Bonding nedir? bonding sisteminin avantajları

Bonding nedir? bonding sisteminin avantajları

Bonding yapıştırma demek. Neyi yapıştırıyoruz? Kompozit rezin esaslı doldurucu maddeleri ihtiyaç olan yerlere. Örneğin ön bölge dişleriniz arasında hafif aralıklar varsa, boşluğu oluşturan her iki dişin ilgili tarafına veya sadece bir tanesine, dişte herhengi bir aşındırma yapmadan bu malzemeleri yapıştırıp ekliyoruz ve aralık tamamen kapanıyor.
Veya ön diş kırıklarında, kırık kısmı yine bu sistemle tamamlıyoruz. Kullanılan malzemenin kalitesine göre ve hekimin uygulama becerisine bağlı olarak gerçek diş dokusu ile eklenen kısım arasında fark hiç oluşmaz veya yok denecek kadar az. Doğru tabakalama tekniği kullanıldığı takdirde son çıkan yeni malzemeler doğal diş dokusunu hem renk, hem ışık geçirgenliği açısından çok iyi taklit ediyor.
Bu şekilde ufak tefek düzeltmeler yapılacaksa, genel olarak dişlerin formu, dizilişi ve renginden hasta memnunsa bonding alternatiftir. Daha ileri durumlarda gülüş tasarımı, porselen lamina, zirkonyum, cam seramik kuronlar devreye giriyor.

Bonding Sisteminin Avantajları:

– Diş yüzeyinde hiç aşındırma yapılmaz. Minimal invaziv girişim ile etkin sonuç alınabilir.
– Oldukça kısa sürer tek seansta birkaç diş yapılabilir.
– Ekonomiktir.

Avantajları yanında bazı dezavantajları da malesef zaman zaman karşımıza çıkıyor. Aşırı çay kahve sigara tüketimi ve bakımın da zayıf olduğu durumlarda, ilk günkü renginde değişim olabiliyor. Ya da eğer diş boyu uzatma veya kırık tamir işlemi yaptıysanız, yine kullanıma bağlı olarak ek yerlerinde kırık veya düşme tabi ki oluşabilir. Adı üstünde “bonding ” dedik yani yapıştırma .. Sert cisimlerin kapağını açma,tırnak yeme alışkanlığı, sert kabuklu kuruyemişleri dişlerle ayıklama gibi davranışlar sadece bonding uygulamasında değil , laminalar , full kuronlarda da hatta hiç işlem görmemiş doğal dişlerle dahi yapılmaması gerekir.

Bu makale 14 Haziran 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Uzm. Dr. Dt. Dentamer Diş Kliniği

3D Dijital Gülüş Tasarımı, Ortodonti, İmplantoloji, Dişeti Hastalıkları ve Cerrahisi, Çene Cerrahisi, Sabit ve Hareketli protez, Radyoloji, Çocuk Diş Hekimliği, Tedavi, Endodonti Tüm Diş Hekimliği branşlarında en üstün digital teknoloji ile donatılmış kliniğimizde uzman kadromuz ile hizmetinizdeyiz…

16 Eylül 2017 de açtığımız Bursa Balat Kavşağı Berk Platin İş Merkezindeki üç katlı kliniğimiz Teknolojik ve digital cihazlarla estetik Diş hekimliği uygulamaları ve özellikle 3D Gülüş tasarımı konusunda ülkemizde öncü kliniktir. Yaklaşık 20 yıldır özel Diş Doktoru olarak hizmet ettiğimiz Bursa’ya bu kliniğimizi kazandırmanın büyük mutluluğunu yaşıyoruz. Teşekkürler..

Etiketler
Bonding nedir
Uzm. Dr. Dt. Dentamer Diş Kliniği
Uzm. Dr. Dt. Dentamer Diş Kliniği
Bursa - Diş Hekimi
Facebook Twitter Instagram Youtube