Boyun fıtığı ( servikal disk hernisi ) hakkında

Boyun fıtığı ( servikal disk hernisi ) hakkında

Boyun bölgesinde toplam 7 adet omur bulunmaktadır. Omurgalar arasında disk adı verilen, kıkırdak dokudan oluşan, yastıkçık görevi gören yapılar mevcuttur. Çeşitli sebeplerden dolayı diskin öne veya arkaya doğru taşması omurilik kanalına ve sinir köklerine bası uygulayabilir. Bu tablo boyun bölgesinde görüldüğü zaman servikal disk hernisi (boyun fıtığı) olarak adlandırılır.

Yaşa bağlı olarak disklerde bozulma,
Trafik kazası, çarpma gibi nedenlerle oluşan travmalar,
Boyun kasalarının güçsüz olması,
Sürekli uygunsuz boyun pozisyonunda çalışma (örneğin; sürekli bilgisayar kullanımı) ve hareketsizlik gibi etmenler boyun fıtığına sebep olabilir.

Boyun Fıtığının ;

Boyun ağrısı veya omuz ağrısı
Ellerde veya kollarda şiddetli ağrı, uyuşma, sızlama ve kuvvetsizlik gibi belirtileri vardır.

Çoğumuz yaşamamızın belirli dönemlerinde en az bir kez şiddetli boyun ağrısı veya tutulması yaşamışızdır. Ancak HER BOYUN AĞRISI BOYUN FITIĞI OLDUĞU ANLAMINA GELMEZ❗️Çoğu zaman omuzdan kaynaklanan ağrılar da boyun fıtığı ile karışabilir. Bu yüzden mutlaka bir doktor tarafından detaylı bir muayene ve değerlendirme yapılması gerekir.

Günümüzdeki modern tanı yöntemlerinden olan Manyetik Rezonans Görüntüleme (MRG) ile boyun fıtığı teşhisi konulmakta ve derecesi belirlenebilmektedir. Ancak Boyun fıtığının teşhisinde en önemli kriter, klinik muayene ve hekimin gözlemleme tecrübesidir.

Boyun fıtığın tedavisi fıtıklaşmanın seviyesine, omuriliğe yaptığı basının derecesine bağlıdır. Tüm boyun fıtıklarında aynı şikayetler yaşanmayabilir. Bu yüzden tedavi programı kişinin yaşadığı şikayetler göz önünde bulundurularak tamamen kişiye özel hazırlanmalıdır.

Boyun fıtıklarından korunmada boyun kaslarının kuvvetlendirilmesi önemli yer tutar. Fizyoterapistiniz tarafından size özel oluşturulan egzersiz planı ile boyun kaslarını kuvvetlendirmek mümkündür.

Bunun yanı sıra boyun fıtığının sebep olduğu bazı ağrılar için de fizik tedavi ve manuel terapi uygulanması şikayetlerinizi azaltır, fıtığın ilerlemesine engel olur.

Bu makale 25 Şubat 2021 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Fzt. Gurbet Kargın

Fzt. Gurbet Kargın, lise eğitimini Haydarpaşa Bülent Akarcalı Sağlık Meslek Lisesi'nde tamamladıktan sonra, İstanbul Gelişim Üniversitesi Fizyoterapi ve Rehabilitasyon bölümünü başarıyla tamamlamıştır.  Bir dönem Pediatrik (Çocuk Sağlığı) Rehabilitasyon alanında çalışmıştır. Ayrıca Ortopedik Rehabilitasyon, Ampute Rehabilitasyonu, Nörolojik Rehabilitasyon, Sporcu Rehabilitasyonu, Kadın Sağlığı Rehabilitasyonu, Klinik Pilates, Manuel Terapi, IASTM Yumuşak Doku Mobilizasyonu, Kinezyolojik Bantlama alanlarında eğitimler almıştır.  Bir yandan da Klinik Pilates eğitmenliği yaparak hastalarının yıllarca süren inatçı ağrılarını ortadan kaldırıp, ağrısız bir yaşam sürmelerine katkıda bulunmaktadır. Şu anda İstanbul Sultangazi'de bulunan Fizyocentral Sağlıklı Yaşam Merkezinde Fizyoterapi ve Rehabilitasyon alanında hizmet vermektedir. ...

Etiketler
Boyun fıtığı ameliyatı
Fzt. Gurbet Kargın
Fzt. Gurbet Kargın
İstanbul - Fizyoterapi
Facebook Twitter Instagram Youtube