Botox ile ilgili mitler ve gerçekler

Botox ile ilgili mitler ve gerçekler

Medikal estetik alanında en çok kullanılan ürün botoksdur. 20 yıllık geçmişi ile yüksek hasta memnuniyetine sahiptir.

19. yüzyıldan beri bilinen Botulinum maddesi, sadece estetik alanda değil aynı zamanda çeşitli hastalıkların tedavisinde de tıbbi tedavi amacıyla da kullanılmaktadır ve yüz güldürücü sonuçlar elde edilmektedir.

Botoks, üretim sürecinde güvenilir ve yüksek teknolojik adımlardan geçmektedir. Tekrarlayan şekilde ve düzenli yapılması durumunda, uzun süreli etkinlik elde edilebilir. İlk defa yapılan botoksun etkisi, kişiden kişiye değişse de ortalama 4-6 ay sürerken bir sonraki seans sonrası 6-8, bir sonrasında 8-10 aya kadar çıkabilir. Yani, her uygulamanın etkisi bir öncekinden daha uzun sürer.

Botoks ile artık hastaların doğal sonuçlar elde edebilmesi sağlanmaktadır. Eskiden olduğu gibi ifadesiz ve mimiksiz bir yüz tercih edilmez. Bu yüzden eskiye göre yapılan botoks miktarı revize edilmiştir. Bu şekilde, mimikler korunurken kırışıklık ve çizgiler azaltılır.

Botoks uygulamasının, çizgilerin ilk oluşmaya başladığı yıllarda yapılması daha etkili sonuçlar vermektedir. Bu şekilde, çizgiler yerleşmeden ve derinleşmeden önlem alınmış olur. Bir nevi koruyucu tedavi yapılmış olunur. Günümüzde en az kadınlar kadar erkekler de botoks yaptırmaktadırlar. Çünkü, botoks uygulamaları artık dışarıdan belli olmayan, hastanın doğal görünümünü bozmadan yapılabilmektedir.

Botoksun medikal yüz estetiği dışında aşırı aktif mesane, aşırı terleme, migren, şaşılık gibi birçok endikasyonu da bulunmaktadır. Etkinliğini, medikal yüz estetiği dışında bu terapötik alanlarda da göstermektedir. Dünya sağlık örgütü, şiddetli migrende botoks tedavisinin yapılmasını onaylamıştır. Bunun dışında koltukaltı, el ve ayak aşırı terlemesinde de botoksun kullanımı onaylanmıştır. Gerek migren gerekse aşırı terleme durumunda botoks ile oldukça etkili sonuçlar alınmaktadır.

Araştırmalara göre, yaklaşık olarak 58.6 milyon insan cerrahi olmayan estetik tedaviler ile ilgileniyor. Fakat bu kişilerin yalnızca %9’u enjektabl yüz uygulamaları için harekete geçebiliyor. Kadınların ilgiyle takip ettiği estetik tedaviler konusunda cerrahi olmayan estetik prosedürler için uygulama şekli, uygulama süresi, uygulamanın güvenliliği gibi birçok konuda, kulaktan kulağa yayılan hikayeler bazen gerçek dışı bilgiler içerebiliyor ve tedirginliğe neden oluyor.

Gerçek bilgiye ulaşarak doğru kararlar verilmesini sağlamak amacıyla botoks uygulamaları ile ilgili mitlere gelin hep beraber bakalım,

 

BOTOKS yılan zehiri midir?

Hayır. Botoks bir ilaçtır. Özel bir bakteriden üretilmiş doğal, saflaştırılmış protein esaslı bir ilaçtır.

 

BOTOKS güvenli midir?

Evet. Botoks, Türkiye’de Sağlık Bakanlığı tarafından ve dünyada 70’ten fazla ülkede onaylı, 2000’in üzerinde bilimsel çalışma yapılmış bir ilaçtır. 20 yıldır kullanılmaktadır. Her yıl milyonlarca kişi bu uygulamaları güvenle tercih etmektedir.
 

BOTOKS uygulamasının etki süresi kaç aydır?

BOTOX etkisi hastadan hastaya ve uygulanan doza bağlı değişiklik gösterebilir, etki süresi ortalama 4-6 aydır. İlacın etkisi, enjeksiyondan 2-3 gün sonra belirmeye başlar, 1-2 haftada tam olarak ortaya çıkar.

 

BOTOKS tekrarlandıkça, etkinliği azalır mı?

Teorik olarak Botoksa karşı antikor gelişme olasılığı mümkün olsa da, yüz estetik uygulamalarında şimdiye kadar Botoksa karşı gelişmiş ve klinik etkinliği azaltıcı herhangi bir antikor gelişimi saptanmamıştır.

