Ağız kokusu (halitosis)

Ağız kokusu  (halitosis)
Kötü ağız kokusu, sosyal ilişkilerde problemlere neden olur. Ağız kokusu kolayca ifade edilmediği için arkadaşlıkları, evlilikleri olumsuz yönde etkileyebilmektedir. Hatta boşanmalara bile neden olmaktadır. 

Günümüzde oldukça yaygın ve önemli bir sorundur. Sosyal ortamlarda sizi ve diğer insanları rahatsız edebilir. Ağız kokusu bir hastalık değildir ancak çok önemli hastalıkların işaretçisi olabilir. Ağız kokusunun fizyolojik mi yoksa bir hastalık kaynaklı mı olduğunu belirlemek için öncelikle bir diş hekimi muayenesi şarttır.

Fizyolojik Ağız Kokusu: Her sağlıklı insanda sabah uyandığında sindirim kanalında biriken gazlar, ağız kuruluğu nedeni ile çoğalan bakteriler ağız kokusuna neden olabilir. 

Dişleri ve dili fırçalayarak, dişlerin arasındaki birikintileri diş ipi ile temizleyerek, ağız gargaraları kullanarak ağız kokusu giderilebilir. 

Beslenme sonrasında da nefeste kötü koku olabilir. Örneğin sarımsak veya soğan gibi kokulu gıdalardan kana geçen uçucu bileşikler akciğerden atıldıkları için kokuya neden olabilirler.

Patolojik (Hastalık belirtisi olan) Ağız Kokusu: Bu hastalar genellikle diş hekimine ağız kokusu şikayetiyle başvuruda bulunmazlar. Ağız kokusunun farkında değildirler veya zaman zaman olabilen geçici ve normal ağız kokusu olduğunu zannederler. 

Bu bireylerin iyiliği ve sağlığı için yakınları tarafından uyarılmaları gerekir. 

Özellikle burun tıkanıklığı, barınak yeri olabilen kron köprü ve çürük dişlerde, oksijensiz ortamda yaşayabilen (anaerop) bakteriler ürerler ve bunlar ağız kokusuna neden olurlar. Bu nedenle üst solunum yollarında ve ağız ortamında oksijenin ulaşamadığı tıkalı yerler bulunmamalıdır.

Ağız Kokusunun Nedenleri:
• Sinüs ve akciğer kaynaklı enfeksiyonlarda,
• Şeker hastalığı (aseton kokusu gibidir)
• Böbrek yetmezliği (balık kokusu gibidir)
• Karaciğer yetmezliği
• Metabolizma bozuklukları (zaman zaman ortaya çıkar, balık kokusu gibidir)
• Açlık (oruçlu olmak), diyet, ağız kuruması, 
• Burunda tıkanıklık
• Ağız boşluğu kokusu
• Kadınlarda menopoz

Ağız Boşluğu Kaynaklı Ağız Kokusunun Tedavisi
• Ağız ve diş bakımınıza daha çok önem verin. Diş çürüklerini, dişeti iltihaplarınızı tedavi ettirin.
• Ağzınızdaki protez ve köprüleri diş hekiminize kontrol ettirin. Altı kapalı köprüler ve yerinden oynamış kaplamalar mutlaka kokuya neden olurlar.
• Sakız çiğneyin (tükürük akışını arttırarak kokunun azalmasını sağlar)
• Uyumandan önce mutlaka burnunuzu yıkayın ve rahat nefes alabildiğinizden emin olun. 
• Uyurken ve gün içinde ağız kapalı olarak burundan nefes alıp verin.
• Tarçın ve kakule gibi kokulu baharatlar kullanın veya küçük draje şekerlerden çiğneyin. (Diş dostu, çürümeye neden olmayan)
• Daha fazla su için
• Beyaz un, beyaz şeker, glukoz, fruktoz şurubu ile tatlandırılmış hazır gıdalar ağız içindeki bakteriler için iyi birer besin maddeleridir. Tüketimlerini azaltın.
• Lokmalarınızı çok iyi çiğneyin.
• Diş ipi kullanın.
• Sigara içmeyin.
• Ağız kokusunu gideren çinkolu diş macunu ( Signal Nutri-activ) ve gargara kullanın (Pharmol)

Dişlerinizi ve Dişetlerinizi Koruyun
Diş çürükleri, diş eti iltihapları ağız kokusunun önemli nedenlerindendir. Ağız içindeki herhangi bir diş eti hastalığı bakteri üremesini (özellikle Anaerob- havasız ortamda üreyen) sağlar ve ağız kokusuna neden olur.

Ağızda Var Olan Protez ve Köprüleri Kontrol Ettirin
Ağız içindeki hasarlı köprü ve diş protezleri zamanla barınak yerine dönüşürler ve gıda birikmesine ve bakteri üremesine neden olurlar. Bu durumlarda protezlerin onarılması veya yenilenmeleri gerekir.

