çay olarak tüketin ister yemeklerinizin içine katarak da besin içeriği zenginleştirebilirsiniz.Hem annelerin süt içeriği kaliteli,bol ve zengin olur hem de bebekleri ve kendileri için antioksidan kapasitelerini arttırmış olurlar.

*Kolestrolü nasıl etkiliyor peki?

Tip 2 diyabetli hastalar üzerinde yapılan çalışmada; yaşam koşullarını değiştirmeden 6 ay boyunca düzenli tüketilen çemen otunun, bireylerin kan kolesterol, trigliserit ve LDL(kötü kolesterol) seviyesini düşürürken HDL(iyi kolesterol) seviyesini arttırdığı gözlemleniyor. Araştırma; çemen otunun bu özelliğinin içeriğindeki diyet lifi türü olan galaktomannanın, intestinal lipaz aktivitesine karşı baskılayıcı etki göstererek kolesterol ve LDL emilimini ciddi oranda geciktirirken, HDL artışını da desteklediğini söylüyor.

Genç kızların genetik haricinde sağlıksız beslenme ve sedanter yaşam sonucunda vücutlarının armut tipi şekline dönüşmesiyle regl düzensizlikleri görülmektedir.Bu düzensizlik kontrol altına alınmazsa aşırı kilo alınır,vucudun bazı bölgelerinde kıllanmalar görülür,insülin direnci baş gösterir.Bütün bunlarda özetle polikistik over yani çikolata kisti (PCOS) şeklinde tanımlanmaktadır.2015 yılı International Journal of Medical Sciences’ta çemen otu içeren takviyelerle PCOS lu bireyler arasında yapılan araştırma sonucuna göre çemen otu, PCOS tedavisinde olumlu etki gösterebilmektedir.Çalışmaya görePCOS’lu kadınlarda 90 günlük çemen otu ekstraktı takviyesi sonrasında, ovaryum völümünde ilkine göre azalma, kist boylarında küçülme, menstrual siklüsün düzene girmesi gibi sonuçlar elde edilmektedir. Ayrıca PCOS’ta artan LH/FSH hormon oranı, bu takviyeyle azalmaya geçiyor. Bunun yanında hamile kalmak isteyen bireyler arasından da takviye tüketimiyle hamile kalan bireyler de oluyor.Çemen otu PCOS'un kesin çözümü değildir.Ancak diyetisyeniniz tarafından yeterli ve dengeli miktarda tüketildiği takdir de faydasını görmeniz mümkün olmaktadır.Herşeyin dengeli düzenli yeteli tüketimesi makbuldür.

 

Bu makale 19 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Uzm. Dyt. Rukiye Kart Satılmış

Uzman Diyetisyen Rukiye KART SATILMIŞ, 2014 yılında Başkent Üniversitesi Beslenme ve Diyetetik Bölümü´nden mezun oldu.2018 yılında aynı üniversitede Sağlık Çalışanlarının Diyetisyenlere Yönelik Tutum ve Davranışlarının Belirlenmesi adlı Yüksek Lisans Tez çalısmasını tamamlayarak Klinik Diyetisyenlik alanında uzmanlığını aldı.

2014-2022 yılları arasında Ufuk Üniversitesi Dr. Rıdvan Ege Hastanesi´nde hem Klinik hem de Poliklinik diyetisyenliği olarak görev aldı.

Nisan 2022 yılından itibaren Uzman Diyetisyen Rukiye Kart Beslenme ve Sağlıklı Yaşam Merkezi'ni Ankara'da kurmuş olup sağlıklı beslenme ve diyet uzmanı olarak hizmet vermeye devam etmektedir.
 

Etiketler
Beslenme önerileri
Uzm. Dyt. Rukiye Kart Satılmış
Uzm. Dyt. Rukiye Kart Satılmış
Ankara - Diyetisyen
Facebook Twitter Instagram Youtube