20 yaş dişi ne zaman çekilmelidir ?

20 yaş dişi ne zaman çekilmelidir ?

Merhaba sayın okurlarım. 10 yıllık bir hekim olarak kendi tecrübelerimden yola çıkarak konu hakkında fikrimi belirtmenin daha doğru olacağı düşüncesindeyim. Meslekte geriye dönük tedavi için bana başvuran binlerce hastada gözlemlediğim kadarıyla 20’lik dişler, diğer bir adı ile “akıl dişi “ ingilizceden gelir bu isim “Wisdom Tooth” derler, çenede oluşumu 17 yaş civarında olur ve de ağızda ort. 20’li yaşlarda görünmeye başlar. Çene içerisinde kendine yer bulamayan bu dişler genellikle gömülü olarak kalmakta ve ağrılı bir tabloyla kendini göstermektedir.

Bir uzman olarak fikrim probleme sebep vermeden gerek operasyonla gerekse ağızda düzgün konumlanamadığı durumlarda direk çekilmek suretiyle bu dişlerin çekilmelerinin daha doğru olacağı yöndedir. Toplumumuzda genellikle bir öteleme tutumu gözlemlemekteyim. Diş ağrı yaptığında ya ağrı kesici ya da antibiyotik kullanarak ağrıyı geçiştirmekte ve problem ötelenmektedir. Ancak bilinmelidir ki, mutlak suretle bu dişler bulunduğu yerlerde zararsız kalmazlar. Ya çevre yumuşak dokulara, ya komşu olduğu dişlere ya da çene eklemine zarar verirler ve hastanın problemi birden fazla olur. 

Sonuç olarak sizler daha geç olmadan bir uzmana danışarak bu dişlerle alakalı önlemlerinizi almanızı öneriyorum.

Sağlıkla kalın, çokça gülün. 

Bu makale 29 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Uzm. Dr. Bilal Başel

Uzm. Dr. Bilal Başel, lisans öncesi öğrenimlerinin ardından Marmara Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi'nde başladığı eğitimini 2010 yılında başarıyla tamamlayarak Diş Hekimi unvanı almıştır. aynı fakülte de 2015 yılında Ağız, Diş ve Çene Cerrahisi Uzmanı unvanı almıştır.

2007 yılında Wurzburg Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi'nde Ziyaretçi Hekim olarak bulunmuş, 2014 yılında Plastik Cerrahi Departmanı Rotasyonu eğitimi ve Anesteziyoloji & Reanimasyon Departmanı Rotasyonu eğitimi almış olan Uzm. Dr. Bilal Başel, 2010 - 2012 yılları arasında Acıbadem Fulya Hastanesi'nde, 2012 - 2013 yılları arasında Marmaradent Ağız ve Diş Sağlığı Polikliniği'nde, çalışmalarda bulunmuş, mesleki çalışmalarına ise 2016 itibarıyla kuruculuğunu yaptığı İstanbul Özel Çamlıca Dent Ağız ve Diş Sağlığı Polikliniği'nde devam etmektedir.

Etiketler
Çene eklemi ağrıları
Uzm. Dr. Bilal Başel
Uzm. Dr. Bilal Başel
İstanbul - Diş Hekimi
Facebook Twitter Instagram Youtube