Sakız Çiğneyin
Tükürük ağız ortamını ve dişleri her türlü tehlikelerden korur. Ağız kokusu ile savaşmanın da en etkili yolu tükürük akışını arttırmaktır. Ağza giren her türlü yabancı madde buna sakızlar da dahil ve çiğneme, tükürük refleksini harekete geçirir. 

Tükürüğün içindeki enzimler yiyecek artıklarını parçalar. Güçlü bakteri öldürücü etkisi vardır. Bu nedenle şeker hastalığı gibi bazı hastalıklarda veya pek çok ilacın yan etkisi olarak ortaya çıkan ağız kuruluğunda ağız kokusu olur. Uyurken gece boyunca tükürük salgısı azalır ve ağzınızın içindeki yemek parçacıkları uzun süre burada durur. Bakteriler de onları kullanır ve çürütür. Bu çürüme ağız kokusuna neden olur. 

Daha Fazla Su İçin
Özellikle yaşla artan vücut kuruması pek çok yönden dikkat edilmesi gereken bir durumdur. Çok su içmenin birçok yararı vardır ve ayrıca dilinizin kurumasını da önleyerek ağız kokusunu önleyebilir. Su ağız içindeki bakterilerin miktarını da azaltır. Ayrıca tükürük salgısını artırarak da yardımcı olur. 
 

Asla Burnunuz Tıkalı Uyumayın
Sinüzit gibi hava yolu rahatsızlıkları ve burun tıkanmasına neden olan diğer durumlar geceleri ağızdan nefes almamıza neden olur. Bu durum ağzı ve boğazı kurutarak bakterilerin üremesi için ideal bir ortam oluşturur. Azalan tükürük salgısı durumu daha kötü hale getirir. Bu nedenle kesinlikle burnunuz tıkalı uyumamalısınız. 

Basit Şeker Tüketiminizi Azaltın
Beyaz un, beyaz şeker, glukoz/fruktoz şurubu ile tatlandırılmış tüm hazır gıdalar ağız içindeki bakteriler için değerli besin maddeleridir. Bu tür şekerleri çok kolay kullanarak hızla çoğalırlar. Basit şekerler (atıştırmalık tüm şekerli gıdalarda olduğu gibi) diş çürüklerine neden olurlar. Tüketilen besin maddesinin miktarı değil tüketim sıklığı çürüklere ve ağız kokusuna neden olur.

Lokmaları İyi Çiğneyin
Bu sayede yiyeceklerle tükürük salgısı iyice karışır ve ağızda yemek parçası kalma olasılığı düşer, ayrıca ağızda kalan bakteri sayısını da azaltır.

Diş İpi Kullanın
Diş ipi sayesinde fırçanın çıkaramadığı diş aralıklarındaki yemek artıklarını temizleyebilirsiniz. Çürükler en çok iki diş arasından ve dişlerin üzerindeki girintilerden başlar. 

Sigara İçmeyin
Sigara içmek ağız kuruluğuna, ağız sıcaklığının değişmesine ve içindeki zehirli maddeler nedeni ile diş eti dokusunun iyileşmesine engel olduğu için ağız kokusuna sebep olur. Sigaradan duman emilirken ağız mukozası da sürekli vakumlandığı için ağız mukoza dokusu sürekli kızarık ve iltihaplanmaya yatkındır.
 

Bu makale 19 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Dr. Dt. Remzi Ülgen

Dr. Dt. Remzi ÜLGEN, 1953 yılında Şanlıurfa'da doğmuştur. Lise eğitimini 1970 yılında Ankara Cumhuriyet Lisesi'nde bitirdikten sonra Ege Üniversites Diş Hekimliği Fakültesi'nde başladığı lisans eğitimini 1975 yılında tamamamıştır. 1976-1987 yılları arasında Çorum Alaca Sağlık Merkezi'nde görev yapmıştır. 1996 yılından itibaren İstanbul Diş Hekimleri Odası Toplum Ağız Diş Sağlığı Komisyonu'nda, Tüketici Hakları Komisyonu'nda ve TDB Tüketici Hakları Komisyonu'nda komisyon üyesi olan Dr. Dt. Remzi ÜLGEN, 1 yıl Okçu Musa İlköğretim Okulunda komisyon üyesi olarak, 5 yıl ise Türkiye’de Ağız ve Diş Sağlığı Kapasitesinin Arttırılması Uygulama Projesinde (Bilecik-Osmaneli) çalışmalar yapmıştır. 1. Bursa Ağız Diş Sağlığı Kurultayına, 1. Diş Hekimliği Tüketici Hakları Kurultayına, Mersin Ağız Diş Sağlığı Hizmetlerinin Finansmanı, Örgütlenme ve ...

Etiketler
Fizyolojik ağız kokusu
Dr. Dt. Remzi Ülgen
Dr. Dt. Remzi Ülgen
İstanbul - Diş Hekimi
Facebook Twitter Instagram Youtube