 

Botoksun üretim sürecinde değişiklik yapıldığı için etki eskisi kadar uzun sürmüyor mu?

Botoksun üretim sürecinde herhangi bir değişiklik olmamıştır. Uzun yıllardır aynı standartlarda, FDA ve Avrupa İlaç Dairesi kriterlerine uygun yüksek teknolojili üretim yapılmaktadır.
 

BOTOKS uygulaması ağrılı mıdır?

Bu uygulama öncesinde lokal anestezik krem ile uygulama bölgesi uyuşturulur, böylece enjeksiyon oldukça ağrısızdır.

BOTOKS uygulaması sonrasında nelere dikkat edilmelidir?

Uygulama sonrasında cildinizde geçici hassasiyet, şişkinlik veya morarma olabilir, fakat bu durum sosyal hayatınıza dönmenizi engellemez. 12 saat makyaj yapılmamalı, 2 hafta direkt güneş ışığı, hamam, sauna, solaryum, buhar banyosu, sıcak duş gibi sıcak ortamlardan kaçınılmalıdır.

BOTOKS uygulandığında yüz ifadesinin kaybolduğu söyleniyor, doğru mu?

Hayır, bu doğru değildir. Bu hekimin kontrolünde ve hastanın talebi ile gerçekleşen bir uygulamadır. Uygulanan doz ve bölge seçimi ile hem kırışıklıkların giderilip hem de mimiklerin kullanılması mümkündür.

BOTOKS uygulamalarına devam etmezsem kırışıklıklarım daha kötü olur mu?

Hayır. Kırışıklıklarınız yavaş yavaş tedavi öncesi durumuna geri döner.

BOTOKS ve dermal dolgular aynı amaç için mi kullanılır?

BOTOKS dinamik, dermal dolgular ise statik ( yerleşmiş ) kırışıklık ve yüz şekillendirme için kullanılır. Etki mekanizmaları ve uygulama alanları birbirinden farklıdır. Bir hastanın hem Botoks hem dermal dolgu uygulamasına ihtiyacı olabilir. Dermal dolgular doğal bir madde olan hyalüronik asitten oluşmaktadır.

BOTOKS dudaklarda kullanılır mı?

Hayır. BOTOKS dinamik kırışıklarda kullanılır. Dudak dolgunlaştırmak için dermal dolgu maddeleri kullanılmaktadır.

BOTOKS enjeksiyonu yerine kremlerle kırışıklıkları aynı seviyede gidermek mümkün müdür?

Hayır, bu mümün değildir. Botoks, doktor tarafından kas içerisine enjekte edilen ve dinamik kırışıklıkları etkin şekilde gideren bir tedavidir. Kremler ise cildi besleme, nemlendirme, güneşten koruma ve çok hafif yüzeyel kırışıklıkları giderme işlevlerini yerine getirir.

BOTOX uygulaması nerede yaptırılır?

Bu uygulamayı yetkili ve tecrübeli bir tıp doktoru yapabilir. Tıp doktoru olmayan kişilerin bu enjeksiyonu yapması yasal değildir.

Bu makale 11 Aralık 2020 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Uzm. Dr. Şafak Göktaş

Uzm. Dr. Şafak GÖKTAŞ, 18 Mayıs 1980 tarihinde Ankara'da doğmuştur. Çocukluğu, babasının da doktor olması sebebiyle pek çok farklı şehirde geçmiştir; Ankara, Eskişehir, İstanbul ve Erzincan gibi. Yine babasının mecburi hizmeti nedeniyle 6 sene Erzincan’da yaşamış ve ilköğrenimini Erzincan’da tamamlamıştır. Bu süreçte Anadolu kültürü ile tanışma fırsatına sahip olmuş ve hayatı boyunca sürdüreceği değerli arkadaşlıklar kurmuştur. 1992 yılında yaşanan büyük Erzincan depreminde oturdukları SSK lojmanındaki apartman tamamen yıkılmış ve enkaz altından sağ kurtularak ailecek ikinci hayatımız adını verdikleri yeni hayatlarına başlamışlardır. Ardından İstanbul’a gelmişler ve Uzm. Dr. Şafak GÖKTAŞ, ortaokul ve lise öğrenimini İstanbul’da, hayat görüşünün de temellerini attığını söylediği, şehrin en iyi okullarından olan Hüseyin Avni Sözen Anadolu L ...

Etiketler
Botoks uygulaması
Uzm. Dr. Şafak Göktaş
Uzm. Dr. Şafak Göktaş
İstanbul - Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji
Facebook Twitter Instagram Youtube