Böbrek üstü bezi kanseri

Böbrek üstü bezi kanseri

Böbreküstü bezi (adrenal bez, sürrenal bez) tümörleri böbreküstü bezinde atipik hücrelerin kontrolsüz çoğalması neticesinde oluşur. Bazen böbrek ve akciğer gibi yakın organlarının kanserinin buraya gelmesi sonucu oluşur. Çoğunluğu iyi huyludur. Ancak elbette kötü huylu da olabilir. Tümörler ya korteks ya da medulladan kaynaklanır.

İşlevsel tümörler olur ise hipertansiyon, yüz kızarıklığı, kilo alma , zayıflama gibi birçok ciddi belirti ile kendini gösterebilir. Tedavisi cerrahidir 4 cm nin üzerindeki tümörler iyi huylu bile olsa çıkarılmalıdır. Cerrahi tedavide laparoskopi/robot kullanılması altın standarttır. Açık da yapılabilir ancak doku hasarı oldukça fazladır. Tercih endoskopik olmalıdır.

Bu makale 12 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Prof. Dr. Abdullah Armağan

Prof.Dr Abdullah Armağan, Atatürk Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde başlamış olduğu lisans eğitimini başarı ile tamamlayarak 1992 yılında Tıp doktoru unvanı almıştır. İhtisasını ise, İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde tamamlayıp 2002 yılında Üroloji Uzmanı olmuştur.

2003-2008 yılları arasında Süleyman Demirel Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde, 2009-2010 yıllarında aynı fakültede Doç. Dr. Olarak çalıştı. 2004-2005 yıllarında bir yılı aşkın süreyle ABD Boston Üniversitesi, Tıp Fakültesi Üroloji Bölümü’nde araştırmacı olarak,2010-2015 yılları arasında Bezmialem Vakıf Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde,aynı üniversitede 2015 yılında Prof. Dr. ünvanını aldı. 2016- Mart 2019 yılında Bahçelievler Medicalpark Hastanesi'nde görev yapmış olup,mesleki çalışmalarına Mart 2019 yılı itibari ile özel muayenehanesi'nde devam etmektedir.

Etiketler
Böbrek üstü bez
Prof. Dr. Abdullah Armağan
Prof. Dr. Abdullah Armağan
İstanbul - Üroloji
Facebook Twitter Instagram Youtube