Yağ yakımını kolaylaştıran ipuçları

Yağ yakımını kolaylaştıran ipuçları

Doğrudan yağ yakımını sağlayan bir besin yoktur, tek tip beslenme bu nedenle önerilemez. Sadece bazı besinler içeriğindeki maddelerle yağ yakımını destekler. Beslenmenizde  yağ yakımını destekleyen besinlerin bulunması kilo vermenizi hızlandırır.

Günde 4-6 öğün şeklinde beslenmeye çalışın. Aralıklı beslenerek kan şekeri seviyenizi dengede tutarken aynı zamanda metabolizmanızı hızlandırabilirsiniz.

Yapılan araştırmalar düzenli ve aynı saatte yapılan proteinden zengin kahvaltıların yağ yakımını artırdığını göstermektedir. Güne mutlaka kahvaltı ile başlayın. Herhangi bir sağlık probleminiz yoksa sabahları az yağlı beyaz peynir ya da haşlanmış yumurtayı sofranızdan eksik etmeyin.

Glisemik indeksi yüksek ve işlenmiş gıdalar vücutta hemen yağ olarak depolanır; basit şeker içeren gıdalar ( hazır meyve suları, gazlı içecekler, kek, pasta, kurabiye vb), paketli yiyecekler ( şeker içeriği olan tüm paketli gıdalar, bisküvi, çikolata), rafine edilmiş tahıllar ( pirinç, erişte, beyaz un vb) vücutta yağlanmayı artırır.  Mümkün olduğu sürece bu besinlerde uzak durun.

Sağlıklı yağ içeren besinler tüketin. Yağlı besinlerin kilo artışına neden olduğuyla ilgili yanlış bir algı vardır. Krema, mayonez, kızartmalar, cips gibi yağ içerikli besinler elbette kilo artışına sebep olur. Ancak omega-3 ve omega-9’dan zengin  besinlere  beslenmenizde yer vermeniz yağ yakımınıza yardımcı olacaktır; balık , ceviz, badem , zeytinyağı , keten tohumu  gibi kaliteli yağları içeren besinler  yağ yakımını destekleyecektir, en önemli nokta ise porsiyon kontrolü, zeytinyağı dahi olsa 1 gram yağ 9 kalori içerir,  günlük almanız gereken kaloriye uygun miktarlarda tercih edin. 

Doğru bir egzersiz programıyla beslenme programınızı destekleyebilir, hedefinize daha kısa sürede ulaşabilirsiniz. Yağ yakımı için özelikle kardio egzersiz önerilir. Kardio size kalori harcatan, su atmanızı sağlayan ve metabolizmanızı artıran aktivitelerdir. En önemli özelliği ise sporu bıraktığınızda bile  ilerleyen saatlerde  metabolizmanız çalışmaya devam edecek ve yağ yakımınız da devam edecektir.

Yağ yakımını destekleyici besinler; 

Tarçın

Keten Tohumu

Hindistan cevizi yağı

Zencefil

Yeşil çay

Kahve

Elma Sirkesi

Çiğ badem/Çiğ Fındık

Yağsız süt ürünleri

 Ispanak ve diğer yeşil yapraklı sebzeler

 Brüksel lahanası ve  beyaz / kırmızı lahana

 Balkabağı

 Nar, Ananas, Kırmızı Meyveler, Kivi, Greyfurt

Limon

Bu makale 7 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Uzm. Dyt. Cansu Teke

Etiketler
Besinler
Uzm. Dyt. Cansu Teke
Uzm. Dyt. Cansu Teke
Kırşehir - Diyetisyen
Facebook Twitter Instagram Youtube